SYNSPUNKT Lynetteholm er ikke selvfinansierende

Plus3. maj 2022 kl. 14:0612
SYNSPUNKT Lynetteholm er ikke selvfinansierende
Illustration: By & Havn.
Artiklen er ældre end 30 dage

By & Havn har en bunden opgave: Det skal fortsat se ud som om Lynetteholm er et selvfinansierende projekt. Sådan blev det nemlig udtrykkeligt lanceret op til anlægslovens vedtagelse 4. juni 2021. Budgettet begyndte allerede at skride ved underskrivelsen af kontrakten om anlæg af fase 1, som blev meget dyrere end budgetteret.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
6. maj 2022 kl. 10:23

Nu går tingene så hurtigt med Lynetteholm, at der er sket noget nyt før man har fordøjet det, der skete dagen inden. I går kom det frem, at Bramsen med forligspartierne har pålagt By&Havn en ny opgave, oven i den med alternativ til klapning i Køge Bugt. Det skal undersøges, om der kan findes en nul-løsning for Øresund, så vandgennemstrømningen ikke reduceres af Lynetteholm. Jeg kan komme på to nul-løsninger: 1) Lynetteholm reduceres i størrelse, så Kongedybet ikke blokeres. Det vil reducere det bebyggelige areal betragteligt og dermed også finansieringsbidraget til Østlig Ringvej og ny Metro. 2) Kompenserende udgravninger som ved Øresundsbroen, det vil koste kassen. Hele projektet skal gennemanalyseres igen, det vil der gå 6-12 måneder med. I mellemtiden er alle de resterende problemer med projektet ikke forsvundet. Så et år efter anlægslovens vedtagelse vides det stadig ikke, hvad der skal bygges, hvordan det skal bygges og hvad konsekvenserne er. Farce eller tragedie?

10
5. maj 2022 kl. 13:38

til #3 Arne Emborg Jørgensen 4. maj 2022 - 06:57

Der er heller ikke undersøgt andre muligheder! Så er det jo klart at vi ikke har set dem.

9
4. maj 2022 kl. 12:04

hvad den billigste løsning er

...det er jo sjældent prisen der diskuteres (.. ja - her) men miljøpåvirkningerne.

Men det kunne da være interessant at få uddybet hvad / hvormeget der skal udgraves, og hvorfor! Har da set artikler der beskriver at man reelt set ikke behøver udgrave...

8
4. maj 2022 kl. 11:37

Lige for at rekapitulere baggrund og virkning:

  • som jeg forstår det, så er FORMÅLET med Lynetteholmen at bygge et nyt byområde med boliger og erhverv til gavn og glæde for Københavns Kommune.
  • et biprodukt af denne løsning er en stormflodssikring af byen København (og en ny badestrand)
  • ulempen, miljø ufortalt, er et bolig- og erhvervsområde med store trafikale adkomstudfordringer (ny havnetunnel, broerne til Amager, måske engang metro)

Alternativet er kun en stormflodssikring, som vil være ren anlægsudgift - uden postuleret indirekte financiering gennem Lynetteholm-projektet.

Det kan være, i kroner, at underskuddet på Lynetteholmløsningen er det samme som anlægsudgiften for en stormflodssikring, så på den måde får Københavns Kommune både i pose og i sæk - men med blandt andet uoverskuelige trafikale følger.

Er det en rimelig opsummering ?

PS: Rimeligvis skal alternativet vurderes: HVIS, og kun hvis, Københavns Kommune skal vokse, hvordan skal det ske ? Ja, måske skal det IKKE ske, måske er trafikken til denne trekantede bys placering så tosset, at byen IKKE skal vokse - med mindre alle motorvejene bliver 5-sporede, og den famøse ring fem bygges, og der anlægges .....

12
1. maj kl. 18:15

tesen er rigtig nok. Realiteterne er en noget anden. By og Havn er underlagt metroloven. Det betyder at de skal agere uafhængigt af Københavns Kommune (der ejer 95% af selskabet) og 100% kommercielt da de hænger på 1/3 af gælden fra metrobyggeriet. En gæld der ikke er blevet mindre med årene.

Stormflodssikringen er et buzzword man bruger for at sælge projektet. Pt er der (i 2023) endnu ikke beregnet en dokport ind i budgettet, hvilket sår tvivl om hensigten)

7
4. maj 2022 kl. 10:29

Det er vilde tal det her. Kort nævnes at "transportministeren sammen med aftalepartierne besluttet at undersøge mulighederne for at erstatte klapning af giftigt havneslam i Køge Bugt med alternativ bortskaffelse" Men der er ikke nogen beregninger på hvad det vil medføre af øgede omkostninger. At håndtere slammet miljøåmæssigt forsvarligt vil formentlig blive rigtig meget dyrere end at hælde det i Køge bugt.

6
4. maj 2022 kl. 09:36

Hvis jeg skal spille imod den forudsigelse, skal odds være så exorbitant høje, at jeg kan blive milliardær med en indstats på 20 kroner ?

Men som du pointerer, er problemet netop, at det er gratis for politikere at vedtage den slags monsterprojekter - det har så lang horisont, at andre kommer til at rydde op efter dem.

5
4. maj 2022 kl. 09:09

Jeg tør godt vædde en kold påskebryg at også dette projekt giver underskud af en substantiel størrelse der så skal dækkes af skatteborgerne og forklares af andre end dem der vedtog det.

4
4. maj 2022 kl. 07:49

Jeg mindes ikke at have set nogen billigere løsning på stormflodssikring af København mod nord.

At du (eller andre) ikke har set en, skyldes jo, at der ikke er projekteret en, fordi Lynetteholm med djævlens magts skal stoppes ned i halsen på os.

Det giver imho absolut ingen mening at kigge på Lynetteholm som stormflodssikring ud fra et økonomisk aspekt, da hele økonomien i projektet (tilsyneladnede) i den grad er gennemsyret af cherrypicking for at pynte på det.

Lad os få lavet et projekt på en ren stormflodssikring (uden fugle på taget indtægter). kan vi (måske) vurdere, hvad den billigste løsning er.

3
4. maj 2022 kl. 06:57

Jeg mindes ikke at have set nogen billigere løsning på stormflodssikring af København mod nord.