Trafikselskaberne er i færd med at udrulle den største reform af priserne i den kollektive trafik. I en række artikler undersøger Ingeniøren, hvorvidt reformen fører til et mere effektivt, fair og gennemskueligt prissystem for de rejsende i hele landetSTYR PÅ TAKSTERNE
Fra nytår bliver Sjælland forvandlet til ét stort pendlerområde med ens rejseregler. Det sker som konsekvens af, at trafikselskaberne Movia, DSB og Metro omsider er blevet enige om at rydde op i moradset af uigennemskuelige og ulogiske priser og faldgruber i det sjællandske takstsystem.
'Der er tale om en af de største reformer af priserne i den kollektive trafik siden 1970´erne,' lyder det i en orientering fra Movia.
Blandt de prismæssige fadæser, som trafikselskaberne blandt andet har måttet rydde op i, har eksempelvis været, at hvis en passager skal fra Københavns Hovedbanegård til Roskilde, er det billigst at købe en enkeltbillet til Tølløse. En station, som vel at mærke er 3 stop og 20 minutter længere væk end Roskilde. Men sådanne skrækeksempler bliver altså fortid efter nytår, lover tog- og trafikselskaberne, der har haft hele seks år til at blive enige om fælles rejseregler.
Trafikselskaber har været sløve
'Trafikselskaberne har kun en lille interesse i at afgive takstkompetence og harmonisere takster med andre selskaber, og selskaberne har derfor ikke arbejdet tilstrækkelig aktivt for at harmonisere taksterne,' kritiserede Rigsrevisionen sidste år.
Rejserne på Sjælland omfatter 70 procent af alle rejser i den kollektive trafik i Danmark. En af de mest markante ændringer ved prisreformen her er, at rejsekortet fremover altid er billigst. En undtagelse er, hvis du rejser mere 26 gange på en måned i samme relation eller zone. Så bør du anskaffe dig et periodekort.
»Udgangspunktet har været ikke at genere passagererne mere end nødvendigt. Den rabat med op til 26 rejser svarer til den rabat, man får som rejsende med periodekort i hovedstaden, hvor der er flest rejsende,« siger Eskil Thuesen, centerchef i Movia, der ifølge Trafikstyrelsen udtaler sig på alle selskabernes vegne, når det gælder de nye takster på Sjælland.
Endnu flere takstzoner
Sammenlagt lover trafikselskaberne, at hele 96 procent af alle rejser på Sjælland stort set ikke vil blive berørt af prisreformen. Men der er dog 4 procent af alle rejser på Sjælland, som kan se frem til prisstigninger på over 5 procent. Det svarer til ti millioner rejser og omfatter blandt andet nuværende rejser på mere end ni zoner inden for de gældende takstområder Movia H og Movia V.
At passagererne i disse områder bliver hårdest ramt af forsøget på at lave et samlet takstområde i Sjælland, hænger sammen med, at allezoners-princippet ud over otte zoner falder bort. Hertil kommer, at der bliver oprettet flere zoner særligt i Movia S-området. Væksten i zonerne her i det tidligere Storstrøms Amt skyldes, at i den nuværende Movia S-zone har taksterne pr. zone traditionelt været højere end på resten af Sjælland. Til gengæld har takstzonerne arealmæssigt været større.
Svær øvelse med Sydsjælland
Efter nytår betyder det nye system for en tredjedel af rejserne på Sydsjælland, at de på grund af de flere zoner bliver 5 procent dyrere.
»I Sydsjælland skal de altså have samme zoner og takster som i andre områder. Det betyder, at vi har måttet lægge 11 ekstra takstzoner ind der. Konkret betyder det, at hvor nogle førhen har kunnet nøjes med at rejse to zoner, skal de fremover rejse i tre zoner og derfor betale mere. Omvendt er der nogle, som stadig blot skal rejse i to zoner på Sydsjælland. De kan se frem til at opleve et stort prisfald,« fortæller Eskil Thuesen.
Samlet set bliver de rejsende fra Sydsjælland altså både de store vindere og tabere i det nye pris- og takstsystem. 0,5 millioner af alle rejser her kommer til at opleve prisfald på mere end 25 procent. Omvendt kommer 0,6 millioner af alle rejser i Sydsjælland til at blive mere end 25 procent dyrere.
Eksempelvis skal en person, der rejser med periodekort fra Haslev til Københavns Hovedbanegård, betale 40 kroner mindre om måneden. Omvendt skal en person, der rejser med periodekort fra Faxe Ladeplads til Københavns Hovedbanegård hoste op med 160 kroner mere om måneden.
Gælder det en rejse fra Rødvig til Faxe med periodekort, skal en person betale 200 kroner mindre om måneden svarende til et fald på 19 procent. Men rejser samme person i stedet for til København, ligeledes med periodekort, sker der en prisstigning på 665 kroner om måneden svarende til 48 procent.
Omvendt kan pendlere fra Slagelse, Ringsted, Nykøbing Falster, Vordingborg og Næstved se frem til billigere rejser, når de skal ind til hovedstaden. Fra disse byer bliver periodekortet op til 21 kroner billigere.
Borgere i Gribskov Kommune skal betale mere
I Nordsjælland er Gribskov Kommune den helt store taber i prisreformen. Prisernes himmelflugt rammer hårdt, fordi kommunens beboere er de fjerdemest flittige pendlere på Sjælland.
Rejser de fra Gilleleje til København, skal de betale 16 procent mere med periodekort om måneden og 49 procent mere med en billet via rejsekortet. Den største prisstigning sker, hvis de rejser fra Gilleleje og til Ørestaden. I så fald skal de betale 30 procent mere med periodekort og 49 procent mere med rejsekort.
