Tænkeboks: Find ingeniørernes biler

Illustration: Ingeniøren

Opgave 219:

Fem spilleglade ingeniører fra fem lande har stillet deres forskellige biler på samme parkeringsplads. Skakspilleren er fra Rusland. Bridge­spilleren har stillet sin bil ved siden af Audien. Volvoen er hvid. Amerikaneren har en blå bil.

Sejleren er 30 år gammel. Svenskeren har en Peugeot, mens tennisspilleren kører BMW. Bilen ved siden af den hvide ejes af en 42-årig, mens bilen yderst til venstre tilhører bridgespilleren.

Golfspilleren har en rød bil. Lige til højre for amerikanerens Honda står Peugeoten. Den brune bil står ved siden af den 33-åriges bil. Nordmanden ejer den midterste bil. Den 38-årige har en gul bil.

Hvilken bil har den 28-årige? Og hvor gammel er franskmanden?

– – –

Vi bringer løsningen i næste nummer, og indtil da kan I diskutere jeres forslag til løsninger herunder.

Løsning på opgave 170: Tænkeboks: Put et kvadrat ind i en terning

Kvadratet har sidelængden ¾ af kvadratrod 2 eller cirka 1,06066. Placeringen fremgår af tegningen, hvor kvadratets hjørner deler terningens kanter i forholdet 1:3.

Illustration: Ingeniøren
Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Endnu en klassiker. Vi havde i april måned en lignende opgave - opgave 278 som hed "Få styr på venteværelset". Her beskrev jeg i et længere indlæg en løsningsmetode, som da også er fuldt ud gangbar i dette tilfælde. Opgaven i april medførte i øvrigt en pudsig diskussion om hvad det egentlig vil sige at være lige til højre for en anden. Det viste sig at jeg havde en anden opfattelse end opgavestilleren. Så lad mig for god ordens skyld beskrive hvordan jeg ser på det i dette tilfælde. Jeg forestiller mig at kigge på 5 parkeringsbåse, nummereret i rækkefølge fra 1 til 5, med bås 1 yderst til venstre og bås 5 yderst til højre. I min optik betyder det at bilen i bås 1 ikke kan være lige til højre for en anden bil, og at der kan ikke være nogen bil lige til højre for bilen i bås 5. En anden lille pudsighed er at der sikkert er nogen der studser over at man kalder sejlsport for et spil. Tilbage til opgavens løsning: Den 28-årige kører Peugeot, som i øvrigt er rød og er parkeret i bås 5. Personen er en svensk golfspiller. Franskmanden er 33 år, og i øvrigt bridgespiller. Bilen er en hvid Volvo som er parkeret i bås 1.

 • 1
 • 0

Hvis parkeringspladsen havde form af en cirkel, ville "bilen ydrst til venstre" ikke give mening, ej heller "Nordmanden ejer den midterste bil". Men: Ville opgaven kunne løses uden de oplysninger?

 • 5
 • 0

Hvis parkeringspladsen har form som en cirkel, vil der være flere frihedsgrader og dermed flere løsninger. Hvis man så yderligere fjerner nogle af restriktionerne, bliver der et meget stort antal løsninger. Men vi kan da konkurrere om at finde, hvor mange der er.

 • 0
 • 0

Den 28-årige er en svensk golfspiller med som har en rød Peugeot parkere i bås 5 (længst til højre). Franskmanden er 33 år, og er desuden en bridgespiller med en hvid Volvo i plads 1 (længst til venstre). Det er ikke nødvendigt at gætte på noget tidspunkt.

 • 2
 • 0

Jeg ved ikke helt hvad du mener med et antal "successive logiske trin", men jeg kan da bekræfte at der ikke er behov for gætteri. Jeg tegner jo et diagram efter det princip som jeg beskrev i forbindelse med opgaven om venteværelset i april måned. Så kan man sætte plus eller minus ud for alle tænkelige relationer. Man kan så overføre plus og minus til andre relevante steder i diagrammet. Når man så genlæser opgaveteksten, bliver man ofte klogere, og til sidst giver løsningen sig selv. Diagrammet holder styr på logikken.

 • 0
 • 0

Efter udfyldelse af et større skema med samtlige oplysninger kom jeg frem til at franskmanden er 33 år og svenskeren kører Peugeot og har regnet med en parkering ved siden af hinanden ellers giver det ingen mening med at en holder i midten.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten