Sweco køber Grontmij og bliver en af Europas største rådgivningsvirksomheder

En megafusion er på vej mellem de to store ingeniørrådgivningsvirksomheder Sweco og Grontmij. Svenskbaserede Sweco har tilbudt at overtage alle aktier i Grontmij, der har hjemme i Holland, men også er til stede på flere andre europæiske markeder - blandt andet i Danmark, hvor Grontmij i dag har ca. 1.150 ansatte. Sweco har 40 ansatte i Danmark.

»At kombinere Sweco og Grontmij vil skabe stor værdi for alle involverede parter. Sweco har en solid og god historik med konstante forbedringer af de forretningsmæssige præstationer. Med hensyn til vækst, har Sweco igen og igen vist sin evne til succesfuldt at vokse gennem opkøb. Nu da vores seneste store opkøb (den svenske infrastrukturekspert Vectura, red.) fra 2013 er blevet succesfuldt integreret, er vi klar til at tage det næste skridt på det europæiske marked,« siger administrerende direktør for Sweco Tomas Carlsson i en pressemeddelelse.

Læs også: Grontmij: Hospitalsprojekter har givet os milliondyre ar

Efter flere år med høj vækst - hvor man blandt andet købte den danske rådgivningskoncern Carl Bro - ramte krisen Grontmij hårdt. I flere år kæmpede virksomheden med dårlige resultater, og i 2012 lancerede den hollandske ledelse en stor genopretningsplan, hvor dårligt fungerende dele af forretningen skulle sælges, kontorer blev sammenlagt og hver en cent blev vendt. Planen har virket, men også efterladt Grontmij uden ressourcer til at følge med i den vækst og konsolidering, der er sket i den internationale rådgivningsbranche i de senere år.

Læs også: Grontmij skal spare 260 millioner kroner på tre år

»Bestyrelsen har gennem de seneste tolv måneder grundigt diskuteret og undersøgt Grontmijs strategiske muligheder. Tilbuddet om at slå os sammen med Sweco er blevet grundigt overvejet. Efter Grontmijs frasalg af de sidste dele af den franske forretning, er vi overbeviste om, at den bedste vej frem for Grontmij og alle vores interessenter er at forene vores kræfter med Sweco,« lyder det fra Grontmijs bestyrelsesformand Jan van der Zouw.

Læs også: Succes redder danske Grontmij-ansatte fra koncernes krise

Fusionen vil ifølge pressemeddelelsen skabe en rådgiverkoncern med 14.500 ansatte og en årlig omsætning på 12-13 mia. kr. Til sammenligning havde den ubestridt største danske rådgivningskoncern Rambøll, som også har været på opkøbstogt det seneste års tid, en omsætning på 8,3 mia. kr. (opgjort uden at tælle omsætningen fra Rambølls store amerikanske indkøb, rådgivningsfirmaet Environ, med, red.) og 12.300 ansatte - men de er fordelt over både Europa, Indien, Mellemøsten og Nordamerika.

Opkøbet glæder direktøren for rådgivernes brancheforening FRI, Henrik Garver, som forudser mere konkurrence i Norden.

»Swecos opkøb af Grontmij giver en ny dynamik til det danske marked – og det gør Norden til et endnu mere integreret fælles marked for rådgivende ingeniørydelser. Vi ser nu Rambøll og Sweco være de to største nordiske virksomheder, der er i top-5 på samtlige markeder i Norden. Samtidig er der en række danske virksomheder som Cowi og Niras, der også står stærkt på flere markeder i Norden, og virksomheder som Moe og Orbicon, der opbygger nordiske platforme ... Konsekvensen er, at langt flere af de største virksomheder i Norden kan følge kunderne rundt på de relevante markeder. Det er en styrke for kunderne. Samtidig skærper det konkurrencen internt i Norden og understreger, at de nordiske lande udgør en stærk engineering cluster,« siger han i en pressemeddelelse.

Emner : Rådgivere