Sygdomsfremkaldende VTEC-frø kom fra Ægypten

Bukkehornsfrø fra Ægypten er efter alt at dømme de syndere, som har gjort 4.173 personer i 13 europæiske lande, herunder Danmark, alvorligt syge og kostet 49 mennesker livet.

Det konkluderer den europæiske organisation for fødevarevaresikkerhed, Efsa, i en ny rapport om VTEC-smitten.

Bukkehornsfrøene er blevet brugt til friske spirer, som igen har gjort tusindvis af europæere syge. Foreløbig er der rapporteret om 892 tilfælde af HUS-sygdommen (hæmolytisk uræmisk syndrom), som kan medføre akut nyresvigt og dødsfald.

Bukkehornsfrø. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Og det er måske kun toppen af isbjerget, for alle tilfælde er registreret efter et udbrud i Tyskland i foråret. De europæiske eksperter mener, at frøene fra den mistænkte, ægyptiske eksportør, må mistænkes for at have indeholdt den farlige coli-variant siden 2009.

Eksportøren bliver hverken navngivet i meddelelsen fra Efsa eller i en tilsvarende meddelelse fra DTU Fødevareinstituttet herhjemme.

Sporing en langstrakt affære

Mistanken mod den ægyptiske eksportør er blevet bekræftet ved at spore et parti tilbage fra sygdomstilfældene i Frankrig og Tyskland. Den sporing omfatter ikke alle de sygdomstilfælde, som er registreret. Sporingen af blandt andet de danske tilfælde er en langstrakt affære, som ifølge DTU kommer til at tage flere uger.

Derimod har de europæiske eksperter været hos eksportøren og set, hvor frøene i første omgang havnede. Det var hos en tysk importør. Herfra blev de i første omgang sendt til kunder i Tyskland, England, Østrig og Spanien.

De første mikrobiologiske prøver har ikke vist tegn på VTEC i de ægyptiske bukkehornsfrø.

»Det frikender imidlertid ikke frøene,« skriver DTU.

»Uens fordeling af VTEC i frøene samt usikkerhed i prøveudtagningen og påvisning af bakterien betyder, at det ikke er muligt at fri-teste et parti. Selv meget små forekomster af VTEC-bakterien kan medføre alvorlig risiko for forbrugerne,« understreger universitetet.

Mange af bukkehornsfrøene er havnet i blandinger med andre frø til at spire. Derfor mener myndighederne, at der stadig er grund til at frygte sygdomsfremkaldende bakterier på markedet.

Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen fortsat til kun at spise varmebehandlede spirer. Desuden bør danskerne holde sig fra at dyrke spirer selv, fastholder styrelsen.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra DTU Fødevareinstituttet
Efsas redegørelse

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

3 år på rejse - og så måske opblandet med andre frø! Hvordan kan de da være økologiske?

Jeg må have misfortået noget i min biologiundervisning, for colibakterier er ikke sporedannende, så at de skulle have kunnet overleve helt indtørret - hvilket de jo må have været, når frøet kunne holdes sundt i 3 år - virker meget mystiskt. - Det virker for mig langt mere sandsynligt, at de er forurenet af vandet, de er lagt i blød i for at spire. Der forekommer som kendt ofte ganske kraftige forureninger med kolibakterier i drikkevand, der oftest er væk efter nogle få dage, så det er ikke let at spore.

 • I alle fald bliver det jo spændende at se, hvor mange virksomheder - nu også uden for Europa - der skal udråbes som "mordere", før denne sag har mistet offentlighedens interesse.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Colibakterier kan, alt efter stamme, holde sig længe uden at danne sporer. Men de kan holde sig længst hvis de fx. er beskyttet mellem de to prækimblade som frø er opbygget af. Og nej, så vidt jeg ved, kan coli ikke danne sporer. Man kan dog genoplive coli fra en agarplade som er helt udtørret. Der skal kun en enkelt coli til for at en kultur kan vokse, så selvom de virker døde, kan der være en enkelt som kan starte fx. VTEC infektion.

 • 0
 • 0

Svjv er det tilladt at bestråle krydderier. Så hvis man havde steriliseret bukkehornsfrøene med radioaktiv stråling, så ville man ikke have haft VTEC-inficerede frø.

 • 0
 • 0

Man skal jo netop være sikker på at strålingen går gennem hele frøet, ikke blot overfladen, for at dræbe bakterierne. Og som jan skriver, vil frøet ikke kunne spire efterfølgende.

 • 0
 • 0

Der findes forresten frø som kan overleve i flere årtier, måske endda flere hundrede år. Jeg ved dog ikke om det er tilfældet med bukkehornsfrø.

 • 0
 • 0

@Jan Friberg Bukkehornfrø importeres som krydderi i frøform (jeg taler [b]ikke[/b] om såsæd!). @Vitar Enluns Hvis du bruger en gammakilde, så går den [b]helt[/b] igennem.

 • 0
 • 0

Tak for info. Smitten kunne også være kommet efter de er bestrålet:-)

Og Problemet er der jo stadigvæk:-) og det kunne, som Peder skriver, ligeså godt komme fra spiringsvandet, skyllevand, eller andet vand. Samlet set handler det hele om hygiejne, intet andet, og det er vel dér, tingene som regel går galt.

Kan stadig ikke se hvorfor myndighederne skulle partout sige at det kom fra grøntsag x, kød y, frø æ eller frugt ø, hvis nu de ikke var 100% sikre?

 • 0
 • 0

@Jan Friberg Bukkehornfrø importeres som krydderi i frøform (jeg taler [b]ikke[/b] om såsæd!). @Vitar Enluns Hvis du bruger en gammakilde, så går den [b]helt[/b] igennem.

Det er spirerne fra bukkehorn der spises, så de bruges faktisk som såsæd.

 • 0
 • 0

Nu er det sikkert nok med nedtørring med meget varm luft, derved holdes spireevne. Det virker med korn, når økologisk korn skal behandles mod udsædsbårne svampesporer så det fjerner sikkert bakterier. Økologiske frø til spirer er at betragte som økologisk udsæd, så bejdsning og især bestrålning er udelukket.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten