Svigtende sol bag mangel på vejsalt

Vejsalt er blevet en dyrebar ressource, ikke bare i Danmark, men i hele Europa. For det første er prisen steget med efterspørgslen, men mange steder kan producenterne slet ikke følge med, for selv i Ægypten er det så koldt, at saltproduktionen er sat i bero.

Det golde landskab i den nordlige Sinai-ørken er ellers perfekt til produktion af salt fra havvand, og normalt bliver der også her udvundet masser af bordsalt, industrisalt - og vejsalt, men nu, hvor der hersker et skrigende behov for vejsalt, er der ikke meget i gang anlæggene.

»Det er vinter, og så kan vi ikke producere salt,« siger Gamal Hendy, en af lederne af Egypt Salt til det tyske Tageschau.de.

»Der er ikke nok sol, og det er koldt. Vores salt kommer fra havvand, der ledes ind til søer. Her fordamper solen vandet, og salt er tilbage, men nu er der ingen sol,« fortæller han.

Selskabet producerer omkring 350.000 tons om året.

»Vores marked er vokset utroligt,« siger Gamal Hendy, og tilføjer: »hele verden har behov for egyptisk vejsalt, men problemet er: ... Vi har ikke mere, og vi kan først producere igen fra omkring 1. maj.«

Egypt Salt er ikke alene med dette problem.

»Der er i øjeblikket mangel på salt på de internationale markeder for vejsalt,« klager Gamal Hendy og ærgrer sig, for han går glip af en god forretning. Prisen på vejsalt er eksploderet, og den fortsætter med at stige hver dag.

Denne vinter er der intet at gøre, men for de næste vintre anbefaler Hendy at sikre sig:

»Køb tidligt, vi allerede har lavet kontrakter med kunder i USA for næste år.«

Emner : Råvarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der er jo oceaner af salt i de store danske farvande, så hvorfor sende valuta ud af landet. Byg et thoriumkraftværk og få afsaltet vandet, sælg både vand og salt til Københavs Kommune og find et nyt job til byens saltmester, som ville spare 250.000 kr - på et helt år - på at undlade at købe salt hjem. De penge er væk på en dags snekø. Så har saltmesteren også tjent sit saltum. Finder du et problem med det, så foreslå en løsning.

 • 0
 • 0

Byg et thoriumkraftværk og få afsaltet vandet

Hvis vi bygger et thorium-kraftværk, kan vi lægge varme i alle vejene - selv på Bornholm - og holde dem sne- og frostfri på den måde. Og så bruge saltet til æggemaden.

 • 0
 • 0

Vi skriger på vejsalt. Vi har angiveligt for meget vindkraft, og mangler metoder til at udnytte vindenergien, når den er der. Forslaget kan så være at undersøge om der er økonomi i at opstille "automatiske" fabrikker, der producerer vejsalt med vindenergi.

Opstil en vindmølle et sted, hvor der er rigelig adgang til saltvand. Når det blæser, produceres der salt ved gammeldags opvarmning. Det fordampede vand kan genindvindes og "hældes" i friskvandsforsyningen, og varmen ledes ind i fjernvarme forsyningen, hvis det findes rentabelt. Det er anlæg, som de enkelte kommuner selv kan drive, måske sammen med deres gamle "barmarksvarmeværker".

Det smarte er, at den slags fabrikker kan køre året rundt, og producere til lager, når energien er der. Altså gratis energi og uafhængighed af saltleverandører i Egypten og sydamerika.

 • 0
 • 0

Ja masser. 1. Der skal moms på 2. måske også told vandet er jo " importvare " 3.Der skal også en afgift på da det jo forurenr vore veje. 4.Endelig skal skattefar også have sin andel.

Det er nok billigere at sende penge og arbejdspladser ud af landet.

 • 0
 • 0

Nu ved jeg ikke om der er smartere metoder end at varme vandet op til kogepunktet og derefter tilføre energi til det hele er fordampet, hvis man skulle lave saltet her hjemme indenfor en rimelig tidsramme på et rimeligt areal.

Hvis vand først skal opvarmes fra 10 C (gæt på gennemsnit over året) til 90 C så koster det ~380 kJ / Kg Fordampning koster 2,2 MJ / Kh og det koster dermed 2,6 MJ at afsalte en liter havvand, svarende til 0.7 kWh.

Med en saltkoncentration på 2-3 % skal der afsaltes 40 L havvand for at få et kilo salt, altså ~100MJ eller ~30 kWh.

Kommunerne køber salt i større partier til 40 øre/kg. Hvis I har en metode til at producere strøm for 1,3 øre/kWh alt inklusive så er det da fint. Har I det? Og husk så, at når man køber for 40 øre/kg så er det inklusiv lønninger og fortjeneste til producenten som slet ikke er medregnet her.

Den eneste grund til det kan betale sig at lave salt, fremfor at grave det op, er at man har bagende sol og enorme arealer (stor overflade) ad libitum i en ørken.

Jeg tror pengene er bedre brugt på at holde lidt igen med saltet og i stedet gruse alle veje udenfor byerne - motorveje undtaget.

 • 0
 • 0

Hvis vand først skal opvarmes fra 10 C (gæt på gennemsnit over året) til 90 C så koster det ~380 kJ / Kg

Jeg ville have rettet i ovenstående, men nåede det ikke. Der skulle naturligvis have stået opvarmning til 100 C, hvilket også er udgangspunktet for beregningerne.

Og tænk så lige på den bonus det ville være for miljøet og vores stakkels biler hvis vi skar ned på saltningen.

 • 0
 • 0

Jeg erkender, at vi ingeniører er fantastiske til at omgøre alt i penge og rentabilitet. Hvad med de markedsmæssige aspekter. Virkeligheden er, at en mængde byer i DK er løbet tør for salt, og venter på et skib fra sydamerika, der anløber omkring den 11 januar, hvis det ellers kan komme til kaj for is i havnene. Vi taler altså om en strategisk vare, og ikke en driftsøkonomisk optimeret model.

Udgangspunktet for modellen er, at strømmen er der "som vinden blæser til", og at produktion ikke skal holdes op mod alternativ anskaffelseskalkyler, men hele tiden er til rådighed.

Hvad leverer en god Vestas mølle - 4 MW? Med et behov for 30 kWh for eet kg salt (og en masse drikkevand), leverer vi altså omkring 100 kg i timen (de store tals lov...). Er der perspektiv i det?

 • 0
 • 0

Peter Stensgaard:

Jeg erkender, at vi ingeniører er fantastiske til at omgøre alt i penge og rentabilitet. Hvad med de markedsmæssige aspekter. Virkeligheden er, at en mængde byer i DK er løbet tør for salt...... Vi taler altså om en strategisk vare, og ikke en driftsøkonomisk optimeret model

Man burde heller kigge på forudsætningerne. Hvis vi ikke gik og smed salt alle mulige steder hvor det ikke giver mening så kunne vi nok klare os med et mindre lager. Hvis der er stofmangel så gør noget ved afhængigheden i stedet for at bruge urealistiske ressourcer på at fremskaffe for enhver pris.

Hvad leverer en god Vestas mølle - 4 MW? Med et behov for 30 kWh for eet kg salt (og en masse drikkevand), leverer vi altså omkring 100 kg i timen (de store tals lov...). Er der perspektiv i det?

Det kan man jo diskutere. Københavns kommune alene bruger 150 tons om dagen når der ikke er mangel ifølge denne artikel: http://ing.dk/artikel/115038-salt-krise-i-...

Det vil jo så tage 1500 timer eller over to måneder at producere fra den nævnte mølle alene, bare til den kommune. Om det er smart kommer vel an på hvor mange møller der står og keder sig og om der overhovedet er vind.

 • 0
 • 0

Supplement til Martin Jørgensen, som skriver: "drop grundvandet og begynd at afsalte havvand til drikkevand. det overskydende salt kan vi jo passende bruge om vinteren på vejene".

Om få år behøver vi slet ikke at importere salt, men kan overspule vintervejene med grundvand...

Thor Anthony

 • 0
 • 0

Jeg er sikkert også for hurtig på aftrækkeren. Man kan sikkert gøre det billigere med omvendt osmose. Og så kører man jo ofte saltlage ud på vejene i dag og dermed kan man slippe for at fjerne alt vandet og således spare på processen.

Det ændrer dog ikke på mit grundlæggende synspunkt om at vi kører alt for meget salt ud og bruger det helt forkert i en række situationer.

 • 0
 • 0

Vi har et lager/logistikproblem - ikke et strategisk overlevelsesproblem.

Salt produceres langt billigere i Sinai, og der er tale om et forudsigeligt problem, hvor politikerne har taget chancen - og tabt to år i træk. De foregående 10-20 år gik det jo.

 • 0
 • 0

Jeg er sikkert også for hurtig på aftrækkeren. Man kan sikkert gøre det billigere med omvendt osmose. Og så kører man jo ofte saltlage ud på vejene i dag og dermed kan man slippe for at fjerne alt vandet og således spare på processen.

Når der produceres salt i DK gøres det ved inddampning ved undertryk, hvorved kogepunktet sænkes. Akzo Nobel i Mariager bruger flis og naturgas som varmekilde - tilsyneladende omkring 35 MW / 50 ton damp pr. time ved fuld produktion: http://www.cowi.dk/menu/tema/temaarkiv/ene...

 • 0
 • 0

Det er noget irriterende, når hvemsomhelst giver sig til at hakke løs på lommeregneren og straks kaster sig ud i vilde påstande om fx prisen på saltproduktion uden at overveje nærmere, om der er alternative metoder på markedet eller man fx kunne finde på at bruge varmegenvinding i sådan et anlæg. Hmf! Men altså, mig forekommer al snakken om mangel på salt i DK absurd. Vi har alt det salt, vi gider hive op fra undergrunden. Se fx en anden artikel her fra ing.dk: http://ing.dk/artikel/105861-rapport-smid-...

