Syv ideer til en god julefrokost

Illustration: AnnekaS/Bigstock

Bullshit Banko

Inden direktørens tale til medarbejderne uddeles banko-plader med ord som 'forandringsparat', 'tilpasningsevne', 'helheds­orienteret' og 'fleksibel' samt vendinger som 'det grå guld', 'medarbejderne er virksomhedens vigtigste ressource' osv. Efterhånden som talen skrider frem, krydser man så pladen af, når ordene (forhåbentlig) siges. Den, der først får fyldt en række eller en plade, råber »BULLSHIT!«.

Kondomplanten

En leg, der især vil vække begejstring hos kemiingeniører. Kan leges med en urtepotte med jord, paprøret fra en toiletrulle, noget bagepulver og et kondom. Kondomet rulles over den øverste del af paprøret, som fyldes med bagepulveret i bunden. Det er vigtigt, at der også er lidt jord under røret, så der kan komme vand ind til bagepulveret. Det dækkes derpå med jord - ikke for hårdt.

Opstillingen ser måske ikke­ ud af så meget ved første øjekast, men i løbet af middagen skal man hæl­de forskellige forhåndenværende væsker i urtepotten, som man ville gøre det derhjemme i stuen. Snart vil kondomet ved hjælp af bagepulveret blive pustet op og rejse sig over mulden.

Ingeniørens kilder anbefaler, at de julefrokostansvarlige køber kondomer i forskellige farver. Det skulle efter sigende give det flotteste resultat.

Gæt en næse

Der hænges et lagen op, som de mandlige ansatte gemmer sig bag. Der skæres tre små - eller store - huller i lagnet, som tre mænd så stikker deres næse igennem. De kvindelige ansatte skal så en for en gætte næsens ejermand, og gættes der rigtigt, har hun fundet sin bordherre.

Legen kendes også fra visse universiteter som 'Gæt en røv', men denne­ version bør kun leges i meget løsslupne og frivole virksomheder.

Kend din kollega

Flere af Ingeniørens kilder har haft held med, at julefrokostudvalget på forhånd udvælger et passende antal kolleger med spræl i og får dem til at fortælle deres mest sjove/pinlige/bevægende historie. Hver historie bliver skrevet ned, og hvert bord får uddelt en af dem ­under julefrokosten. Historierne læses højt med følelse, og personerne ved hvert bord ­gætter så på, hvem kollegaen mon kan være.

Vi skal dog advare imod, at legen kan blive ­særdeles langtrukken, hvis virksomheden er af en sådan størrelse, at ikke alle kender hinanden.

Løgn og latin

En stak sedler uddeles ved middagens begyndelse ved hvert bord. På hver seddel står en historie eller en sætning, som man skal holde hemmelig for de andre gæster. Udfordringen er så at få fortalt historien eller sagt sætningen, uden at de andre gæster opdager, at det er løgn.

Begynder sidemanden eksempelvis på at fortælle, at »sild faktisk er små hajunger«, bør den eller de, som det bliver sagt til, straks proklamere, at det er: »Løgn og latin!«. Den, der gør det først, får et point, men hvis det ikke ­bliver opdaget, går pointet til den, der har sagt det.

Omvendt mandelgave

Lige om lidt venter risalamanden. Den bliver serveret, og man mærker, at man for en gangs skyld har fået mandlen. Forsigtigt smugles den ud af munden og gemmes til senere, hvor man kan hovere og triumfere over for kollegerne - men hov, der var endnu en! »En fejl,« tænker man - indtil man får den tredje i munden.

Og pludselig går det op for en, at det ikke gælder om at finde mandelen, men derimod så mange mandler som muligt.

Nu vender situatio­nen. Folk kaster sig over skålene med risalamande og stjæler fra hinandens tallerkener.

Kæften fuld af pebernødder

Efterhånden som man er blevet mere modig, er man klar til aftenens sidste leg, inden­ alle begiver sig ud på/i dansegulvet.

Legen går ud på at proppe så mange pebernødder ind i munden som muligt. Det bord, der tilsammen kan have flest pebernødder i munden, vinder. Legen kan varieres med, at kun en person fylder munden med pebernødder og derefter forsøger at udtale et af ordene fra 'Bullshit Banko'. Der må ikke grines, og den, der gætter ordet først, vinder.

Artiklen er en genudgivelse (udgivet første gang 8. december 2006).

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten