SYNSPUNKT Europa bør satse på egenproducerede chips og grøn AI

18. oktober 2022 kl. 11:308
SYNSPUNKT Europa bør satse på egenproducerede chips og grøn AI
Illustration: Nas/Freepik.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det uforudsigelige geopolitiske klima og udfordringer med leverancesikkerheden har fået Europa sporet ind på, at vi nok gør klogt i at etablere produktion af computerchips til vore egne lande. Det giver dels god mening at sikre os imod at være prisgivet totalitære regimers luner, dels har vi set, hvor vigtigt det er at have styr på forsyningskæden i forhold til vores produktion.

Bent Dalager er partner og head of NewTech i KPMG Danmark. Illustration: KPMG.

Hvem er det så, der skal kaste sig ud i et europæisk chipproduktions­eventyr? Hvis det skal være til masseproduktion, er det nok ikke sandsynligt, at den næste pc-chip i fremtiden vil komme fra Danmark. Investeringerne og de teknologier og den knowhow, det kræver, er simpelthen for uoverkommelige for vores lille nation. Forestil dig omkostningerne ved Elon Musks nye Teslafabrik i Tyskland, og gang det så med to, blot for en enkelt fabrik. Det er ikke til at se, hvem der i Danmark vil kunne foretage sådan en milliardinvestering og have kompetencen til at bakke den op.

På dansk jord skal vi være mere fokuserede på nicheproduktion, hvor det er en helt bestemt ­type teknologi, vi fokuserer vores produktion mod. Danske QDevil er et eksempel på en virksomhed, der allerede nu laver komponenter til kvantecomputere og anden kvanteteknologi. Det er ikke et massemarked – endnu – men det er en måde at gøre sig uundværlig på i et specifikt afgrænset og specialiseret felt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Qua vores højtuddannede arbejdskraft er det en fremgangsmåde, der ligger lige for, og som før har vist sig at være en farbar vej. I virkeligheden er de fleste større produktionsvirksomheder i Danmark fokuseret på nicheproduktion, men i stor skala (Danfoss, Grundfos, Lego, Novo Nordisk etc.).

Vi skal selvfølgelig samtidig arbejde sammen med vores europæiske allierede i EU, og det er glædeligt, at formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, allerede tidligere i år har fremlagt rammevilkår og et større beløb, der kan sætte gang i europæisk chipproduktion til massemarkedet. Men optimistisk set går der nok mindst fem år, før vi kommer til at se et større boost i europæisk chipfabrikation. Det er store fabrikker, der skal opfylde mange krav til miljø- og arbejdssikkerhed for slet ikke at tale om de krav, der er til selve produktionsapparatet, bygningerne og medarbejderkompetencer. EU’s plan om at gå fra 10 til 20 procent egenproduktion af chips i 2030 er således ret optimistisk, men initiativet er rigtigt.

Men netop den europæiske mentalitet, hvad angår krav til forskellige former for sikkerhed, borgerrettigheder etc., kan også blive en konkurrencemæssig fordel – især når vi kigger på ­softwareudvikling. Vi begynder at se en større og stør­re mistillid til big tech sprede sig blandt verdens befolkninger. I Europa har vi slet ikke big tech, så hvad kan vi som forbrugere egentlig gøre, hvis vi ønsker et alternativ? Det er her, at den europæiske måde at gøre tingene på kommer ind i billedet.

Digital Tech Summit

I dagene 25. og 26. oktober 2022 samler vi Danmarks topforskere, landets fremmeste virksomheder og start ups inden for digitale teknologier på årets tech event, Digital Tech Summit.

I år lyder overskriften Building European Tech Resilience.

A Quantum Technology Update
Bent Dalager er ordstyrer ved en session om kvanteteknologi arrangeret af Københavns Universitet og Danish Quantum Community.

Det foregår d. 25. oktober kl. 11.00-12.15.

Se hele programmet her.

Ingeniørens læsere får 30 procent rabat på almindelig entré ved brug af koden DTS2022

Eventet er gratis for studerende og startups.

Udviklingen af nye softwareløsninger går i dag hånd i hånd med udviklingen af kunstig intelligens. Vi kan med en lidt fræk omskrivning sige, at USA og Kina hidtil har taget føringen, hvad angår udviklingen af sort kunstig intelligens, men at verden efterspørger den grønne og bæredygtige kunstige intelligens, som ligger helt naturligt for Europa.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Særlig inden for kommunikation, sociale medier og metaverset ligger der et stort potentiale for Europa, da der med de amerikanske og kinesiske løsninger lige nu er kæmpe udfordringer med GDPR og privatliv. Der er EU allerede langt fremme med lovgivning, der gør, at vi kan efterkomme forbrugernes krav til sporbarhed, sikkerhed og dataetik. Både hvad angår, hvem der har adgang til vores data, og hvad de bliver brugt til, men også i forhold til hele ESG-dagsordenen (Environment, Social, Governance), hvor vi er bedre til at modvirke bias og privilegieblindhed og sikre datarettigheder og gøre det på en demokratisk måde.

Vi ser ind i en nær fremtid med web 3.0, hvor metaverses i én eller anden form, hvad enten det er igennem hele opslugninger i virtuelle universer eller augmented reality (AR) i form af briller, der kan give os instruktion til at gøre forskellige ting i den fysiske verden, bliver noget, vi alle skal forholde os til. Når vi for eksempel i fremtiden står med vores AR-brille og scanner vores håndvask for at se, hvordan vi kan få den til at holde op med at dryppe, er det afgørende, at vi kan have tillid til, at vi får uvildig og reel hjælp til, hvordan vi skifter en del af håndvasken, i stedet for som nu at have mistanke om, at vi bliver nudget til at købe en helt ny håndvask.

Ligesom Europa også har været foran resten af verden, når det gælder omstillingen fra sorte til grønne energiformer, bør vi kunne udnytte samme tankegang til at sikre, at vi udvikler de grønne, bæredygtige softwareløsninger, som verdens befolkninger efterspørger. Det er ikke kun en god forretning men afgørende, hvis vi skal forløse det potentiale i moderne kunstig intelligens, der kan hjælpe os til at sikre Europas overlevelse som andet end et stort frilandsmuseum.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
17. november 2022 kl. 12:37

Den største udfordring i branchen er PT at vi mangler kvalificeret chip designere. Det kommer flere fabrikker ikke til at ændre på og det er ikke et område EU chip act sætter specielt meget fokus på. Det at uddanne næste generations chip designe kunne godt være noget vi skulle tage på os her i danmark og vi kommer til at skulle bruge rigtig mange af dem når vi skal bridge de vi feks laver på Nanolab og i vores kvante eventyr til almindelig infrastruktur. /Jørgen

5
7. november 2022 kl. 13:41

chip produktion i Europa er ikke nogen dårlig ide. men hvor uafhængig vi bliver af andre er et stort spørgsmål, det samme gælder i grøn omstilling. flere mineraler må vi købe hos andre,her ibland dem vi ikke vil lege med.

kina har samme vision,men efter at har brugt milliarder af dollar er man strandet i et prblem. som et fælles EU projekt, måske ikke løber ind i, idet design af chip ligger i Holland.

Måske SW leverandørene skal prøve på at fokusere deres krafter på at levere noget der virker, første gang, det vel mere bære dygtigt. jeg må indrømme ordet bæredygtig SW kender jeg ikke. Men bære dygtige bygning og maskinkonstruktioner kender jeg. SW ,der i ny og næ skal rettes eller tilrettes kender de fleste og det kan både være en dyr og belastne prøvelse både for kunder og klima .

4
18. oktober 2022 kl. 17:09

Det er lærerigt at følge valget, hvor LA foreslår, hold fast, et samarbejde med Sverige, hvor DK skulle købe sig ind på Svensk A-kraft. Den slags er uhørt. Hvis noget teknologisk skal gøres er vi bedre stillet ved rene nationale løsninger. Om vi taler corona-app eller overvågning af Østersøen, så er besparelsen ved samarbejde ikke besværet værd. (Ironi - kunne ikke lade være)

3
18. oktober 2022 kl. 14:00

Ja man må da håbe at sådan en chip fabrik ikke møder lige så stor modstand fra  lovgivere og bla såkaldte miljø grupper som da Tesla byggede deres fabrik i Tyskland !!

Først var det flagermus, så var der en slage, så var der påstande om vandmangel. (En kulmine relativ tæt på pumpede 82 gange mere vand væk end Tesla nogensinde kommer til at bruge. Så var der band i noget gebrugs pap hvor en fjer blev til 5 høns .Ingene af de nævnte problematikker ændrede at nu langt om længe er produktionen i gang, MEN med helt unødvendige forsinkelser ! Og med unødvendige økonomiske omkostninger .

 Nå ja og så er der lige historien om Berlins Lufthavn ..... SUK ! Og en togstation ....       På den ene side tillader vi bla kemikalie ,olie og ICE bil producenterne at lave produkter der forurener big time .

 Derimod at sikre lokal produktion i EU af bla chip og andet kritiske komponenter ever vi ikke .  

Efter min mening har vi gjort os alt for afhængig af  produktion fra bla Kina olie og gas fra bla Rusland og Mellemøsten + de multinationale virksomheder der spinder guld på globaliseringen .

I dag står vi med konsekvenserne af manglende politisk mod / opgør med Landbrugsstøtten i EU som har slugt mega mange mia €  .

De penge skulle have været brugt til at sikre at EU var / er konkurrencedygtig på verdensmarkedet.  Sikre både knowhow , beskæftigelse i fremtidens vækstområder og at vi ikke er i lommen på geopolitiske hændelser. ( ingen nævnt ingen glemt ) 

2
18. oktober 2022 kl. 13:54

Illustrationen er også spændende (i disse tider). Hviderusland synes at være inkluderet i det Europæiske samarbejde, mens Ukraine er udenfor... Den bliver svær.

1
18. oktober 2022 kl. 13:03

eet af de eneste lande i Europa (hvis ikke det eneste) som har hele platformen til chipproduktion, fra research over udviklingen af produktions materiel til faktiske fabrikker.

Sammenligner man Holland med Darnmark, så er den største forskel i antal indbyggere, men på stort set alle andre områder er Danmark og Holland sammenlignelige.

Jeg er enig i at det vil være op ad bakke at starte en komplet kæde op i Danmark alene, og det giver da også absolut mest mening at gøre det som et Europæisk projekt.

Der bør Danmark selvf. kunne stille med kvalificerede medarbejder, R&D og funding, samt nogle dele af produktions materiellet.

Men der er vi vist ikke, så det kræver investering i Danmark, at være med i det game.

At vi satser på kvanteteknologi giver rigtig god mening, når vi nu faktisk allerede er gode der. Men jeg har svært ved at se at kvanteteknologi kan stå alene. Der vil det da netop være relevant at være eksperter i halvleder produktion, hvilket betyder at der efter min mening, skal afsættes midler og fokus på uddannelse, research og kvantetek integreret halvledertek også her.