Tab pusten fra toppen af en havmølle med fødderne plantet på jorden

Trods han står midt på Folkemødet, ser Derya Topcu lige nu verden fra toppen af en 140 meter høj havmølle. Illustration: Liv Bjerg Lillevang

Den unge pige læner sig nysgerrigt og uden tøven ud for at betragte udsigten. Fra toppen af en vindmølle. På Havet. Og i 140 meters højde.

Imens holder en mors nervøse hænder fast om pigens skuldre. For selvom pigen blot betragter Anholt Havmøllepark gennem en 360 grader videofilm, er det tydeligt for både pigens mor og andre omkringstående, at der set med pigens øjne lige nu er langt ned.

Med lydskærmende høretelefoner, tætsluttende briller og lidt bornholmsk vind susende om benene er det heller ikke svært at glemme, at man står midt i menneskemængderne til Folkemødet, og i stedet følge med på VR-rejsen ud til og op i havmøllen.

Vil give danskerne en oplevelse af havvind

Den virtuelle tur til toppen af én af de mange danske havmøller er produceret af Dong Energy ud fra ønsket om at ‘vise danskerne, hvor deres grønne strøm kommer fra’, som Rasmus Bønneland udtrykker det.

Han er rådgiver for public affairs hos Dong Energy og deltager på årets Folkemøde på Bornholm for at give mødets gæster en smagsprøve på en oplevelse, der er de færreste forundt:

»Vi kører pt. en kampagne, hvor vi inviterer danskere ud og se havmøllerne i virkeligheden. Der er 1000 pladser, men der har været 70.000 ansøgere,« forklarer Rasmus Bønneland og fortsætter:

»Med VR-brillerne kan man også få lov at se det hele.«

Han forklarer, at VR-teknologien lige nu kun er tænkt som en sjov gimmick, der netop kan imødekomme den store interesse, der har været for at kunne bøje nakken bagover for foden af den gigantiske energimaskine og blive omtumlet af de svimlende højder og roterende vinger.

»Det er fantastisk!«

Og brillerne har netop denne effekt på folk. Det ses tydeligt, da Derya Topcu med armene udstrakt til begge side forsigtigt føler sig frem, læner hovedet tilbage og med åben mund betragter de roterende møllevinger i VR-brillerne.

»Det er helt fantastisk,« udbryder han, da hans kolleger fra E.ON forsøger at få ham ud af den virtuelle verden og med sig videre:

»Nej, nu er jeg ved at falde,« fortsætter han, da én af arbejdskammeraterne tager fat i ham.

Efter først at have gennemgået et sikkerhedskursus, derefter med havskummet om ørene at krydse vandet på en båd og til sidst at tage elevatoren op i narcellen og videre ud under åben himmel på toppen af en havmølle tager Derya Topcu VR-brillerne af:

»Når man har brillerne på, føles det, som om man er der og er en del af rejsen,« jubler han.

Vil du selv opleve suget i maven fra toppen af en havmølle, kan du se Dongs video her: