Tænkeboks: Hvor mange gulerødder kontrolleres?

Illustration: Ingeniøren
Illustration: Lars Refn

Denne uges opgave kommer fra Mads Clausen Instituttet ved SDU i Sønderborg og lyder:

Opgave 30:
Fra en nyudviklet gulerodsoptager udtager kvalitets­ingeniøren et antal gulerødder til kontrol. De fire tungeste gulerødder udgør tilsammen 32% af den samlede vægt af prøven, mens de fire letteste udgør 3/7 af vægten af resten.

Spørgsmål: Hvor mange gulerødder udtager ingeniøren i alt?

– – –

Vi bringer løsningen om to uger, idet vi ikke udkommer langfredag i næste uge.

Men fra søndag eftermiddag ligger opgaven også på adressen ing.dk/fokus/taenkeboksen, hvor I kan diskutere jeres forslag til løsninger.

/Lynch

Illustration: MI Grafik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er godt nok en god gulerodsavler hvis forholdet mellem de tungeste og letteste kun er 8:7, svarende til at resten skulle være alle minus de tungeste. Derfor mener jeg at resten er alle minus de tungeste og de letteste, Det giver vægtfordelingen mellem tungeste til letteste på 32%, 47,6,%, 20,4%. Uanset hvordan fordelingen er, så er et godt bud at resten ligger med en vægt/gulerod mellem de lette og de tunge, og det bliver ca. 6,55%/gulerod. Mit bud er derfor 47,6%/6,55% ~7 gulerødder og derfor har han taget 15 stk ud i sit sample. Dette forhold 3/7 snød, selvom det egentlig gav en smule mening, som jeg blot ikke har fundet.

Det gjorde ikke noget hvis der blev flere opgaver i disse corona-tider. Det giver lidt adspredelse i hverdagen. Det er trods alt ikke alle opgaver der fænger alle. Kabalen opgav jeg på forhånd, da jeg aldrig selv har lagt kabaler, og derfor var meget usikker på systemet.

 • 0
 • 2

Jeg siger bare at der er 100kg rødder for nemheds skyld.

De 4 letteste vejer tilsammen det samme som 3/7 af resten. Den sum kalder vi L, så L=3/7 x (100kg-L). Den løses til L=30kg.

De 4 tungeste vejer tilsammen det samme som 32% af det hele. Det kalder vi H, som så er 32kg.

Dem der ikke er de tungeste eller letteste kalder vi gruppen M, og de må alle veje mellem gennemsnittet af de tungeste, og gennemsnittet af de letteste, ellers var de tungeste ikke de tungeste eller tilsvarende med de letteste. Der var 4 i hver gruppe, så M gruppens medlemmer må altså alle veje mellem 7.5 og 8 kg. M gruppen må ialt veje 100-32-30=38kg. 38 kg delt med 7.5 kg er lidt over 5. Hvis der er 4 i midtergruppen, så er gennemsnittet mere end 9, er der 6, bliver gennemsnittet under 7.

Ergo ; der er 4+4+5=13 gulerødder i prøven, som nok er en GMO afgrøde, med den afsindigt ligevægtige flok rødder.

 • 2
 • 0

Jeg har også set lidt på opgaven og fordelingen er 32% på de tungeste 4 gulerødder og 29,14 % på de letteste 4 og tilbage bliver 38, 86% på mellemgruppen og det giver efter min beregning plads til 5 gulerødder. Altså ialt 13 gulerødder. Der er ikke plads til de store udsving. Mon ikke der skulle gemme sig en fælde i denne opgave?

 • 3
 • 0

Kan godt se at jeg har fortolket ordet "resten" forkert formodentlig. Resultatet er vist det samme, men nu går jeg ud og skyder mig en kugle for panden som straf.

 • 1
 • 1

Antal = 8÷((32%+3/7×32%)×100)×100 = 17,5 gulerødder

Vi ved at vi har 8 gulerødder, og hvis vi kan finde ud af hvor mange procent de udgøre, så kan vi finde det fulde resultat med formlen: 8÷procent i heltal×100. Vi ved at de 4 tungeste udgør 32%, og vi ved også at de 4 letteste udgøre 3/7 (42,85%), af hvad der er tilbage efter vi har trukket de 32% fra. For at finde hvad de 4 letteste udgjorde, før der blev trukket 32% fra, ganger vi 3/7 med 32%, hvilket giver os 13,71%. Nu ved vi at de 4 tungeste udgør 32%, og de 4 letteste udgør 13,71%. Når vi plusser dem sammen, ser vi at 8 gulerødder udgøre 45,71% af alle gulerødderne. Nu kan vi så putte det ind i vores formel: 8÷45,71×100 = 17,5 gulerødder. Her kan vi altså se at der er 17,5 gulerødder i alt, nok opfundet til 18.

 • 0
 • 2

Men den halve gulerod i mellemgruppen vejer jo mindre end snittet af de de fire mindste. Så kan de 4 mindste alligevel ikke være de 4 mindste. Det er da et paradoks.:-)

 • 0
 • 0

Men din udregning er korrekt, Svend, hvis det er sådan resten skal forstås. Jeg vil dog mene at det er ualmindeligt dårligt formuleret, men de er nok heller ikke cand mag'er i dansk på Mads Clausen instituttet?

Er der flere løsninger med Svends fortolkning, Kim? 20,4/47,6 er jo lig 3/7-dele

 • 0
 • 0

Måske det var meningen det ikke skulle være helt klart,

Opgaven er fuldstændigt klart formuleret, "resten" er hele prøven minus de 32‰ tungeste. At påstå at "resten" ikke henviser til sætningens første led, er sprogligt sludder. Men det kan selvfølgelig godt være at de internt på instituttet har vedtaget at en prøve består af en topfraktion, en bundfraktion og en "rest". Men det kan du jo ikke vide som udenforstående. Men godt set at der er (mindst?) to løsninger som er matematisk korrekte.:-)

 • 0
 • 1

Ja, Svends fortolkning giver fra 6-9 gulerødder(inkl.) i den midterste gruppe og dermed løsningerne 14, 15, 16 og 17

Det er da rigtigt. Udregn gennemsnitsvægten af midterfraktionen, og hvis den er mindre end 8 og større end 5,1 så har du en gyldig løsning. Så havde Rasmus næsten ret med sin første udregning, han skulle bare have rundet ned. Men nu synes jeg altså 100% at Kim's løsning er den mest rigtige.:-)

 • 1
 • 0

Hej Morten.

Jeg håber ikke du har nået at gøre alvor af det med skyderiet, for nu får du lige noget støtte! Jeg synes din måde at læse opgaven giver god mening. Ordet 'mens' angiver et skel mellem to dele af sætningen, som er kongruente i en eller anden grad. I den første gøres der et stort nummer ud af at præcisere at de 32% tages af 'den samlede vægt', altså INCLUSIV de fire omtale tunge rødder. I den anden del bruges ordet 'resten' derimod. Brøkdelen må derfor regnes EKSKLUSIV de omtalte lette rødder.

Jeg kan godt se, at det kan læses på andre måder, men det var nu også den måde jeg umiddelbart læste den på. Lidt ærgerligt at to af måderne giver samme resultat på hovedspørgsmålet - så nu får vi se!

 • 1
 • 0

Ebbe, jeg er ikke enig. De letteste udgør en del af resten og er dermed inkluderet i resten. Ellers skulle der have stået vejer som eller vejer det samme som i stedet for udgør.

 • 1
 • 0

Det nærmeste jeg kom vægten af gulerødder er: Hvad vejer en gulerod? Gulerødder varierer meget i størrelse og dermed også i vægt. En lille gulerod kan veje 45 gram, mens en stor kan veje helt op til 145 gram. Men har du en mellemstor gulerod, vil den ca. veje 65 gram.

 • 0
 • 0

.....man ikke i alderdommen glemmer . Men Ka Vitser var et tidsfordriv da jeg var barn og på... http://www.fiduso.dk/?page=ka_rim Kan man finde ret mange, som disse efterfølgende og bemærk John at Peter har ret Førsteklasses Ka' høj hat medføre et arbejde i en teatercafé? Ka' baret? Ka' nisser gå på restauranter? Ka' feer? Ka' soldater gå uden baretter? Ka' lotter? Ka' røg skabe forvirring? Ka' os? Ka' Mette li' te? Ka' Mille? Ka' I padle til Alexandria? Ka' I ro?

Ka` mus lide gulerødder? Ka' rotter?

Ka' Peter klare grammatikken? Ka' Sus? Ka' strenge munke finde urter? Ka' milde?

Kan Alaska Airlines flyve til Wisconsin? Kan SAS? Kan Inge rejse til Nordamerika? Kan Ada? Kan Sanne spille kort? Kan Asta? Kan de grimme piger lide lysestager? Kan de labre?

 • 2
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten