Synkende bygninger og verdens værste trafikpropper: Indonesien flytter sin hovedstad

Jakarta på en bilfri dag. Illustration: Wikimedia Commons

Indonesiens hovedstad oplever så massive problemer, at landets planlægningsminister har annonceret, at verdens syvende største hovedstad skal flyttes.

Læs også: Verden kæmper med plastaffald efter kinesisk stop for import

De mange indbyggeres behov for grundvand har gjort, at byen visse steder synker 15 centimeter om året. Det er skyld i en lang række problemer, blandt andet, at store dele af byen nu befinder sig under havets overflade, skriver BBC

Den svampede undergrund, byen er bygget på og de 13 floder, der strømmer igennem den gør det kun værre. De sidste ti år er dele af byen sunket 2,5 meter.

Læs også: Indonesiens tsunami-varsling hænger i laser

Floderne gør også, at Jakarta sidste år toppede listen over byer med trafikale problemer En lidet attraktiv førsteplads, der anslås at koste op mod 35 milliarder kroner om året i køtid.

Kan koste store junglearealer

Indonesien er sammensat af mange kulturer, sprog og religioner, men det har altid været Javaneserne fra Jakarta, der definerede retningen for landet, skriver BBC.

Læs også: El Niño på trapperne: Kan have stået bag global hungersnød for over 100 år siden

Det kan ændre sig, hvis rygterne taler sandt og hovedstaden flytter til Borneo.

Hvis hovedstaden skal flyttes vil det dog kræve store mængder plads, og hvis al den plads skal skabes på Borneo, kommer det til at koste store mængder af den regnskov, der stadig dominerer den midterste del af øen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Tja, det er jo lidt af et problem. Jeg ved ikke om man kunne pumpe cement ned i undergrunden, for at gøre den stærkere. Men det ville jo ikke løse infrastrukturproblemer. Men ellers - i stedet for at flytte byen, til et helt andet sted - kunne man måske ombygge byen i nogle etaper. Det rejser jo også et problem at flytte byen til et sted, hvor der nu er regnskov, fordi man så skal fælde meget skov. Så skal man i hvert fald bruge træet fornuftigt - f.eks. bygge de nye huse og bygninger af CLT elementer, lavet af træ fra skoven. Men det er da også temmligt markant at flytte byen til den anden side af Java havet. Er der ikke et andet sted på Java, hvor man kunne bygge en ny by?

  • 0
  • 1

De vil have muligheden for at afprøve det aller nyeste vi ved om storby infra struktur. Når de en gang går igang er selvkørende biler/busser triviel hverdags teknologi, og e-cykler er det fedeste personlige transport middel man kan eje i en storby. Det kan alle vi andre måske lære af. Det er nemmer at forstår når man kan se hvis det virke i praksis.

  • 0
  • 1

Vi bliver efterhånden her i Danmark "bombarderet" dagligt med katastrofemeldinger, der har skræmt mig lidt, men nu har jeg det bedre. Løsningen: "Vi flytter bare byen". Imponerende afslappet holdning til et katastrofescenarie. Løsningen vil straks starte en gedigen højkonjuktur til gavn for økonomien, så hvorfor kan vi ikke her i Danmark tage en afslappet diskussion af, hvordan vi vil gøre her. På den måde kommer vi videre.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten