SYNSPUNKT Hvorfor skal anlægsbranchen ikke bidrage til den globale CO2-reduktion?

25. januar kl. 11:548
SYNSPUNKT Hvorfor skal anlægsbranchen ikke bidrage til den globale CO2-reduktion?
Aalborg Havn består af Østhavnen, Centralhavnen, Aalborg Havn Nord og Midtbyen. Her er det Østhavnen Illustration: PoA.
Krav om genanvendelse og loft over CO2 reduktioner kan gøre projekter langt mere bæredygtige, viser erfaringer fra Aalborg Havn.
Artiklen er ældre end 30 dage

Byggesektoren, energisektoren og transportsektoren skal alle overholde de benhårde, branchespecifikke krav til reduktion af CO2-aftrykket, som er mejslet i sten på internationalt plan.

Men hvorfor skal vi ikke også i anlægsbranchen?

Det er et af de store spørgsmål, som både vi – og sikkert også andre i anlægsbranchen – stiller os selv. Især når vi tager i betragtning, at de fleste anlægsprojekter faktisk skal understøtte de tre ovennævnte brancher – herunder transportbranchen, som er blandt de tunge CO2-udledere.

Endnu mere forunderligt bliver det, når vi tager i betragtning, hvor stort reduktionspotentiale der er i anlægsprojekter og hvor mange lavthængende frugter, der er mere end modne til at blive plukket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den seneste kajudvidelse på samlet 20.000 m2 på Aalborg havn viser med al ønskelig tydelighed fornuften i at indarbejde bæredygtighed som et designelement helt fra start i alle anlægsprojekter.

Kajudvidelsen er resultatet af et åbent partner-samarbejde mellem Port of Aalborg, Aarsleff og COWI baseret på tidlig markedsdialog, en tillidsbaseret samarbejdsform og løbende projektudvikling.

Projektets pejlemærker har været definerede fra start: 1) At udføre det kvalitetsmæssigt bedste projekt til gensidig økonomiske gevinst, 2) At højne niveauet for bæredygtighed i projektet – og skubbe på branchen, samt 3) At skabe rum for afprøvning og udvikling af nye samarbejdsrelationer, arbejdsmetoder, produkter og maskiner.

CO2-udledningen fra alle projektets delelementer er beregnet løbende undervejs i projektudviklingen og sammenholdt med et referenceprojekt defineret som ”det projekt, vi ville have bygget, hvis vi gjorde, som vi plejer” – det vil sige med metoder, løsninger og materialer, som vi har benyttet i lignende havneprojekter de senere år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beregningerne er naturligvis forbundet med usikkerhed, men selv med dette forbehold taler tallene deres tydelige sprog.

Anlægssamarbejdet i forbindelse med kajudvidelsen har ifølge beregningerne resulteret i en samlet CO2-reduktion på intet mindre end 40 procent i forhold til referenceprojektet. Derudover er der opnået betydelige tekniske forbedringer og optimeringer uden at gå på kompromis med levetid og robusthed – eksempelvis er kajkonstruktionens bæreevne øget med 50 procent.

Alt sammen uden væsentlige merudgifter.

En række resultater, som i høj grad skyldes partner-samarbejdet, hvor bygherre, entreprenør og rådgivende ingeniør har været med i hele processen og bidraget med hver vores kernekompetencer undervejs med mulighed for løbende justeringer. Netop samarbejdsformen har skabt mulighed for idéudvikling og valg af mere bæredygtige løsninger.

Tre, der trækker i samme retning, skaber større resultater sammen end hver for sig.

Det er tydeligt, at man ved at skrue på enkelte knapper, kan hente store besparelser. Eksempelvis ved brug af HVO-diesel, genbrugsmaterialer og alternative betontyper, som i vores tilfælde hver især står for CO2-besparelser på mere end 80 procent sammenholdt med referenceprojektet. Vi havde på forhånd forventet en anselig reduktion, men ikke på dette niveau.

De manglende krav til anlægsbranchen er for os at se et gigantisk selvmål i et klimaperspektiv.

Men er det op til politikerne eller os aktører i branchen at sætte retningen? Tja, det er der nok delte meninger om. En ting er dog sikkert: vi kan ikke bare læne os tilbage og vente – vi må samarbejde om at gøre noget nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En start kunne være et krav om at måle på fx CO2-udledning for alle offentlige anlægsprojekter for at skabe en forståelse for, hvad der koster på CO2-regnskabet. Bare denne del har været en øjenåbner.

Og så tilbage fra det indledende spørgsmål… Hvorfor bliver der ikke skabt de rette rammer for at gøre anlægsbranchen grønnere? Hvorfor er der ikke loft på CO2-udledning pr. m2 vej, kaj eller jernbane? Hvorfor er der ikke grænseværdier for materialer og krav om at bruge genanvendte materialer?

Skyldes det manglende vilje?

Nej, det tror vi ikke.

Vi tror i højere grad, det handler om manglende bevidsthed om potentialet. Viden om mulighederne, de allerede eksisterende teknologier og ikke mindst, at grønnere anlægsprojekter sagtens kan bevare en attraktiv balance mellem miljø, økonomi og kvalitet.

Eksemplet med kajudvidelsen er ikke et forsøg på at lave en opskrift, for vi har kun arbejdet med forbedring af enkelte elementer i processen og kørt standard på andre.

Vi er på ukendt grund og prøver os frem, men det er tydeligt, at der er potentiale til meget mere.

Vi ønsker i stedet at dele vores egne erfaringer for at skabe refleksion og diskussion i branchen, hvor vi alle arbejder mod samme mål: at udvikle og skubbe til rammerne for, hvordan anlægsprojekter kan blive grønnere – i samarbejde. Om det så er os i anlægsbranchen eller politikerne, der først finder fælles fodslag og tør definere de ambitiøse målsætninger, må tiden vise.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
126
Podcast- og debatredaktør -
9. februar kl. 11:37
Podcast- og debatredaktør

Kære alle Denne tråd havde 126 kommentarer. Nu har den 7, efter at jeg har strøget de bidrag der enten er off-topic, trolling eller er rene personangreb. Alle i strid med debatreglerne. Der kan have været gode pointer mellem slagene. Men det er umuligt at holde fra hinanden, når først det løber løbsk. Derfor har jeg for hver af jer, der ikke overholdt reglerne slettet alle jeres indlæg i tråden. Der er deltagere der klager over forsinket eller mangelfuld moderation. Det kan være. Men ting tager tid - og det her har lige taget 25 minutter af min arbejdsdag. Hold jer til sagen. Vær saglige - ikke personlige. vh Henrik Heide Redaktør

62
7. februar kl. 16:05

Hvis jeg har forstået definitionen korrekt, blev censur defineret, som ytringer der blev forbudt på forhånd, da man indførte ytringsfrihed med ansvar og afskaffelse af censur i Danmark fra det offentlige.

Dvs vi har ikke uindskrænket ytringsfrihed i Danmark.

Ingeniøren er et privat medie på samme måde som fysiske aviser. Disse har også regler og man har heller ikke ret til, at blive publiceret i disse, selv når man overholder reglerne.

Disse indlæg ligner heller ikke noget man normalt ville opfatte som debat eller bare samtale.

De ligner mere de indlæg, hvor der prøves solgt kvinder, Nigeria prinser og Perpetuum mobile, bare med forsøg på fortsat salg af fossiler som mål istedet for, igennem fornægtelse af fakta i forskellige forklædninger.

Jeg er enig med Flemming Rasmussen, at man ikke skal lade dem udnytte et fagmedie som ingeniøren, hvor ikkefaglige kan snydes til at tro, at da det er offentliggjort i et kendt respektabel fagmedie, må det jo være sandt.

Derfor er fjernelse af indlæg, der ikke overholder debatreglerne med syv mile skridt og mere ligner hærværk, heller ikke censur.

53
6. februar kl. 14:38

I IT perspektiv er det at kunne folde indlæg sammen grundet anmeldelser flere hundrede år gammelt !

Yes.

Der er udviklet en række forskellige værktøjer som kan hjælpe med at med at gøre boards mere eller mindre selv-modererende. Karma, automatisk væk-foldede sub-tråde, enkelt-indlæg der skjules når balancen mellem up- og downvotes tipper for grelt, så man aktivt skal klikke for at se dem, samt sikkert en række andre, som jeg ikke lige husker.

Fælles for dem er at det gør det lettere for nye og gamle brugere at komme ind og skille skidt fra snot.

Men foreløbig har ing.dk brugt over 4 måneder på mere eller mindre at copy-paste v2's system uden at være kommet i mål. Så yderligere forbedringer har laaaange udsigter.

Jeg tror sådan set heller ikke mediehuset ser den store interesse i at forbedre deres debat. Heftig diskussion giver mange sidevisninger. Det lyder godt når man skal sælge annoncer. Og den store offentlighed lægger såmænd ikke mærke til det.

Til sidst må jeg give Michael M. ret. Den tavse bortsletning af indlæg er ofte værre end ingen moderation.

28
26. januar kl. 14:15

Fossilerne slipper IKKE op, eller rettere: Det varer for længe og er for usikkert. I 1973 regnede verdens klogeste hoveder sig frem til, at al olien ville være brugt op år 2.000 ! Nå: Aldrig har der været så mange kendte uudnyttede oliereserver som i år 2000 og senere. Husk: Stenalderen hørte ikke op på grund af mangel på sten. Bronzealderen hørte ikke op på grund af mangel på Bronze. Og jernalderen . . . osv. Og Kernekraftalderen hører heller ikke op af mangel på kernespaltningsmateriale. Det her er POLITIK og kulturel og teknisk udvikling.

8
25. januar kl. 16:30

Alle befolkningstilvæksten de sidste 50 år betyder + 2.000.000.000 tons mere CO2-udslip årligt. Og hvis bare en lille del af den også dyrker sport og dermed hyperventilerer, bliver tallet endnu større. Nå - det må vi jo ikke tale om, især fordi problemet er størst i lande der er noget så krænkelsesparate !

7
25. januar kl. 15:50

Og hvorfor bidrager sportens verden på ingen måde til den globale CO2-reduktion ?

Tværtimod bliver turneringerne større og større med flere og flere deltagende lande, og skal afholdes i flere og flere lande.

Det kan selvfølgende skyldes, at sportens verden er blevet hijacket af de olieproducerende lande, der uden at blinke bestikker alle og enhver med stor succes.

Måske fordi de olieproducerende lande kun er intereseret i, at der skal brændes endnu mere olie af, og at vedvarende energi i deres øjne derfor er af det onde.

Det mest underlige er, at ingen journalister tager dette emne op overhovedet. Men måske er de også blevet bestukket ?

6
25. januar kl. 14:56

Det er vel mere brugen af mørtel og beton der er mest at hente. Måske bør der tilstræbes efter en længere holdbarhed af byggerier. Blot en fordobling vil være stort, så måske bør der igen bygges noget der kan holde 100+ år?

3
25. januar kl. 13:53

Det ser ud til at der produceres brintdrevne entreprenørmaskiner i England. Så varer det nok ikke ret længe, før vi ser dem her, hvis ellers bygherre og entreprenør kan finde ud af det.

Og så er vi kommet endnu et lille skridt videre i anlægsbranchen. Og det er vel de mange små skridt der summer sig op.