Tænkeboks - løsning: Stil stængerne som et T
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Tænkeboks - løsning: Stil stængerne som et T

Illustration: Ingeniøren

I sidste uge bad vi jer danne et T med to ens jernstænger og finde ud af, hvilken af de to stænger der var magnetisk.

Den opgave havde professer Lars Døvling Andersen fra Institut for Matematiske fag ved Aalborg Universitet i øvrigt snuppet fra en gammel bog af Henry Ernest Dudeney:

Løsning på opgave 10:

Stil stængerne op som et T. Hænger de sammen, er den nederste magnet, ellers er det den anden

Det skyldes, at en stangmagnet ikke er magnetisk i midten, og derfor vil der kun være tiltrækning, hvis det er den magnetiske stang, der rører med sin ene ende (som så er en sydpol eller nordpol).

– – –

Opgaver og løsninger kan ses på adressen: ing.dk/fokus/taenkeboksen, hvor I også kan diskutere jeres forslag til løsninger.

Vi bringer en ny opgave i næste uge.

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Erm, nej, det kan man ikke slutte alene ud fra den metode.

To jernstænger ser fuldstændig ens ud, men den ene er en magnet, den anden ikke. Hvordan kan man bestemme, hvilken der er hvad, uden at bruge andet end de to stænger?

Dette er den oprindelige opgavetekst. Der står ikke noget her, der siger, at den magnetiske jernstang er en stangmagnet, dvs. at den er magnetiseret på langs. Den kan derfor ligesåvel være magnetiseret på tværs. Er den det, vil observationen være den samme men det er den anden stang, der er magneten.

For at teste om dette er tilfældet, lægger man T'et så de to stænger ikke tiltrækker hinanden, dvs. den stang, man tro er en stangmagnet, udgør bjælken i T'et.. Derefter flytter man den anden stang (stolpen i T'et) hen mod den ene ende af bjælken. Hvis tiltrækningen vokser jo nærmere man kommer enden, er bjælken magnetiseret på langs. Hvis ikke er stolpen magnetiseret på tværs.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten