Sverige smider trecifret milliardbeløb i skinner til højhastighedstog
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sverige smider trecifret milliardbeløb i skinner til højhastighedstog

Den svenske regering præsenterede for nyligt Sverigebygget - en plan, der ved hjælp af etableringen af nye hovedbaner til højhastighedstog skal skabe nye job, mere tilvækst og mere end 100.000 nye boliger. Samlet vil der blive investeret mere end 410 milliarder svenske kroner, omkring 330 milliarder danske kroner.

De mange milliarder skal komme fra både private og offentlige investeringer. Blandt andet skal der investeres 140 milliarder svenske kroner på nye hovedbaner (skinner) til højhastighedstog, 70 milliarder svenske kroner på infrastruktur og kollektiv trafik i storbyer samt hele 200 milliarder svenske kroner på boliger. Det svarer til 2 millioner svenske kroner per bolig.

Investeringerne i hovedbanerne vil betyde, at de vil kunne bruges til højhastighedstog med en hastighed på op til 320 kilometer i timen. Det vil betyde en rejsetid mellem Stockholm og Göteborg på to timer og mellem Stockholm og Malmö på to en halv time.

Læs også: Sverige investerer 430 milliarder i veje, tunnelbaner og højhastighed

Investeringerne er en del af en større national transportplan, som blev offentliggjort i april. Den afsatte 522 milliarder svenske kroner, omkring 420 milliarder danske kroner, til investeringer i Sveriges trafikårer. Der er dog et overlap mellem transportplanen og Sverigebygget - de 140 milliarder svenske kroner til etableringen af højhastighedshovedbanerne er en del af begge budgetter.

Her ses en skitse over de nye hovedbaner til højhastighedstog fra hhv. Göteborg og Malmö til Stockholm. Illustration: Regeringen.se

I Sverige har det offentlige ingen andel i togene, og derfor er det private firmaer - som eksempelvis SJ eller DB Bahn - der skal være interesserede i at benytte hovedbanerne til højhastighedskørsel. Skinnerne bliver altså lagt, men det er op til private virksomheder, om der rent faktisk kommer nye, hurtige tog på skinnerne. Alt tyder dog på, at det vil ske - en talsmand fra den svenske regering oplyser til Ingeniøren, at der er en stor interesse i branchen for at kunne køre på de nye skinner.

Alt i alt regner den svenske regering med, at Sverigebygget vil skabe 13.000 nye byggerijob om året frem mod 2035.

Den svenske regering vil også ’tage initiativ til dialog med Danmark’ om endnu en fast forbindelse mellem Sverige og Danmark, som det hedder i en regeringens plan

Læs også: Metro-gruppe foreslår ny Øresundsbro mellem Malmø og København

Ingeniøren har tidligere beskrevet, at en projektgruppe, der kigger på mulighederne for en Øresundsmetro, har foreslået en brofast forbindelse nord om Saltholm.

Citat: "Sverige smider trecifret milliardbeløb i skinner til højhastighedstog"

.......og går til Riksdagsvalg til september!

  • 3
  • 5

Kan se at Svenskerne gør som i Danmark. Intet nyt nord for hovedstaden, det man vel kan kalde udkants Sverige. I DK handler det jo om at samle det omkring København og gud forbyde hvis man er tvunget til at ofre penge til andre dele af landet som investeringer, penge til projekter så provinsen holder sig i ro skal jo "desvære" bevilliges men heller ikke andet.
Hvis de kære svenskere vil have en forbindelse mere til Sjælland så må de jo også være villige til at betale, både forbindelsen, materiel og de ting som de måtte medføre på dansk side, for Danmark som helt land får jo ikke noget ud af at de kan komme hurtigere til Tyskland..

  • 1
  • 26

Danmark rykker tilsyneladende automatisk i Korsbæk tilstand - når vi møder spændende forslag fra især vores broderfolk mod nordøst! Det er trods alt 200 år siden vi sidst var i krig.

Vi burde kunne høste betydelig mere gavn af naboskabet - ved at være imødekommende og konstruktive. Her tænkes ikke blot på trafikale tiltag - men også på jagerfly og meget andet godt fra Sverige.

  • 15
  • 6