Sygehusdirektør: Ingen garanti for færdigt supersygehus

Region Midtjyllands politikere gider ikke vente længere. De vil bygge deres supersygehus i Skejby nu.

Regionen har givet projektgruppen til Det Nye Universitetshospital i Skejby besked på at bygge supersygehuset efter deres plan til 8,69 milliarder kroner, selvom der måske ikke er penge til at bygge færdigt - og selv om regionens sygehusdirektør siger, at han ikke tør garantere, at der vil være penge til at bygge det hele.

Regeringen har nemlig kun givet tilsagn om 6,35 milliarder kroner, mens regionen mener, at projektet vil koste 8,69 milliarder at bygge. Så selvom regionsrådet mener, at der er et "hul" på mere end to milliarder kroner, er første spadestik allerede taget, og Det Nye Universitetshospital skal efter planen stå færdigt i 2019.

Bent Hansen tog allerede første spadestik til det nye universitetshospital den 26. oktober sidste år, selvom der måske mangler penge til at bygge færdigt. (Foto: Tonny Foghmar) Illustration: Tonny Foghmar

Og budgetunderskuddet er et problem, erkender Region Midtjyllands sygehusdirektør:

»Jeg har været med til meget sygehusbyggeri, men jeg har aldrig været med i en byggesag, der blev så kompliceret. Jeg ved ikke engang, hvilket likviditetsforbrug jeg kan regne med at have til rådighed i 2011 og slet ikke i 2012,« siger sygehusdirektør Leif Vestergaard Pedersen.

Sygehusdirektøren siger dog, at det er muligt for regionen selv at skaffe penge gennem bæredygtige projekter, der tjener sig selv ind over tid og gennem salg af de gamle sygehusmatrikler, der ligger attraktivt i Århus. Men lige nu er der en forskel på 2,61 milliarder kroner mellem de to rådgivende gruppers bud.

»Vi har en del erfaring i sygehusbyggeri og prognoser og synes selv, at vi er gode til det. Men vi må ydmygt sige, det er muligt vores forudsætninger ikke holder,« siger han.

»Men hvis vores forudsætninger holder, så kan man ikke bygge det hele, og det er paradoksalt, når projektet handler om at udvide kapaciteten i forhold til nu,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Sygehusdirektør: Dét er årsagen til byggeskandaler
Noget af det regionens og regeringens rådgivere er uenige om, er kvadratmeterprisen. Region Midtjylland mener, at regeringens rådgivere ikke tager højde for, at de nuværende priser i byggeriet er lave på grund af finanskrise, men kan nå at stige inden alle delprojekter er færdige i 2019.

Leif Vestergaard Pedersen bliver af venner opfordret til bare at holde lav profil og så lade fremtiden afgøre, om den ene eller den anden part har ret. Men det mener han ikke er nogen god idé.

»Det er derfor man løber ind i offentlige byggeskandaler. Det skyldes, at man går i gang, selv om man godt ved, at det ikke er realistisk. Det Nye Universitetshospital bliver en kæmpegevinst, også selvom vi kun får 6,35 milliarder kroner, men du får ikke mig til at garantere, at vi kan bygge det hele,« siger sygehusdirektør Leif Vestergaard Pedersen.

Skulle have været endnu dyrere

Regionens byggebudget har endda været endnu større end de 8,69 milliarder, for regeringens rådgivende ekspertudvalg har tidligere fået Region Midtjylland til at skære flere milliarder af projektet.

Regionen mener derfor ikke, at de kan komme længere ned i pris, uden at skære for meget i de ydelser som sygehuset skal levere.

De to hold rådgivere er også uenige om man kan skære 20 procent sengepladser og dermed areal fra, fordi det nye sygehus bliver mere effektivt.

Trods uenigheden valgte regionsrådet i onsdags at søge om det mindre beløb som regeringen har givet tilsagn om.

»Fremtiden må afgøre, hvem der har ret. Får regeringens rådgivende udvalg ret, så er alle glade, får vi ret, så må man forholde sig til det til den tid,« sagde Region Midtjyllands formand, Bent Hansen (S) efter beslutningen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vi undlader bare 200 sengepladser, når så behandlings kapaciteten ikke kan udnyttes fordi der mangler 200 sengepladser, kan enhver jo se at der skal en ekstrabevillig til, så vi kan undgå alt det spild, bagefter kan vi prale med at vi har optimeret og forbedret vores arbejdsgange, mere end noget andet sygehus.

Det er nemmere at få tilgivelse end tilladelse.

  • 0
  • 0

Vi undlader bare 200 sengepladser, når så behandlings kapaciteten ikke kan udnyttes fordi der mangler 200 sengepladser, kan enhver jo se at der skal en ekstrabevillig til, så vi kan undgå alt det spild, bagefter kan vi prale med at vi har optimeret og forbedret vores arbejdsgange, mere end noget andet sygehus.

Det er nemmere at få tilgivelse end tilladelse.

Det lyder som Herlev modellen, den er vist ikke specielt jysk.

Nej pengene tages sikkert fra andet sygehus byggeri i regionen, som f.eks. Gødstrup, der kan ende som et luftkastel, efter at man snart har nedlagt de sidste sygehuse i Vestjylland.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten