Syv uger i Danmark: Britisk variant smitter 70 procent mere herhjemme

Plus11. januar 2021 kl. 17:099
Syv uger i Danmark: Britisk variant smitter 70 procent mere herhjemme
Illustration: Tyrannosaurus/Bigstock.
Kontakttallet skal ned på rekordlave niveauer, hvis vi skal holde smittetrykket i ro trods den nye variants øgede smitsomhed.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når medier og eksperter hidtil har omtalt den såkaldt britiske variant, har dens smitsomhed været angivet til 50-74 procent højere end de varianter, vi hidtil har kæmpet med.

Og SSI's udregninger af, hvad varianten vil betyde for smittetrykket herhjemme, har konservativt taget udgangspunkt i den lave ende af intervallet.

Men at dømme efter den hastighed, den britiske variant hidtil har bredt sig med i Danmark i løbet af de syv uger, vi har kunnet registrere den, har SSI's forudsætning været for optimistisk.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
14. januar 2021 kl. 19:54

Jeg har rigtig stor tillig til SSI - stadigvæk - også selvom denne her SSI rapport om B.1.1.7 vel må siges, at være noget utjækket.

I den sidste tabel tælles antallet af smittede sammen for regionerne: 12 + 13 + 6 + 15 + 7 + 1 = 12. I mit regneark giver det alstå 54.

I første tabel "bruger" de så tallet til at beregne B117 andelen ud af de 1.176 sekventerede prøver, men nu er de 12 så blevet til 42. Det svare til 3,6% som også er tallet, jeg har hørt i radioen. Det skal ses i forhold til 2,6% ugen før.

Det burde vel være 54 ud af 1176 hvilket er 4,6%, og jo som egentlig passer meget godt med den forventede fordobling per uge.

8
12. januar 2021 kl. 21:09

Forhåbentlig skyldes de færre test at færre har symptomer, og færre har været i tæt kontakt med en smittet.

Testtallet var kunstigt højt lige før jul og lige før nytår, fordi mange ville testes for en sikkerheds skyld inden familiebesøg. Derfor var positivprocenten også kunstigt lav de dage.

7
12. januar 2021 kl. 16:33

Noget virker da tilsyneladende. Antallet at positive er gået fra 1992 til 1076 på en uge fra 5/1 til 12/1. Dog med færre test.

Hvilket bringer et andet spørgsmål op. Hvorfor bliver så få testet? Langt under kapaciteten. Mange test burde også kunne hjælpe en del.

5
12. januar 2021 kl. 09:54

Den 'engelske' variant er oprindeligt belgisk, har virologen Marc van Ranst oplyst. Mutationen var allerede kendt i Belgien i slutningen af november og har bredt sig derfra til England. I Storbritanien leder forskerne direkte efter nye varianter og derved blev den 'belgiske' først opdaget i Sydøstengland. (Klippet fra biovec.eu: Marc van Ranst Professor of Virology and Epidemiology Chairman, Department of Microbiology and Immunology Director, Clinical and Epidemiological Virology Unit Rega Institute for Medical Research University of Leuven, Belgium Head of the Laboratory Medicine Department University Hospitals Leuven, Belgium)

4
12. januar 2021 kl. 09:27

De skriver at endog mere nedlukning ikke effektivt vil kunne stoppe den britiske variant. Det bør derfor bidrage til at smitteopsporingen bliver opskaleret, da dette vil være et efektivt våben mod Corona (alle varianter)...

3
Journalist -
12. januar 2021 kl. 08:33
Journalist

Det er helt rigtigt opfattet, at det, som artiklen og SSI forholder sig til er det såkaldte reference-kontakttal - altså det som havde været med "de gamle varianter".

Som den britiske variant bliver dominerende, vil det nemlig stige faktor 1,5-1,7 , selv om restriktioner og forholdsregler er de samme.

Gode hilsener

Andreas Lindqvist

Journalist, transport og forsvar +45 2189 4774anl@ing.dk

2
12. januar 2021 kl. 01:05

SSI skriver således: "Hvis smittestigningen helt skal bremses er det imidlertid nødvendigt at nedbringe kontakttallet for de gamle varianter til 0,7 (svarende til 1,05 for den engelske variant). Det er på den baggrund, at SSI anbefaler yderligere restriktioner og tiltag. Det lykkedes at sænke kontakttallet til omtrent dét niveau under nedlukningen i marts og april 2020."

Det burde nok præciseres i Ingeniørens artikel.

1
12. januar 2021 kl. 00:23

Hvis ny variant skal holdes i ave, skal vi sænke kontakttallet til 0,6. Men her hjælper ikke engang nedlukning.

Mener de kontakttallet for den gammelkendte omregnet til et hypotetisk kontakttal for den nye? Kontakttallet er vel hvor mange der smitter hvor mange, og er det under 1 dør det ud. Om det så er sværere at holde kontakttallet nede med den nye variant er noget helt andet.