Tænketank: Biomasse sviner mere end kul og naturgas
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tænketank: Biomasse sviner mere end kul og naturgas

Biomasse behøver langt fra at være CO2-neutralt og klimaets redning. Fyrer kraftværkerne eksempelvis med træpiller, kan det være mindst lige så miljøskadeligt som fossile brændstoffer.

Det er konklusionen fra den grønne tænketank Concito i en ny rapport, baseret på en analyse af, hvor miljøvenligt biomasse egentlig er, hvis det skal indgå som en fast del af vores energiproduktion.

»Det ikke længere holdbart at betragte biomasse som CO2-neutralt. Derfor foreslår vi, at man vedtager klare retningslinjer for beregning af de forskellige biomassetypers klimapåvirkning,« udtaler Thomas Færgeman, direktør i Concito, i en pressemeddelelse.

Tænketankens nye beregninger viser, at bioenergi produceret på restprodukter og halm er en god idé for klimaet, også produktionen af andengenerations bioethanol. Derimod er det en anden snak med træpiller fremstillet af hele træer.

Desuden konkluderer rapporten, at det er bedre for klimaet at fyre med biomasse fra zoner, hvor træerne vokser hurtigt, typisk i troperne, end fra vores egen klimazone - her vokser træerne langsomt. Hovedparten af træpiller i de danske kraftværker stammer fra Østeuropa.

Den danske energipolitik bør derfor strammes, så biomasse ikke pr. definition betragtes som miljøvenlig. Derfor bør afgiftsfritagelse og støtte til biomasse også revurderes i forlængelse af det seneste energiforlig fra 2012, skriver Concito.

Ikke nok med det, de opfordre jo direkte til at fælde regnskoven, fordi træerne vokser hurtigst her!

Man kan ikke bare se på tingene på den måde, man er nydt til at medtænke hele økosystemet. Vi ved vel snart alle, hvad der sker i troperne, når vestlige skovfirmaer går i gang med omfattende ødelæggelser med det, der deraf følger.

Derfor kan nåletræ fra Østeuropa snart vise sig at være en bedre løsning. Men, det vil være meget bedre at bruge lokale ressourcer, for at undgå forurening og CO2 fra transporten af biomassen. F.eks. har vi selv masser at flis fra produktion af tømmer, som ligger og rådner til ingen værdens nytte i Danmark. Det kunne man starte med at anvende rationelt.

  • 3
  • 3