Tænk på helbredet: Husk din daglige chokoladeration

Mange har i tidens løb beskrevet det gavnlige for helbredet i de antioxidanter, der findes i chokolade. Men ofte har den effektive dosis set ud til at være flere hundrede gram chokolade per dag, hvis man skulle indtage nok af de gavnlige stoffer. Og så store mængder kan have andre negative effekter. Blot et par stykker chokolade om dagen synes dog at halvere risikoen for dødsfald ved hjertetilfælde på grund af hæmningen af blodpladernes sammenklumpning, konkluderer Diane Becker fra John Hopkins University i USA, som berettede om en ny undersøgelse på et møde 14. november i organisationen American Heart Association.

I 2004-2005 undersøgte man virkningen af aspirin på blodpladernes sammenklumpningstendens. Projektet hed Genetic Study of Aspirin Responsiveness (Genestar). Man fik fat i 500 mænd og 700 kvinder, men nogle af dem fravalgte man så igen, fordi de i deres daglige føde indtog store mængder af stoffer, der ligesom aspirin påvirker blodpladerne. Becker fik fat i 139 af udsmidte. De havde det tilfælles, at de var chocoholics – de elsker chokolade.

Diane Becker undersøgte deres blodpladers sammenklumpning, og hun undersøgte mængden af thromboxan i deres urin. Dette stof dannes som spildprodukt fra blodpladernes aktivitet. Statistisk set var sagen klar. Blot få gram kakao om dagen – eksempelvis i form af mørk chokolade – synes at virke positivt på blodpladerne, forstået på den måde, at deres sammenklumpning hæmmes, og blodproprisikoen dermed sænkes. [nbo]

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten