Syv år med Spirit har ændret vores opfattelse af Mars

Nasas to marsbiler Spirit og Opportunity ankom til den røde planet henholdsvis den 4. og 25. januar 2004. De to små marsbiler var kun bygget til at fungere i 90 dage, men Opportunity kører stadig, nu snart på syvende år. Opportunity kører stille og roligt mod det store Endeavour-krater.

Spirit og Opportunity var oprindeligt planlagt til at køre omkring en kilometer på Mars. Men Spirit havde, indtil den kørte fast, tilbagelagt 7,7 kilometer, og Opportunity har kørt hele 26,5 kilometer og kører altså endnu.

Håber på livstegn fra Spirit

Spirit kørte fast i løst sand i 2009, og siden den 22. marts 2010 har bilen været tavs, fordi marsbilen ikke inden vinteren nåede at køre i en position, hvor bilens solpaneler vendte rigtigt i forhold til Solen.

Nasa håber stadig på at høre fra den fastkørte marsbil Spirit i løbet af de kommende måneder, når foråret kommer til Mars. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Nasas projektleder på marsbilerne, John Callas fra Jet Propulsion-laboratoriet, udtrykker over for space.com stor optimisme og oplyser, at Nasa lytter efter livstegn fra Spirit hver dag.

Da foråret snart kommer til Mars, håber Nasa, at Spirit i løbet af de næste måneder får nok strøm til batterierne, så den igen kan kontakte Jorden. Solen vil på Mars være kraftigst i marts, så hvis Nasa endnu ikke her har hørt fra Spirit, ser det skidt ud.

Ny marsbil på vej

I løbet af de næsten 2.500 dage på Mars, har de to biler været med til at ændre vores forståelse af Mars. Bilerne har fundet mange tegn på, at Mars engang var både meget vådere og varmere. Samtidig har de været med til at afprøve teknologier til kommende marsbiler.

Software til Nasas næste marsbil, Curiosity, er blandt andet blevet afprøvet på Spirit og Opportunity. Det samme er et automatisk billedanalyseprogram, kaldet Aegis. Programmet skal marsbilen bruge til selv at gennemgå billeder og finde interessante områder, der skal fotograferes i detaljer.

Curiosity skal sendes op til august i år med en Atlas-5 raket og forventes at lande på Mars i august 2012.

Dokumentation

Nasa om marsbilerne

Emner : Mars
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

26,5 km på 2536 dage. Det er 0,12 mm/s :-)

Jeg ved godt, at det meste af tiden går med stilstand under målinger. Men det er surt at andre apparater skal vente på det, der er i brug.

På Apollo 15 kørte de 28 km på 21 timers EVA. Mennesker kan komme langt omkring, spotte interessante detaljer og sætte apparater op, som så kan arbejde parallelt.

 • 0
 • 0

Ja, og alene dét at få et menneske til Mars er en betydeligt større bedrift end at få en maskine derop.

 • 0
 • 0

Hvis en person i fysisk god form, har fået at vide at han skal dø om ca 2 år, burde det så ikke være en god mulighed for at sende "en sådan" op til mars for at udforske istenden for en maskine.... ?

 • 0
 • 0

Vil det så ikke være bedre at sende at hold der op på en envejs billet men med udstyr til at måske kunne overleve i en periode, Der findes med garanti mennesker der er i topform som vil tage en sådan udfordring op med glæde. Mon ikke at det er mere moral i PR som gør at man ikke vil sende mennesker ud på en envejs tur.

 • 0
 • 0

Hvis en person i fysisk god form, har fået at vide at han skal dø om ca 2 år, burde det så ikke være en god mulighed for at sende "en sådan" op til mars for at udforske istenden for en maskine.... ?

Jo, hvis han holder sig sund og rask lige indtil den dag om to år hvor han falder om. Jeg kender ikke ikke nogen sygdomme, som opdages i så god tid og har et sådant forløb.

 • 0
 • 0

Jens Storinggaard:

...men et menneske på Mars i 2500 dage? Er det ikke det lange træk, der gør disse data ekstra interessante?

Jo, hvis vi taler om vejr- og klimadata. Men for geologiske data er det ligegyldigt, om det er 100 eller 2500 dage.

Bortset fra det, mener jeg ikke bemandede færder skal udelukke de ubemandede. Slet ikke i de bemandedes planlægningsfase.

 • 0
 • 0

Hvorfor i det hele taget bekymrer sig om mennesker på Mars. Med den hastigt voksende robotteknologi, giver det ingen mening at sende mennesker der op. Brug kræfterne på at udbygge robotterne, og send dem istedet. De kan sagtens lave det der skal laves deroppe.

 • 0
 • 0

Det er rigtigt Niels, men et menneske på Mars i 2500 dage? Er det ikke det lange træk, der gør disse data ekstra interessante?

En conjunction mission vil give skønsmæssigt 550 dage på Mars. Med 4 mand giver det 2200 mandedage på Mars. Hvor mennesker vel og mærke er i stand til at komme meget mere rundt end de to langsomme robotter. De 26,5 km kan tilbagelægges af mennesker på 1 time i en mars rover.

 • 0
 • 0

Hvorfor i det hele taget bekymrer sig om mennesker på Mars. Med den hastigt voksende robotteknologi, giver det ingen mening at sende mennesker der op. Brug kræfterne på at udbygge robotterne, og send dem istedet. De kan sagtens lave det der skal laves deroppe.

Der er ting robotter kan og der er ting robotter ikke kan. En robot kan programmeres til at lave nogle ganske bestemte ting, og det gør den så. Færdig, slut! Det tager op til 1,5 timer at få 2-vejs kommunikation med Mars, det gør, at robotten kommer til at stå i utroligt langt tid og lave ingenting. Skal man bore et par km ned i Mars, så skal der mennesker til at betjene boreudstyret. Derover så kan mennesker forberede en kolonisering af Mars. Som den eneste planet ud over jorden i vort solsystem, så kan den koloniseres af mennesker.

 • 0
 • 0

.........siden jeg som ung var med til at lave printracks til Gier og man kunne høre påstande om at computere aldrig ville kunne slå et menneske i skak, kan jeg konstatere at det medfølgende skakprogram til Vista kan slå mig på level 8, 1 ud af af tre gange.

Mars er 377 millioner km væk fra os når den er længst væk og 66 millioner når den er nærmest. Det giver en maximal længde på en tovejs kommunikation på 42 minutter.

Jeg tror ( eller jeg ved) at man sagtens idag kan give en robot instruktioner om hvad den skal foretage sig de næste 21 max minutter og hvis der opstår uoverstigegelige hindringer vil meddelelsen fra robotten også kun brug max 21 minutter om at meddele os problemet og 3.7 minut når Mars er nærmest.

Må jeg minde dig om at man er ved at lave føreløse jagerfly, der godt nok styres fra en bunker, men som også skal være så autonome at den kan tage selvstændige beslutninger hvis noget vil ske før end den tovejs kommunikation kan levere en løsning.

Hvis en robot er udstyret med værktøjer der kan skiftes som vi gør det i CNC verdenen så den bliver istand til at hamre ,grave, føle, analysere og bevæge sig så tror jeg også at robotter robotter er løsningen.

De skal jo kun have energi og ikke atmosfære og varieret føde samt sanitære og psykiske foranstaltninger

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten