I havområderne omkring Danmark er der indført et lavemissionsområde for de 60.000 til 70.000 store fragtskibe, der hvert år gennemsejler de danske farvande via Storebælt eller Øresund.
Lavemissionsområdet skulle begrænse luftforureningen ved at tvinge skibene over på mindre forurenende brændstoffer: Såkaldt let bunkerolie, der dog alligevel indeholder 100 gange mere svovl end vejdiesel.
Let bunkerolie reducerer luftforureningen ved at reducere udledningen af svovl, tjærestoffer, tungmetaller og sodpartikler. Ligeledes reduceres skaderne som følge af oliespild væsentligt.
Det er jo alt sammen meget godt.
Men skibene kan imidlertid fortsat sejle på tung bunkerolie i lavemissionsområdet, hvis de installerer en såkaldt skrubber, der giver røggassen et brusebad. Derefter udledes al forureningen direkte i havet; et havmiljø, som allerede er voldsomt belastet af skadelige kemiske stoffer, fordi Danmark ikke har prioriteret miljøfarlige stoffer i vandplanerne.
Røggasvandets indhold af kræftfremkaldende tjærestoffer og giftige tungmetaller opkoncentreres i sedimenter og fødekæder, så der opstår langtidsskader på naturen - ligesom stofferne via fisk og skaldyr kan havne på middagsbordet.
Samtidig er skrubberne dårlige til at fjerne helbreds- og klimaskadelige sodpartikler, og skrubbere reducerer ikke risikoen for spild af den særlige miljøfarlige tunge bunkerolie.
Skrubbere muliggør altså, at skibe fortsat kan sejle tværs gennem Danmark på tung bunkerolie, der er et af verdens mest forurenende brændstoffer.
Til sammenligning sejler de danske fiskefartøjer på de mindst forurenende brændstoffer (marin dieselolie og gasolie).
Der er da heldigvis også mange fragtskibe, der fortsat sejler på let bunkerolie. Men antallet af skibe med skrubbere er steget en faktor 1000 på mindre end 15 år. I 2008 var der tre skibe med skrubbere – i dag er der ca. 5.000 skibe med skrubbere.
Den massive stigning skyldes, at det er meget billigere for skibene at opfylde de nyere krav til luftforurening ved at købe billig tung bunkerolie og udlede forureningen direkte i havet end at købe renere brændstoffer og forurene mindre.
Farvandene omkring Danmark er i dag massivt forurenede med røggasvand. Skibsredere med skrubbere skummer fløden på at forurene havet.
Taberne bliver havmiljøet - og dig og mig, når vores fisk og skaldyr forurenes og naturen ødelægges.
Heldigvis er der en løsning.
Fortsat flere lande forbyder skibe at udlede røggasvandet i territoriale farvande i forsøget på at tvinge skibe over på renere brændstoffer. I Danmark kan fragtskibene imidlertid fortsat udlede lige så meget giftigt røggasvand, som de ønsker. Danmark har nemlig ikke indført et forbud. Til trods for, at langt de fleste danske territoriale havområder ikke kan leve op til de basale krav i EU's Vandrammedirektiv.
Danmark bør senest fra 1. jan. 2025 indføre forbud mod skibes udledning af røggasvand med tjærestoffer og tungmetaller i territoriale farvande og indføre en høj forureningsafgift på skibe med skrubbere, der anløber danske havne.
Da den største gennemfart af fragtskibe sker i den internationale del af havområderne omkring Danmark, så bør Danmark overalt i internationale organisationer (HELCOM, Nordisk Ministerråd, Arktisk Råd, EU og IMO) arbejde for et forbud mod udledning af røggasvand med giftige stoffer.
Da udledning af giftigt røggasvand både strider mod FN’s Verdensmål om at beskytte livet i havet samt FN’s havretskonvention, så burde både Danmark og de internationale organisationer for længst have fordømt og forbudt udledning af giftigt røggasvand fra skrubbere.
Rådet for Grøn Omstilling har derfor sammen med andre internationale NGO’er netop rejst sagen ved FN’s søfartsorganisation (IMO) for at få forbudt udledning af røggasvand med tjærestoffer og tungmetaller på globalt plan.
Men der er ingen grund til, at Danmark venter på det langsommelige arbejde i IMO. Danmark bør indføre et forbud i territoriale havområder.
Hvad så med de rederier, der i ”god tro” har investeret i skrubbere?
Da tilbagebetalingstiden for en skrubber er et par år, så har disse rederier fået tilbagebetalt deres investering og taber derved ikke penge, hvis der indføres forbud mod udledning af røggasvand fra skrubbere i 2025.
Tværtimod vil mange rederier have tjent kassen på at have installeret skrubbere og forurenet havet. Og intet rederi kan ved sine fulde fem påstå, at de ”ikke vidste” at udledning af persistente og giftige tjærestoffer og tungmetaller kunne skade havmiljøet.
Havet er ikke en losseplads. Vi lever i det 21. århundrede.
