Danmark er et land, hvor vi har nogle af erdens mest omfattende registreringer af borgerne samtidigt med, at vi har meget strenge regler for, hvem der må se hvad i de registreringer.
Så jeg forstår ikke helt problemet? Problemet antages i artiklen (så vidt jeg kan se) at være, at registreringen sker. Men det er jo ikke den reelle problematik: Den reelle problematik er, hvem der har adgang til data og hvornår?
I øvrigt sker der masser af administrative beslutninger, som borgerne ikke kan tage til retssystemet, eksempelvis indenfor socialområdet (medmindre der er tale om basal krænkelse af menneskerettighederne).
Hvorfor mon DØR's ikke har stillet sig selv spørgsmålet, vil forfatteren gerne vide? Måske fordi de ikke mener, at det er en reel showstopper, selvom problematikken naturligvis skal gennemanalyseres? Det mener jeg heller ikke det er.
Jeg ville nok pege på et helt andet aspekt: Den grønne omstilling (eksempelvis en generel CO2-afgift) kommer til at koste landbrugsområderne en del, mens byerhvervene samlet vinder på den. Set i det aspekt er det særdeles positivt, at DØR's påviser, at en optimal bilbeskatning fungerer "modsat": Her fremmes landbrugsområderne på byerhvervenes bekostning.
Derudover er det naturligvis positivt, at DØR's påviser meget store samfundsøkonomiske gevinster og i parantes bemærket en positiv effekt på de offentlige finanser ved omlægningen. Det vender (formentligt) også modsat af en grøn omlægning af skatte- og afgiftssystemet.
Det synes med andre ord oplagt at kombinere en ændret bilbeskatning med den grønne omstilling, hvilket vel passer meget godt med, at der formentligt ikke sker noget afgørende med hverken praktisk inddrivning af CO2-afgift eller ændret bilbeskatning på denne side af 2025. Det er så at sige en metode til at sikre en mere balanceret udvikling DØR's peger på.