Tablet-venligt tv i æteren i København

Den danske forsøgsvirksomhed Open Channel, der eksperimenterer med digitalt tv, er i fuld gang med at udsende tv med DVB-T2 Lite-standarden, som er særlig velegnet til mobile enheder som tablets og mobiltelefoner. Og om lidt begynder Open Channel også at udsende radio via DVB-T2 Lite.

DVB-T2 Lite er en neddroslet udgave af DVB-T2, som bl.a. Boxer skifter til 1. april. Det betyder, at et T2 Lite-signal har en øvre båndbreddegrænse på 4 MBit/s i alt pr. service, hvilket skal sammenlignes med, at en HD-kanal ved traditionel DVB-T2 kan fylde 8 Mbit/s. Båndbreddegrænsen for T2 Lite-signalet betyder, at det er særligt velegnet til mobile enheder, fordi enhederne skal behandle færre inputdata i forhold til DVB-T2, forklarer direktør i Open Channel Kenneth Wenzel.

»Enhederne bruger mindre batteri og hukommelse, fordi de skal bearbejde færre mængder data,« siger han.

Han fortæller, at T2 Lite-signalet fra Open Channel både er tiltænkt faste tv-apparater og mobile enheder, men at de første mobile enheder med Lite-chips først vil være på markedet i løbet af 6 til 12 måneder.

Demonstration uden seere

Selv om der endnu ikke eksisterer mobile enheder på det brede forbrugermarked, som kan modtage T2 Lite-signalet fra Open Channel, mener Kenneth Wenzel alligevel, det giver mening at udsende DVB-T2 Lite i københavnsområdet alene for at gøre opmærksom på mulighederne.

»Jeg vil gerne have, at de nuværende set-top- og tv-fabrikanter ikke længere bruger førstegenerations chips, men går videre til næste generation chips, som kan tolke T2 Lite,« siger han.

Ud over den lavere båndbredde er DVB-T2 Lite-profilen udstyret med ekstra parametre i forhold til DVB-T2, som gør Lite-signalet mere robust. Parametrene bevirker, at det er muligt at sende med henholdsvis 1/3 og 2/5 fejlkorrektions-ratioer. Det vil sige, at henholdsvis 2/3 af signalet eller 3/5 af signalet bliver brugt til fejlkorrektion, mens en mindre del bliver brugt til at udsende de faktiske tv-data med.

Dermed er DVB-T2 Lite velegnet til forhold, hvor sendeforholdene kan være dårlige, eksempelvis sommerhusområder.

Radioudsendelser på trapperne
Ing.dk har tidligere fortalt om Open Channels planer om at sende blandt andet radio-kanaler med DVB-T2 Lite i kølvandet på de eksperimenter, som den britiske broadcaster BBC har gennemført med teknologien. Men Kenneth Wenzel har øget ambitionerne, og siden årsskiftet har Open Channel altså også eksperimenteret med DVB-T2 Lite, hvad tv angår, på UHF kanal 39 i københavnsområdet.

Planerne om også at udsende radio med DVB-T2 Lite lever dog stadig, og Kenneth Wenzel har netop fået den DVB-T2 Lite-sender tilsendt, som skal bruges til radioudsendelsen.

»T2-Lite er også velegnet til digital radio, og det er vi klar med om 14 dage. Vi skal lige have teknikken til at spille, før vi sætter strøm på,« siger han.

Open Channel planlægger at sende digital radio med en båndbredde på 1,7 MHz ved en såkaldt T-DAB-frekvens, som alternativ til DAB/DAB+.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er næppe 1.7MHz der menes.

T-DAB i L-båndet er 1452.960-1478.640 MHz. T-DAB i VHF-båndet er fra 47.936-239.200 MHz.

De 1.7MHz (eller rettere 1.75MHz) er den kanalafstand der som minimum skal være mellem frekvenserne for T-DAB i VHF. Med det kan man sende mellem 6-20 radiokanaler på en frekvens afhængig af kodning og ønsket kvalitet (begge dele tilsammen bestemmer kvaliteten).

med venlig hilsen

  • 0
  • 0

"Possible bandwidths for the DVB-T2 operation are 1.7, 5, 6, 7, 8 and 10 MHz"

En T-DAB frekvens er 1,7 MHz bred, hvor man i Danmark sender med DAB. DEn ligger i intervallet 174 - 240 MHz (udover L-Båndet).

I øvrigt er

En VHF kanal er 7 MHz bred & En UHF kanal er 8 MHz bred

Til sidst kan jeg da lige nævnet, at Open Channel går i luften på VHF kanal 9D (centerfrekvens 208,06 MHz og so er 1,7 MHz bred).

  • 0
  • 0

"Possible bandwidths for the DVB-T2 operation are 1.7, 5, 6, 7, 8 and 10 MHz"

En T-DAB frekvens er 1,7 MHz bred,

Til sidst kan jeg da lige nævnet, at Open Channel går i luften på VHF kanal 9D (centerfrekvens 208,06 MHz og so er 1,7 MHz bred).

Det er jo netop det der er så godt - man kan sende DVB-T2/ T2 Lite indenfor nøjaftig samme spektrum maske og opnå en netto bitrate, der er 2,5-3 gange højere end DAB/DAB+'s middlemådige 1152/1056 kbit/s.

Ja, faktisk er DVB-T2/T2 Lite signalet samtidig mere robust under særlig forhold fx ved impulsstøj.

Men man kan også vælge at sende med en lavere bitrate og opnå et signal, der går gennem marv, ben og helt ned i kældren. Med DAB/DAB+ er man allerede nødt til at anvender det mest robuste signal.

Vi kan ret sikkert glæde os til at høre mere nyt fra Open Channel.

Lars :)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten