Svine-MRSA er på tilbagetog i Holland

Holland har knækket kurven for antallet af smittede mennesker med svine-MRSA. Siden 2009 er antallet af smittede stagneret. De seneste par år har der endda været tale om et fald, så der i 2013 blev registreret 1.254 smittede mod 1.542 i 2009.

»Forklaringen er formentlig, at svine-MRSA følger en almindelig epidemikurve. Den vil stige og stige, indtil den på et tidspunkt når et toppunkt, hvorefter den så vil falde igen. Og Holland er altså kommet over på højre side,« siger Robert Leo Skov, overlæge hos Statens Serum Institut.

I Danmark går udviklingen stadig den gale vej, ligesom det er tilfældet i mange af vores nabolande.

Læs også: Stadigt flere smittes med svine-MRSA

Holland registrerede det første tilfælde af MRSA CC398-smitte til mennesker samme år som Danmark, i 2004.

Robert Skov forklarer, at man i Holland havde mange smittede meget hurtigt. Mens kun 5-20 procent af de danske svinebesætninger var smittede i starten, var 60-80 procent af de hollandske inficerede allerede i 2006-2007.

»Den udvikling, vi ser i Holland, tror jeg mere er et udtryk for den naturlige kurve, en bakteries udvikling følger, end de tiltag, der er gjort, som f.eks. at sænke antibiotikaforbruget,« siger Robert Skov.

Han har ikke set statistik, som tyder på, at smitten af svinene ude i staldene skulle være faldende. Derfor tror han ikke, det er tiltagene, der er skyld i faldet i smitten blandt mennesker.

»Så længe der er MRSA i svin, vil der også være MRSA i mennesker. Det gælder om at begrænse smitten for at minimere risikoen for, at bakterien igen skulle tilegne sig evnen til at smitte lige så godt mellem mennesker som andre MRSA-typer. Det er det, vi har frygtet fra dag ét,« forklarer han.

Stafylokok-bakterien kommer oprindeligt fra mennesker. Da den ‘sprang’ fra menneske til svin, mistede den delvist evnen til at smitte fra menneske til menneske. Dermed ikke sagt, at vi bare skal læne os tilbage og vente på, at den danske kurve knækker.

»Vi må have fokus på at begrænse smitten blandt svin. Det er jo en politisk afvejning, om man f.eks. vil indføre handelsringe, så man ikke sælger smittede svin til ikkesmittede besætninger og på den måde begrænser smitten,« siger Robert Skov.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er der noget belæg for dette:

"Den udvikling, vi ser i Holland, tror jeg mere er et udtryk for den naturlige kurve, en bakteries udvikling følger ..."

Hvorfor skulle kurven i Holland af naturlige årsager toppe ved ca. 1500 smittede om året? Hvorfor er det ikke en generel fordel for stafylokokker at være MRSA sådan at alle stafylokker med tiden bliver MRSA?

Det er sort tale!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten