Åbne standarder kan uden tvivl lette mange ting; men især de softwarebaserede har ofte en uhyre høj kompleksitet med specifikationer på tusindevis af sider, så de fleste almindelige anlægselektrikere og mange andre for længst er hægtet af og ikke har nogen jordisk chance for selv at overskue styringen. F.eks. fyldte UPC-UA i alt fald for nogle år siden 14 bind med tilsammen 1250 sider, og idag er det sikkert ikke mindre.
Jeg var for mange år siden på et kursus hos Rockwell Automation og sad ved siden af en elektriker, der så langt mere opgivende end oplyst ud, efterhånden som underviseren slyngede om sig med IT-begreber. Det er efter min mening ganske simplet ikke måden at automatisere - og kommunikere - på. En del af min tag på MSDN lyder: "Any fool can write code that a computer can understand. Good programmers write code that humans understand!". En styring bør kunne forstås af alle incl. elektrikeren, procesoperatøren etc. - ikke bare af den nye generation af "digitalt indfødte" IT-nørder, som ikke kan lægge to tal sammen uden at gøre det i en cloud på den anden side af jordkloden, og som ikke engang kan få to skærme til at køre redundant og pålideligt på Vectron lokomotiverne.
Jeg har meget svært ved at se, at et automationssystem er mere frit ved at benytte en ekstrem kompleks softwarestandard som UPC-UA, som tager uger eller måneder at sætte sig ind i, og hvor alt skal puttes ned i de samme "kasser", end ved at benytte en yderst simpel feltbus, som Max-i, hvor alle vil kunne lære protokollen på få timer, så de kan debugge anlægget - selv om de står "in the middel of nowhere" og får fejlmeddelelser fra anlægget på en mobiltelefon.
På mange områder har åbne standarder også samme problem som interpreterende sprog - at eksekveringshastigheden sænkes, og man ofte ikke kan udnytte (ny) hardware effektivt. Hvordan skal man f.eks. kunne udnytte en feltbus som Max-i ( http://max-i.org/industrial-automation-1.html ), som f.eks. tillader at sende data til mange enheder i samme telegram til f.eks. brug i scenelys, robotter, "cobots" og CNC-maskiner? Der er ganske simpelt ikke funktionalitet til den slags, og opfatter man hver lampe, sensor, aktuator, servomotor etc. som separate objekter, styrtdykker effektiviten og synkroniseringen ryger, så systemet bliver ubrugeligt.
Jeg har tidligere lavet styringer til f.eks. foderstoffabrikker med over 400 automatisk styrede enheder, hvor man pga. standardiserede enkeltstyringer blot kunne skrive koden direkte ud fra processens flowdiagram og sætte fabrikken i drift på få dage uden forudgående afprøvning, og jeg kan ikke se, hvad UPC-UA etc. skulle lette på det - tværtimod. 95 % af mange sådanne anlæg består at helt simple enheder som f.eks. transportører, spjæld, tovejsfordelere, møller, pumper, sensorer, aktuatorer og lamper, hvor signalerne lige så godt blot kan nummereres i et nummereringssystem, som f.eks. ISO 3511, EIS, DEP, NORSOK, KKS (Kraftwerk Kennzeichen System) eller det nye PNS http://www.max-i.org/plantnumbering.pdf , som er skræddersyet til feltbus systemer som Max-i, der anvender den særdeles effektive publisher-subscriber model, som også benyttes af MQTT.
En tilsvarende mening om UPC-UA kan man se i denne link: https://www.hivemq.com/iiot-protocols-opc-... .
If you want to bypass complexity and move to a lean solution that guarantees a secure and reliable data exchange in industrial automation, you invariably encounter the MQTT protocol. MQTT celebrated its 20th anniversary in 2019.
Helt enig. KISS - Keep It Simple Stupid.