Svinefarme i nabolaget mangedobler risiko for smitte med svine MRSA
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Svinefarme i nabolaget mangedobler risiko for smitte med svine MRSA

Sandsynligheden for at blive inficeret med MRSA-bakterier af den antibiotikaresistente svinetype stiger i takt med antallet af svin i éns kommune.

Det viser Ingeniørens beregning af antallet af MRSA CC398-tilfælde i 2012/13 fordelt på kommuner, sammenholdt med indbyggertallet og antallet af svin i hver enkelt kommune.

Kortlægningen viser, at sandsynligheden for smitte er hele 13 gange så høj i kommuner med mange svin. Og da ingen af de fire danskere, der siden 2012 er døde af MRSA-infektioner, ifølge Statens Serum Institut havde haft kontakt med svin, bør årsagssammenhængen undersøges nærmere, mener professor i epidemiologi og ekspert i spredning af resistente bakterier Frank Aarestrup fra DTU.

»Det vigtige må være at undersøge de indirekte smitteveje, hvis man vil gøre mere for at bekæmpe spredningen. Det er meget forudsigeligt, at når reservoiret for bakterien er stort med mange svin, vil risikoen også stige for smitte gennem kød, gylle og luft for eksempel,« siger Frank Aarestrup.

I dag bliver personer, som arbejder med svin, allerede betragtet som værende i risikogruppen. Derfor bliver man spurgt ved indlæggelse på hospitalet, om man har kontakt med svin.

»Hvis man uforskyldt er mere udsat for smitte, bare fordi man er bosat på landet, burde det måske give anledning til, at sundhedsvæsnet medtager det i sin risikovurdering,« siger Frank Aarestrup.

Ingeniørens kortlægning viser, at hvis der er flere end 400.000 svin i kommunen, er der i gennemsnit 59,1 personer pr. 100.000 indbyggere, som enten bærer eller bliver syge af bakterien. Til sammenligning er der i gennemsnit kun 4,4 personer pr. 100.000 indbyggere, som bliver smittet i kommuner, der huser under 100.000 svin.

Eksempelvis blev 69 personer fra Sønderborg Kommune smittet i 2012/13 – en kommune, der ifølge Danmarks Statistik havde 409.332 svin i 2010, som er den seneste totalopgørelse.

Ringkøbing-Skjern Kommune huser flest svin, 606.421, og fandt 27 personer positive for svinebakterien. Omvendt blev henholdsvis 1 og 7 personer smittet i Frederiksberg og Københavns Kommune, der ingen svinefarme har.

Robert Skov, der er overlæge og områdechef for Bakteriologisk Overvågning og Infektionshygiejne ved Statens Serum Institut, oplyser, at der endnu ikke er opgjort endelige data over andelen af MRSA CC398-smittede i 2013, som ingen kontakt har haft med svin.

»Vi regner dog med, at den procentvise andel vil være den samme som året før, der var 10-15 procent,« siger Robert Skov.

Statens Serum Institut, der overvåger antallet af smittede, anslog for nylig, at fem danskere om året vil dø af svinebakterien.

ARTIKLENS RUBRIK OG UNDERRUBRIK ER PRÆCISERET. Tidligere fremgik det ikke, at her er tale om svine-MRSA.

Eftersom svinebønder påfører samfundet udgifter til behandling, indlæggelse, inddæmning og begravelse af ofre er det vel passende at pålægge synderne afgifter der dækker samfundets udgifter. Og så kunne man passende inkludere erstatning til ofre og deres efterladte.

  • 14
  • 9

udgifter til behandling, indlæggelse, inddæmning og begravelse af ofre er det vel passende at pålægge synderne afgifter der dækker samfundets udgifter

Du må lige huske på at enhver ekstra udgift vil gøre prisen på svinekød dyrere og dermed mindre attraktiv. Danmarks eksport vil dale og forbruget af svinekød vil dale.

Højere forbrug og højere beskæftigelse på både svinefarme og hospitaler er i landets bedste interesse, da det styrker økonomien og giver positiv økonomisk vækst, hvorved vi kan opretholde vores høje kreditrating.

  • 3
  • 15