SYNSPUNKT Kære energiminister: Giv os åbne data på elpriser

9. marts kl. 11:4419
SYNSPUNKT Kære energiminister: Giv os åbne data på elpriser
Illustration: Energistyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

(Rettelse: Ved publicering af synspunktet fremgik det, at Energinet er medejer af elbørsen Nord Pool. Det var ikke korrekt. Energinet solgte størstedelen af sine aktier i Nord Pool Spot i 2019, da de europæiske elbørser gik fra at være regionale monopoler til at kunne konkurrere i et europæisk marked. De sidste aktier blev frasolgt i 2022. Data om elpriser tilhører pt. elbørserne, men Energinet har lov til at fortsætte med at publicere de spotpriser, som de publicerede, før dataejerskabsaftalen mellem TSO’er og NEMO’er (elbørser) blev indgået. Red.)

Kære energiminister.

Tillykke med det nye embede.

Her er et forslag, der gør det nemmere for opstartsvirksomheder at tilgå markedsdata og skabe øget transparens i elmarkederne, hvorved forbrugernes tillid til energimarkederne vil blive øget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg står bag Grønnere Elforbrug på Facebook og andre sociale medier.

Gennem disse kanaler og et nyhedsbrev når jeg hver dag 10-60.000 danskere med en elprisprognose og en historie om energimarkederne.

Jeg var den første i ’markedet’ med en prisprognose, og siden jeg startede for et år siden, er jeg langt overhalet af services der leveres som apps.

Mit gæt er at langt over 10 procent af danske husholdninger tjekker elpriserne dagligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Af Henrik Møller Jørgensen, civilingeniør, ejer af Grønnere Elforbrug. Har tidligere skrevet synspunkt om den nye tarifmodel og deltaget i Transformator om sit arbejde med prognoser for elpriser. Illustration: Privatfoto.

Der er en udfordring for os, der gerne vil aktivere de grønne forbrugere eller vil starte virksomheder baseret på energidata. Adgangen til data er alt for ringe.

Energinet står bag energidataservice.dk, der er en rigtig god kilde til data om elsektoren. De bedste data skal man dog til Nordpool børsen for at hente, og her møder man en betalingsmur, der er umulig for opstartsvirksomheder at kravle over.

Vi har brug for flere åbne data, og det kan du og dine embedsmænd stille krav til.

På ønskelisten for åbne data er intraday priser, specialregulering, historiske data og så videre. Data er allerede frigjort, idet Entso-e stiller dem til rådighed på deres transparensplatform, men desværre med stor forsinkelse og i dårlig kvalitet.

I en anden boldgade, nu jeg har din opmærksomhed:

Et meget stort ønske fra små aktører i markedet er online visning af hvilken retning markedet er i ubalance: Store aktører kan for meget små penge have små regulerkraftbud liggende lige over og lige under spotprisen, hvorved de har kendskab til markedets øjeblikkelige ubalance. Den slags information er ikke tilgængelig for små aktører, og deres balanceansvarlige må ikke oplyse den slags informationer.

Mere åbenhed skaber markeder med mindre spild. Det fremmer et Grønnere elforbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hør forfatteren forklare i podcasten Transformator , hvordan han kom i gang med og i dag driver Grønnere Elforbrug:

Remote video URL

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
10. marts kl. 22:01

Jeg støtter helt klart op omkring agendaen her Henrik. Det groteske her er, at forbrugerne jo har betalt for udviklingen af markedskoblingen og markedskoblingsalgoritmerne til hhv. intraday og dayahead markederne. Børserne har siddet for bordenden af udviklingen som er lavet af hhv. Deutche Børse (DBAG) og Nside, og DBAG og børserne driver markederne/algoritmerne og producerer alle de data du gerne vil se, men vælger så at gemme denne data bag betalingsmure. I betragtningen af at vi alle har betalt for disse algoritmer via systemtariffen på elregningen så er det ærligt talt groft at data ikke er frit tilgængeligt.

Vi forsøger, nu hvor elmarkedsreguleringen igen skal justeres, at få bygget ind at flere data er frit tilgængelige for markedets aktører.

18
10. marts kl. 21:28

Hej Michael Jeg tror du overser, at jeg allerede er i gang.

Data har helt andre omkostninger end varevogne, og samfundet har stor nytte af eksempelvis de ændrede vaner i elforbruget

Mvh Henrik

15
10. marts kl. 15:50

Hvor jeg dog savner Elsam og deres to pæne kul skibe

14
10. marts kl. 14:58

Kære Henrik Møller Jørgensen

Alle nye iværksættere og deres opstarts virksomhedder har nogle initielle start omkostninger.

Håndværkeren der vil være selvstændig skal ud og købe værktøj og en passende varevogn.

Fotografen skal ud og købe et kamera og nolge linser.

Din "håndværker vogn" er den betalingsmur du møder hos Nordpool.

Hvis du vil have en gratis "varevogn", så skal tømmeren vel også ?

Jeg kunne f.eks godt tænke mig et landsted med 5 ha jord til at dyrke spelt der kan sælges ved vejkanten, skal jeg også have en gratis bondegård ?

Beklager, men du må tage pengene fra din egen lomme og satse på at din ide bliver en succes, ganske ligesom tømmeren !

Du kan måske crowdfunde dig til pengene, lave et aps, låne i huset, et A/S... (jeg kunne endda nok finde på at være med i en crowdfunding)

Men Staten skal ikke, under nogen som helst omstændigheder, give dig en gratis "håndværker vogn" ! (eller mig en bondegård)

13
10. marts kl. 14:41

Så indfører de nok en anden tarif for at imødegå det.

12
10. marts kl. 10:38

Vi kan også opsætte individuelt med husstandsvindmøller, eller solceller. Og så i det mindste få en del af strømmen "billigt" og presse priserne ned på spotmarkedet med den strøm vi ikke selv bruger.
Beklager den lange væg af tekst.

Kontinuert prisvisning og et fossilt,letstarteligt generatoranlæg per husstand vil være det bedste våben mod den horde af energisælgere og administratorer, der yngler som kaniner og æder alt grønt på sletten.

11
10. marts kl. 09:56

Grundlæggende er jeg helt enig i at eldata bør være transparente og tak til dem der prøver at gøre det usynlige synlige på en let måde så vi som forbrugere kan tilpasse eks oplading af elbiler!</p>
<p>Får vi som forbrugere den billigste el ?

Får vi som forbugere de billigste æg og er priserne transparente således vi kan tilpasse vores frokost efter prisen på æggemadder ?

Får vi besked om at et stort catingfirma har fået en stor kontrakt og derfor snart er på opkøb af æg bag om markedet og derfor reducerer mægden af æg på det frie marked ?

Ovenstående skrevet som bevidst provokation, gjort fordi strøm nok allerede er den mest pris transparente vare der findes.

Vi forbrugere får ikke den billigste el, vi får den elpris der afspejler de billigste bud der skal til for at fylde timekrukken, og den skal altid være fyldt da vi ellers ikke har et stabilt elnet.

Vil man som forbruger have noget billigt, så skal man lave det selv. Gælder hvad enten der er tale om æg, spisebords stole eller strøm.

Men jeg er som mange andre, ganske villig til at betale andre for at lave ting, da jeg f.eks ikke gider lave mine egne stole.

Får jeg så den billigste snedker ved at forlange han skal levere i morgen, eller kan jeg måske drage fordel af at vente ?

Hvis vi forbrugere vil have billig strøm?

Så kan vi gå sammen og lave den selv! Dette med vores egen energi koncern hvor vi står for både af elproduktion, elhandel, lastfølge, backup og balancering. (vi kan også bygge infrastruktur til distribution hvis vi vil det)

Kan vi gøre det billigere end nuværende marked ? Måske!

Men når forsyningskæderne igen fungere som de gjorde i 2020, så kan vi helt sikkert ikke gøre det billigere.

Vi kan også opsætte individuelt med husstandsvindmøller, eller solceller. Og så i det mindste få en del af strømmen "billigt" og presse priserne ned på spotmarkedet med den strøm vi ikke selv bruger.

Beklager den lange væg af tekst.

10
10. marts kl. 09:16

Da jeg så overskriften på artiklen var min første tanke at at den må jeg linke til dig Henrik på din FB side. 😀 Det behøver jeg så ikke 🤣

Grundlæggende er jeg helt enig i at eldata bør være transparente og tak til dem der prøver at gøre det usynlige synlige på en let måde så vi som forbrugere kan tilpasse eks oplading af elbiler!

Får vi som forbrugere den billigste el ?

Jeg savner en mere gennemsigtighed i forbindelse med mellemhandlere som har været nævnt i dagspressen de seneste dage.

Jeg har en usikkerhed omkring om vi som forbrugere bliver "malket" af forskellige aktører?

Er der i Nordpools prisfastsættelse uhensigtsmæssige mellemled ( eks elhandlere( eller på anden måde noget der fordyrer elprisen for os forbrugere ?

Jeg har haft en overordnet tro på at elmarkedet er brugerejet / hvile i sig selv i salgs og distributionsledet.

Får jeg stillet de rette spørgsmål eller er alt ok set fra et forbrugersynspunkt ?

9
10. marts kl. 08:28

[quote]Det er ikke day ahead-priser, der efterspørges.[\quote] God pointe :-) Det er nu gået op for mig at vi ikke har intra day priser for Norden på TP ligesom der er for andre regioner. Det skal vi da ha :-)

8
9. marts kl. 21:15

Alene det, at man skal installere en klient for at tilgå Entso-E Transparency platform siger det hele. Jeg kan tilføje at man først skal vælge en klient, der er mange, der har forsøgt at bygge passende interfaces til den platform.

Til sammenligning kender jeg ikke til nogen, der har bygget software for at hente data fra energidataservice.dk. Det er simpelthen ikke nødvendigt

MVH

Henrik

7
9. marts kl. 20:56

Det er ikke day ahead-priser, der efterspørges.

6
9. marts kl. 20:45

Day ahead priser skal publiceres senest en time efter gate closure (https://transparency.entsoe.eu/content/static_content/Static%20content/knowledge%20base/data-views/transmission-domain/Data-view%20Day-ahead%20prices.html )

Hvis ikke det er tilfældet kan vi bede dem rette op på det.

Og nej, brugervenligheden er ikke i top. Selv plejer jeg at henvise til følgende vejledning, som en god tidligere kollega har lavet: https://thesmartinsights.com/how-to-query-data-from-the-entso-e-transparency-platform-using-python/

5
9. marts kl. 18:02

Hej Jakob "Data er allerede frigjort, idet Entso-e stiller dem til rådighed på deres transparensplatform, men desværre med stor forsinkelse og i dårlig kvalitet."

Dertil der deres API ret ringe, man skal specificere til og fra i URL'en MVH

Henrik

4
9. marts kl. 18:00

Theis,

Av, av av !

Det havde jeg ikke opdaget. Jeg beklager! MVH

Henrik

3
9. marts kl. 17:48

Jeg henter day-ahead priser fra TP hver dag. Hvor er det at denne løsning ikke slår til? Måske var det der vi skulle sætte ind :-)

1
9. marts kl. 13:20

Håber den når de rigtige beslutningstagere!

Det er horibelt at samfundets data, som vi sådanset allerede har betalt for, ikke er frit tilgængelige - uanset at man har pakket det ned i aktieselskabesløsninger.

Det næste kunne passende være at indføre f.eks. den tyske standard for signalering til regulatorisk produktion, ude i lavspændingsnettet, så alle dete af produktionen kunne være med til at stabilisere nettet.