Sydsiden er hoppet i stykker: Brøndby Stadion skal have udskiftet tribune

Illustration: vverve / Bigstock

Brøndbys dedikerede fans, der plejer at holde fest og hoppe og danse på Sydtribunen, når fodboldholdet spiller hjemme, må pænt sætte sig ned til klubbens kommende kampe. En undersøgelse af betonelementerne på den nedre del af Sydtribunen, har ifølge en pressemeddelelse fra fodboldklubben nemlig vist, at betonen ikke kan holde til kraftige svingninger - eksempelvis skabt af mange fans, der hopper i takt.

»Rapporten fra Rambøll konkluderer, at efter 27 års tro tjeneste er tiden kommet til, at betonelementerne på den nedre del af sydtribunen skal udskiftes. Vi har derfor bedt Rambøll om at få opgaven beskrevet i detaljer og senere sendt i udbud,« fortæller administrerende direktør Jesper Jørgensen i pressemeddelelsen.

Ifølge Rambølls hjemmeside, målte virksomhedens ansatte i 2016 accelerationer på 1,0*g, når fansene hoppede takt under en kamp mod FCK. For at forstå det tal, kan man ifølge Rambøll sammenligne med de accelerationer, der forekommer under et mindre lokalt jordskælv.

»Accelerationerne målt på Brøndby stadion er derfor sammenlignet med ”Peak Ground Accelerations” (PGA), som angiver den største målte acceleration under rystelserne ved et jordskælv. På PGA-skalaen svarer en acceleration på 1,0g som målt under kampen til kraftige rystelser ved et jordskælv, og er større end ved mange væsentlige jordskælv gennem tiden. Ved historiens største registrerede jordskælv i Chile i 1960, der blev målt til 9,5 på Richter-skalaen, blev der således kun registreret PGA på ca. 0,3g.«

Læs også: Sportsbyggerier for 1,2 milliarder kroner på vej

Ifølge en artikel, som TV2 Nyhederne offentliggjorde i 2016, vurderede ingeniør Torben Bangsgaard fra Rambøll på daværende tidspunkt, at svingningerne ikke var et problem for konstruktionens sikkerhed.

»Man skal ikke være nervøs for at stå på tribunen. Det er beton, og der er stål i det, og det er rimelig robust overfor store svingninger.«

Men den vurdering er altså nu blevet ændret.

Af sikkerhedsgrunde vil der, indtil betonelementerne er udskiftet, kun være siddepladser på den nederste del af Sydtribunen.

»Vi forventer, at udskiftningen af betonelementerne påbegyndes i 2. halvår af 2019, da opgaven først skal i udbud, og derefter skal vi så afvente leverandørens levering og installering af de nye betonelementer. I resten af denne sæson og formentlig i begyndelsen af næste sæson vil vi derfor fortsat have sæder på den nedre del af sydtribunen, som man også oplevede det til vores to sidste hjemmekampe i efteråret. Kapaciteten på den nedre del af sydtribunen vil derfor fortsat være reduceret, så vi minimerer risikoen for markante svingninger på hele tribunen.«

Samtidig med at klubben arbejder på at få udskiftet betonelementerne på Sydtribunen, vil Rambøll undersøge den nedre del af den nordlige tribune, for at se, om den også skal udskiftes.