 • 0
 • 0

Det er noget irriterende, når hvemsomhelst giver sig til at hakke løs på lommeregneren og straks kaster sig ud i vilde påstande om fx prisen på saltproduktion uden at overveje nærmere, om der er alternative metoder på markedet eller man fx kunne finde på at bruge varmegenvinding i sådan et anlæg. Hmf!

Det er også noget irriterende når folk ikke læser alle indlæg før de selv hakker løs på tasterne. Jeg skriver jo selv der sikkert findes andre/billigere metoder. Men nu var udgangspunktet et forslag om at bruge el overløb fra vindmøller hvorfor beregningerne er relevante nok, sammenlignet med dit bud på varmegenindvinding.

 • 0
 • 0

Det er også noget irriterende når folk ikke læser alle indlæg før de selv hakker løs på tasterne.

Bare rolig, Mikkel. Jeg kunne aldrig finde på at svare i en tråd uden først at have læst alle indlæggene. Inklusive dem, som senere bliver korrigeret af skribenterne selv. Dine beregninger er uden realistisk hold, eftersom du går ud fra, at man skal opvarme vandet fra 10° C og yderligere foretage hele processen uden varmegenvinding, som ganske alvorligt kan formindske energiforbruget. En simpel Googling af problemet giver fx denne side: http://www.pca-gmbh.com/appli/desalen.htm hvor man kan se, at tekniske anlæg, som bruger destillering, har et forbrug på ca. 100kWh pr ton salt og ikke de ca 30.000 kWh, du kommer frem til. At man så med omvendt osmose er nede på 7kWh/t gør jo dine beregninger helt surrealistiske. Jeg ved godt, man kan blive klogere i en debat, det er jo det, vi har dem til. Det, jeg siger, er bare, at man måske ikke skal kaste rigtig mange beregninger ind i debatten uden først at have brugt lidt tid på eftertanke. Men slap af, det er du ikke alene om her på ing.dk. Og ja, jeg træder skam også i spinaten ind imellem, når jeg farer i tasterne ;-)

 • 0
 • 0

Hvis vi er helt nede på 7 kWh pr. ton, så er det vel bare at komme igang. Forudsætningen er stadigvæk, at strømmen er "gratis" fra en opsat vindmølle til formålet.

Da vi i forvejen har Dansk Salt (Azko Nobel) til at producere salt i DK (som ganske vist sker fra salthorste), er det måske værd at lukke diskussionen med at opfordre DS til at øge produktionen af vejsalt med denne metode.

Tak for jeres indlæg og diskussionsvilje.

 • 0
 • 0

Og ja, jeg træder skam også i spinaten ind imellem, når jeg farer i tasterne ;-)

Og her er et godt eksempel. Siden, jeg henviser til, angiver energiforbruget pr ton rent fremstillet rent vand, ikke pr ton salt. De regner med en saltprocent på ca. 3,5 inden rensning, hvilket altså giver ca. 3,5 kilo salt pr ton vand. Med et forbrug på 7kWh. Hvilket så vil give et forbrug på 2.000 kWh/ton salt. Stadig mindre end 30.000 kWh, men også en hel del mere end 7kWh. I øvrigt ser jeg hos http://www.akzonobel.com/vejsalt/pekel/ , at man sælger saltlage med 22% salt i, og det må være betydelig billigere at fremstille end rent salt. Bemærk i øvrigt, at de skriver " Ubegrænsede lagre" :-)

 • 0
 • 0

Dine beregninger er uden realistisk hold, eftersom du går ud fra, at man skal opvarme vandet fra 10° C og yderligere foretage hele processen uden varmegenvinding, som ganske alvorligt kan formindske energiforbruget.

Jeg forstår dig stadig ikke. Beregningerne er jo rigtige nok ud fra deres forudsætninger. Jeg angiver hvad forudsætningerne er og påpeger at der måske er andre muligheder. Her kan andre debattører så passende komme med deres input i en sober tone. Hvis jeg havde skrevet at beregningerne repræsenterede den eneste mulige metode så var det naturligvis en anden sag.

 • 0
 • 0

Beregningerne er jo rigtige nok ud fra deres forudsætninger. Jeg angiver hvad forudsætningerne er og påpeger at der måske er andre muligheder.

DU glemte blandt andet i dine beregninger, at det afsaltede vand også var tænkt anvendt. Det gør det oplagt at antage varmegenvinding - desuden har vandet også en handelsværdi. Muligvis vil også spildvarmen kunne udnyttes i nogle tilfælde.

Indtil videre det mest kreative forslag til at udnytte møllen på tidspunkter, hvor der ellers havde været el-overløb

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten