Symbolsk vandring markerer afsked med Nokia
Alle medarbejdere i Nokias hovedkvarter i København tog i dag en symbolsk tur over den bro, der forbinder de to store bygninger på Frederikskaj.
Turen markerer, at Nokia i dag åbner sit såkaldte Bridge-center, hvor de opsagte medarbejdere kan få hjælpe og støtte til at komme i gang med en ny karriere.
Alle knap 1.000 medarbejdere er ansat frem til årsskiftet, men projekterne afsluttes løbende. I fredags kunne de første 130 medarbejdere derfor sige 'færdigt arbejde' og blive de første 'kunder' i Bridge Centret.
De 130 medarbejdere, som nu har ret til at deltage i udslusningsprogrammet - men ikke pligt til det - tog hver en farvestrålende plastbold med sig over broen. Da de ankom til Bridge Centret, skulle de så kaste bolden i en stor hvid halvkugle. Endnu en symbolsk handling, som illustrerer, hvor mange medarbejdere der er nået til udslusningsfasen.
Netop de symbolske handlinger har stor betydning, mener adm. direktør Claudia Simonsen:
»Mange af os har været her meget længe, og har været rigtig glade for det. Nu sker der en forandring, og for at tage det ind og forstå, at nu sker der noget nyt, er vi nødt til at have nogle symbolske handlinger. Vi skal kunne sanse og føle, at vi er startet på noget nyt,« siger Claudia Simonsen.
Hun suppleres af Peter Ib, der er ansvarlig for Bridge-programmet:
»Det er vigtigt at ramme følelserne i det her, fordi det er nemmere at lede folk igennem, når der er noget håndgribeligt at forholde sig til.«
Ikke så let at rykke til Tyskland
Da klokken nærmer sig 10, er der fyldt godt op med folk, som venter på at tage turen over broen. Der bliver snakket og grinet, og blandt de mange, der venter, får jeg øje på Portfolio Manager Claus Olsen, som jeg mødte for nøjagtig to måneder siden uden for Bella Center, da Nokia netop havde annonceret lukningen af den danske udviklingsafdeling.
Dengang var han parat til at flytte til Ulm i Tyskland, men den interesse er kølnet siden:
»De tilbud, min chef er kommet med, har ikke fristet mig, og samtidig er det ikke så nemt at flytte hele familien,« siger Claus Olsen.
Hans planer er derfor at få arbejde herhjemme:
»Nu bor jeg i Brønshøj, så hvis Brüel & Kjær kom med et tilbud, så var jeg frisk,« siger han.
Foreløbig regner han dog med at benytte sig af tilbuddet om uddannelse, som er et af Nokias tilbud:
»Jeg har arbejdet med projektledelse i rigtig mange år uden at være certificeret, så det ville være dejligt at få mulighed for,« siger han.
Fem veje at gå
Klokken 10 klipper Peter Ib den røde snor ved indgangen til broen, og medarbejderne myldrer over broen og op til tredje sal, hvor Bridge Centret holder til.
Her er proppet med mennesker, men i løbet af en ti minutters tid siver de langsomt ind i det kæmpestore lokale, som er fyldt med mennesker, men bestemt ikke overmøbleret: Her er kun nogle små borde med champagneglas og chokoladefade og fem store øer med opslagstavler.
Et skilt ved hver ø signalerer de fem veje, som medarbejderne kan gå: finde nyt job i Nokia, finde job uden for Nokia, etablere egen virksomhed, lære noget nyt - og endelig: skabe sin egen vej.
Bagerst i lokalet står ingeniør Bent Hjarbo. Først om tre måneder er han færdig med sine arbejdsopgaver og klar til at bliver indrulleret i Bridge-programmet. Men han håber på, at han kan blive lidt længere.
Til november fylder han 60, og hvis han kunne blive et halvt år længere, ville det passe bedre med efterlønnen. Han håber derfor, at det lykkes ham at få lov at arbejde et halvt år længere, end hans opsigelse lægger op til:
»Der er ikke noget arbejde, jeg er for fin til, men jeg vil da meget gerne bruge min erfaring,« siger Bent Hjarbo, som håber, at han kan bruge Bridge-programmet til at blive inspireret:
»Jeg vil helst blive ved at arbejde lidt endnu, men kan da sagtens bruge den ekstra tid derhjemme. Men jeg er jo også i en helt anden situation end de unge kolleger, der er midt i 30'erne, lige har købt hus og måske har tre små børn,« siger Bent Hjarbo.
Det må ikke være for risikabelt
Henne ved øen med eksterne jobannoncer står indkøbschef Søren Jepsen. Han er blandt de 130, som nu kan få lov at bruge deres tid i Bridge Centret:
»Hele stemningen er lidt, som da jeg stoppede på universitet og skulle videre. Vi har gået på verdens bedste skole, for inden for mit område, Demand Supply Network, har vi været førende i verden. Så det har været sjovt at være med til,« siger han.
Hans fremtidsdrømme peger i to retninger: enten et job inden for specialet eller måske egen virksomhed. Det har han ikke afklaret endnu:
»Jeg er ansat til nytår og har derefter en aftrædelsesordning, så jeg har tid til at finde ud af det. Så der er ingen grund til panik,« siger han.
Weekenden tilbragte han også i Nokias lokaler som deltager i Startup Weekend Mobile Copenhagen, og det gav blod på tanden til at begynde for sig selv:
»Det er nok lidt entreprenør i mig, men jeg er også familiefar, så det må ikke være for risikabelt. Der skal være en ordentlig forretningsmodel,« siger Søren Jepsen.
I løbet af halvanden times tid tynder det ud i Bridge Centret, men i morgen bliver det alvor. Så begynder et todages-kursus for de første 130 Nokia-folk, som skal introduceres til alle de nye muligheder, der nu åbner sig.
