Tænkeboks: Byt om på togvognene

Illustration: Ingeniøren

Opgave 292:

Klik for at forstørre tegningen Illustration: Tænkeboxen

En mærkelig jernbane er opbygget som en trekant forbindelse vist på tegningen. lokomotivet er 20 meter langt, mens vognene A og B hver er på 10 meter. Samtidig er rangerspor 1 kun 10 meter, rangerspor 2 er 30 meter, mens rangerspor 3 er 40 meter. Der er naturligvis ingen af vognene, som har motor.

Opgaven går nu ud på, at vogn A og vogn B skal byttes om. Samtidig skal lokomotivet efter rangeringen tilbage til sit udgangspunkt. Det er dog lige meget, hvad vej vogne og lokomotiv kommer til at vende.

Nu er jernbanedriften som bekendt næst efter kønsdriften den vanskeligste at styre. Så hold hovedet koldt og skriv dine rangeringer ned undervejs.

– – –

Vi bringer løsningen i næste nummer, og indtil da kan I diskutere jeres forslag til løsninger herunder.

Løsning på opgave 346: Tænkeboks: Find et tal som tæller sine cifre

6210001000 er det ticifrede tal, som selv fortæller, hvor mange af de forskellige cifre, det indeholder: seks nuller, to ettaller, et total ... og et sekstal.

Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hør den er da vist sværere, end den umiddelbart ser ud til! Jeg er nået til at konstatere, at begge vogne skal en tur i R1, hvor de vel at mærke hentes ud fra det modsatte spor, af det de kom ind ad, for at deres psoitioner i forhold til lokomotivet bliver i orden. Men det er ikke så let i praksis! Det er måske derfor, der ikke er fremkommet løsninger endnu?

  • 1
  • 0

Er det kutyme at skrive løsningen? ;-)

Lidt svært at finde en måde at formulere det på, men ...

B køres til 1 via 2

A køres hen til 1 og sammenkobles med B

(der behøver ikke være plads til begge i 1, da A returnerer samme vej)

A og B køres sammen til højre gren via 3, B frakobles

A køres til 1 via 3

B køres fra højre gren via 3 til venstre gren

A køres fra 1 via 2 til højre ben

Toget returneres

Det kan bestemt skrives mere udførligt!

  • 5
  • 0

Tricket er, at vogn B kommer til R1 ovenfra, mens vogn A kommer nedefra og kobles på uden at opholde sig i selve R1. Derefter byttes vogn A og vogn B ved først at køre begge over i højre side, dernæst kun at tage vogn A med tilbage til R1, før vogn B så flyttes over i venstre side, hvor den skal blive. Endelig kan vogn A hentes ovenfra og køres ned i højre side.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten