Sydafrikansk mutant er ikke farligere - men mutationer kan begrænse vaccinedækning

Plus8. januar 2021 kl. 15:002
Sydafrikansk mutant er ikke farligere - men mutationer kan begrænse vaccinedækning
Illustration: Bigstock/Rost-9.
Vaccine virker mod gen, som er med til at øge smittespredning. Men flere andre ændringer ved den sydafrikanske variant 501Y.V2 bekymrer dog forskerne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Sundhedsmyndigheder over hele verden har for øjeblikket øjnene stift rettet mod den såkaldte sydafrikanske variant af covid-19.

Det er ikke fordi varianten som sådan er farligere - faktisk er der tilsyneladende en tendens til lidt færre alvorlige forløb.

I stedet er det for det første fordi den såkaldte 501Y.V2 er mere smitsom end de varianter, vi hidtil har kæmpet mod - i lighed med den britiske. For det andet frygter forskerne, at dens forskellige mutationer medfører, at vaccinerne ikke er lige så effektive mod den.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. januar 2021 kl. 09:09

Som CoV-survivor gennem et halvt århundrede er jeg helt enig. Og godt at vi som ingeniører søger fakta og ikke lader os drive rundt i fårefolden af angst-profiterende medier og politikere. Hør f.eks. Wolfgang Wogard, en kapacitet på området, der ikke kan afvises med konspirations-kortet:https://www.youtube.com/watch?v=XnlT3rPNUp0Hvis jeg var i vaccine-branchen ville jeg se det her som en fantastisk anledning til funding af et interessant arbejdsområde, og understrege hvor betydningsfuldt det er. Hvis jeg arbejdede med kræfttilfælde (ca. 15.000 dødsfald om året ?), rygning, overvægt, spiseforstyrrelser, livsstilssygdomme, politireformer, it-administration, klima, undervisning og forskning, transport, byplanlægning, depression, psykisk sygdom, narkotika- og alkoholmisbrug, gældssætning, politisk troværdighed og meget andet .... Så ville jeg undre mig og ærgre mig over det sidste års ensidige fokus, og den splittelse og angst vores samfund er havnet i. samt de milliard-omkostninger, særligt yngre mennesker, fremover skal udstå og afdrage, men økonomi det er jo bare noget med en masse nuller ....

1
11. januar 2021 kl. 07:37

Der er jo egentligt ikke noget nyt i det her. Influenza muterer jo også og vi skal have et nyt skud hvert år.

Vi kommer til at leve med det her permanent. Spørgsmålet er bare hvornår vi giver op.