SYNSPUNKT Alt for få nyskabelser når ud på markedet

24. august 2022 kl. 11:05
SYNSPUNKT Alt for få nyskabelser når ud på markedet
Illustration: Bigstock.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark er et af verdens førende lande, når det kommer til innovation. Hvert år hjemtager Danmark 1600 mio. euro i forskningsmidler fra EU, og vi investerer omkring tre procent af vores BNP på forskning og udvikling. Ifølge Global Innovation Index 2021 er Danmark samlet set placeret som nummer ni blandt 132 lande. Ser vi blot på Europa, bliver Danmark kaldt innovationsleder, da vi er det tredje mest innovative land i 2021, kun overgået af Sverige og Frankrig.

Rapporten fra Global Innovation viser også, at vi i Danmark er bedre til at komme med innovative inputs end outputs. Så selv om Danmark investerer i innovation, bliver nyskabelser for ofte lagt på hylden, da de ikke er gearet til at nå markedet. Det skyldes i høj grad, at standarder eller standardisering sjældent bliver tænkt ind i innovationsprocessen. Og det er et problem, fordi standarder oftest er markedskrav. Så hvis nyskabelserne ikke lever op til standarderne til fx sikkerhed og kvalitet, vil eller kan industrien ikke bruge dem.

Standarder er fokus i EU

Det er ikke kun i Danmark, at manglende blik for standarder i forsknings- og innovationsprojekter (F&I) er et problem. Det gælder i hele Europa. Derfor har EU-Kommissionen søsat et nyt EU-projekt, HSBooster, der tilbyder gratis rådgivning til F&I-projekter indenfor områderne: sundhed, modstandsdygtighed, bæredygtig digitalisering, grøn omstilling, smart cities samt cirkulær økonomi i byggesektoren de næste to år. Målet med projektet er at sikre, at standarder i højere grad anvendes i F&I-projekter samt at skabe en højere bevidsthed blandt forskere og innovatører om, hvordan standarder og standardisering kan styrke deres resultater og bane vejen for markedsadgang for udviklede teknologier. Planen er, at minimum 500 F&I-projekter skal modtage skræddersyet rådgivning om standarder, og første ansøgningsrunde er skudt i gang.

Maria Skou, chef for international politik og civilingeniør Illustration: DS.

Signe Annette Bøgh, projektleder Dansk Standard Illustration: DS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og der er ingen tvivl om, at det kan betale sig for danske F&I-projekter at søge om at være med. For standarder er en vigtig nøgle, hvis forskning skal omsættes til gavn for samfundet. Et godt eksempel på dette, er innovationsprojektet EASI-STRESS, der har en dansk koordinator fra Teknologisk Institut. Projektet handler om at modne og industrialisere en målemetode, hvormed man kan måle tøjninger (residual stress) i metal uden at ødelægge metallet (ikke destruktivt). Metoden kan reducere den anvendte mængde metal i metalkomponenter med op til 15 pct., hvilket er en økonomisk og miljømæssig fordel for industrien. Især i denne tid, hvor adgang til råvarer og global transport er under pres.

Vi skal have flere danske succeshistorier

Selvom metoden er demonstreret i industrien, vil og kan man ikke anvende den til kvalitetstest, før den opfylder aftalte kriterier og dokumentation. Netop to ting som standarder kan bidrage til. Men der findes ingen standarder for dette, og derfor har EASI-STRESS med vejledning fra Dansk Standard foreslået en ny standard i den Europæiske standardiseringskomite CEN. Forslaget er nu stemt igennem – og EASI-STRESS kan derfor ikke blot glæde sig over, at der kommer en ny standard for ikke-destruktiv prøvning, de har også mulighed for at få stor indflydelse på, hvordan standarden skal udformes, og dermed påvirke de kommende markedskrav, da Danmark sidder for bordenden i udviklingen. Det er altså ikke kun eksisterende standarder, der har betydning for innovationsprojekter – det gælder i høj grad også kommende standarder.

HSBooster skal være med til at skabe flere af disse succeshistorier, hvor F&I-projekter får den rådgivning og sparring om standardisering, der er nødvendig. Og håbet er selvfølgelig, at mange europæiske F&I-projekter med dansk lederskab eller deltagelse kommer til at engagere sig i standardisering samt bruge standarder aktivt. Og det er der gode muligheder for. Allerede nu er der stort dansk engagement i HSBooster. Projektet er startet af henholdsvis Danmark, Italien, Spanien, Irland og Serbien, Dansk Standard skal være med til at drive det, og vi har to danskere med i HSBooster Advisory Board ud af tolv europæiske medlemmer.
Europæiske F&I-projekter har altså lige nu en oplagt mulighed for at få hjælp til den svære kunst at forstå og udnytte standarder i deres forskning og udvikling – og vi kan kun opfordre til, at man griber den, så vi får flere danske nyskabelser til at spille sammen med markedskravene.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger