Svingningsdæmpere på Øresundsbron virker ikke

Allerede for to år siden viste de nuværende svingningsdæmpere sig at være utilstrækkelige. De fungerer nemlig ikke i det nordiske klima.

I mellemtiden har Øresundsbro Konsortiet diskuteret andre løsninger med entrepenøren Sundlink. I efteråret 2003 monterede konsortiet en ny type svingningsdæmpere på to af de i alt 80 kabelpar. Samtidig blev de oprindelige dæmpere repareret, men uden større held: Kulden har igen fået svingningerne tilbage på broen.

Ifølge konsortiet kan alle kabelbroer tåle store svingninger uden at tage skade, men svingningerne kan gå ud over holdbarheden på lang sigt og kan føles ubehageligt for trafikanterne.

"Primært udgør kabelsvingningerne et problem, fordi de gør bilisterne nervøse, når de ser svingningerne, selv om de ikke kan mærke dem," siger anlægschef i Øresundsbro Konsortiet, Björn Svensson. Han har på nuværende tidspunkt ingen anelse om, hvad udskiftningen af dæmperne vil koste.

Indtil videre fungerer de nye dæmpere tilfredsstillende, oplyser Øresundsbro Konsortiet, der dog vil lade forsøgene fortsætte et stykke tid endnu, før alle svingningsdæmpere skiftes ud med den nye type. Derfor monterer konsortiet nu spændbånd mellem kablerne og brodækket for at forhindre svingningerne.

Det arbejde begynder 2. februar og står på resten af ugen. Det betyder, at broens højre kørebane spærres af og hastigheden nedsættes til 70 kilometer i timen i det andet spor.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten