Bagsiden: Syltede rødbeder med to decimaler, tak

Illustration: Ingeniøren

Michael Deichmann elsker en leverpostejmad med rødbeder, så han tog til Grønnessegård ved Hundested for at købe et par glas syltede rødbeder fra Strandsegård.

Han fortæller, at han nemlig lægger vægt på den meget omhyggelige fremstilling, hvor ingredienserne er angivet i procenter med hele to decimaler.

Gårdbutikken Grønnessegård har fænomenalt styr på produktionen af syltede rødbeder. Illustration: Privat

Mon ikke fødevareindustrien skulle aflægge den lille gårdbutik et besøg og lære noget om, hvordan man styrer en produktion til sidste decimal? /ram

Illustration: Ingeniøren
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er en meget høj dosering af konserveringsmiddel. Godt 2% af færdigvaren, når der samtidig både er meget højt eddikeindhold, saltindhold og sukkerindhold.

 • 1
 • 1

Den anbefalede mængde er ca. 1% (v/v) atamon ved eddikesyltning (1 tsk dss. 5mL til ½L): https://www.torsleffs.dk/produkter/atamon/

Så kan man jo diskutere om 2% atamon er meget højt? Særligt når det er så ugiftigt, som det er.

I øvrigt savner jeg angivelse af om de meget præcist angivne %-værdier er per volumen eller per vægt? Uden den oplysning kan man jo ikke rigtigt bruge de to decimaler til så meget.

 • 2
 • 0

Min bedre halvdel havde for nogle år siden en fødevarebutik. Det var så mig der - når jeg ikke havde andet at lave - skulle checke at den butik opfyldte alle regler. Og himmel og hav for et arbejde.

Ikke for at ødelægge den høje underholdningsværdi, men den ettiket er ...

"Holdbar til", har siden 2019 heddet "Bedst før" eller "Bedst bedst før udgangen af". (Mærkningsforordningen art. 24), jo den er god nok, sådan en findes.

Listen: Som der står i vejledningen: "De enkelte ingredienser skal angives i rækkefølge efter faldende vægt, beregnet som indgående vægt på fremstillingstidspunktet. ". Men det er jo for nemt, så lidt længere nede i reglerne står der: "Bilag VII, del A, til mærkningsforordningen, angiver de ingredienser, hvor princippet om, at ingredienserne skal angives i rækkefølge efter faldende vægt på fremstillingstidspunktet, kan fraviges", efterfulgt af en 7 afsnit lang forklaring til listen.

Og så er der tilfælde hvor man ikke skal angive ingridienser, f.eks. i sodavand, eller som der står "Vand, hvortil der alene er tilsat CO2, og hvor tilsætningen fremgår af varebetegnelsen". Så er den på plads. Nej det er stadig for nemt, fordi:

"Endelig kræves der, jf. § 15, stk. 1, nr. 1, i mærkningsbekendtgørelsen, ingen ingrediensliste, mængdeangivelse eller næringsdeklaration for fødevarer, der både fremstilles, pakkes og udbydes til salg i samme forretning i længere tid end en normal salgsdag". Så hvis man laver det selv i butikken og lader være med at sælge det sidste glas samme dag det er produceret, så behøver der slet ikke at være ettiket på. Nu begynder det at blive lidt MÆRKEligt.

Så er der det med % angivelsen. Det hedder QUID-mærkning, eller QUantitative Ingredient Declarations. Vejledningen på QUID fylder 10 sider - læs selv - link i bunden.

På det her tidspunkt er man halvvejs igennem de 153 siders reglerne. Læs hele vejledningen her: https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteColl...

Det er på en måde skrækindjagende læsning. Se f.eks. "Beslutningstræ for holdbarhedsmærkning" på side 70. Den er da sjov. Træet ender med en snor lige anbefaling,... ah, det er for nemt, den siger "som udgangspunkt skal man... ".

NB! Vi sylter vores egne rødbeder her i huset - og spiser dem selv - uden mærkning.

 • 6
 • 0

Mon ikke det er en trykfejl?

Jo, det må da være en fejl. Eller også er forklaringen endnu mere kringlet, uden at vi kan gætte det.

I øvrigt er mærkningsvejledningen det rene vand i forhold til Fødevarestyrelsens Hygiejnevejledning, eller som den hedder "Vejledning nr. 9042 af 29. januar 2021 om fødevarehygiejne". Den er med sine ikke mindre end 273 sider så voldsom, at du helt mister apetitten til at spise eller drikke noget som helst i flere dage.

Den ligger her - og du er advaret: https://www.foedevarestyrelsen.dk/SiteColl...

Hvis man efter at have læst den, stadig har mod på at starte en fødevarevirksomhed, så brænder man virkelig for det.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten