Den svenske regering præsenterede for nyligt Sverigebygget - en plan, der ved hjælp af etableringen af nye hovedbaner til højhastighedstog skal skabe nye job, mere tilvækst og mere end 100.000 nye boliger. Samlet vil der blive investeret mere end 410 milliarder svenske kroner, omkring 330 milliarder danske kroner.
De mange milliarder skal komme fra både private og offentlige investeringer. Blandt andet skal der investeres 140 milliarder svenske kroner på nye hovedbaner (skinner) til højhastighedstog, 70 milliarder svenske kroner på infrastruktur og kollektiv trafik i storbyer samt hele 200 milliarder svenske kroner på boliger. Det svarer til 2 millioner svenske kroner per bolig.
Investeringerne i hovedbanerne vil betyde, at de vil kunne bruges til højhastighedstog med en hastighed på op til 320 kilometer i timen. Det vil betyde en rejsetid mellem Stockholm og Göteborg på to timer og mellem Stockholm og Malmö på to en halv time.
Læs også: Sverige investerer 430 milliarder i veje, tunnelbaner og højhastighed
Investeringerne er en del af en større national transportplan, som blev offentliggjort i april. Den afsatte 522 milliarder svenske kroner, omkring 420 milliarder danske kroner, til investeringer i Sveriges trafikårer. Der er dog et overlap mellem transportplanen og Sverigebygget - de 140 milliarder svenske kroner til etableringen af højhastighedshovedbanerne er en del af begge budgetter.
I Sverige har det offentlige ingen andel i togene, og derfor er det private firmaer - som eksempelvis SJ eller DB Bahn - der skal være interesserede i at benytte hovedbanerne til højhastighedskørsel. Skinnerne bliver altså lagt, men det er op til private virksomheder, om der rent faktisk kommer nye, hurtige tog på skinnerne. Alt tyder dog på, at det vil ske - en talsmand fra den svenske regering oplyser til Ingeniøren, at der er en stor interesse i branchen for at kunne køre på de nye skinner.
Alt i alt regner den svenske regering med, at Sverigebygget vil skabe 13.000 nye byggerijob om året frem mod 2035.
Den svenske regering vil også ’tage initiativ til dialog med Danmark’ om endnu en fast forbindelse mellem Sverige og Danmark, som det hedder i en regeringens plan
Læs også: Metro-gruppe foreslår ny Øresundsbro mellem Malmø og København
Ingeniøren har tidligere beskrevet, at en projektgruppe, der kigger på mulighederne for en Øresundsmetro, har foreslået en brofast forbindelse nord om Saltholm.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Uanset, om der er valg i september eller ej, er den svenske plan ganske fornuftig, idet den foreslår en trafikudvikling i det området, hvor tyngden i den svenske økonomi ligger. Det skaber bedre grundlag for, at udenlandske jernbaneoperatører finder det interessante, at udvikle og betjene banerne. Danmark burde glæde sig over det svenske initiativ: der kunne måske falde ordre af til vore virksomheder.
bogense - juelsminde forbindelsen havde løst flere problemer end en Vejlefjord bro mere. for som det er med det gennemførte projekt, skal alt over lillebæltsbroen, for at man kan komme nord på. så næste projekt er en lillebæltsbro mere
synes ikke danmark er meget bedre, når vi kikker på arbejdsmiljøet på metrobyggeriet
Jeg venter stadig på at Jyllands-mafiaen kræver bro fra Skagen til Göteborg når nu København har en bro til Malmö ;-).
Kan se at Svenskerne gør som i Danmark. Intet nyt nord for hovedstaden, det man vel kan kalde udkants Sverige.
Tja, men Sverige har i forvejen elektrificeret en større andel af sit jernbanenet, end Danmark har, og i forvejen har flere strækninger end Danmark, der er godkendt til 200 km/t.
Det var det mest fordomsfulde vrøvl, vi længe har ser her. Den danske togfond indebærer en</p>
<ul><li>bro over Vejle fjord</li>
<li>ny jernbane på vestfyn</li>
<li>bedre skinner for hurtiger tog til Aalborg</li>
<li>en række forbedringer på mondre og/eller lokalstrækninger</li>
<li>bane til Billund</li>
<li>og meget mere, der bestemt ikke ligger i København.</li>
</ul><p>
Fordi forskellige debattører genoplivede det gamle forslag om en Kattegatbro og forlangte ideen vurderet på samme grundlag som andre forslag til forbedring af transportinfrastrukturen mellem Øst- og Vestdanmark, så regeringen sig nødsaget til at lade udarbejde en rapport med en screening af tre alternativer: A) strækningsforbedring af eksisterende baner sådan som du anfører. B) en Bogense-Juelsminde bro med tilslutninger C) en Kattegatbro med anslutningerhttps://www.trm.dk/~/media/Files/Publication/2011/Strategiske%20analyser/Sammenfatning%20%20Screening%20af%20linjef%C3%B8ringer%20for%20timemodellen%20og%20banebetjening%20af%20%C3%98stjylland.pdfhttps://www.trafikstyrelsen.dk/~/media/Dokumenter/04%20Kollektiv%20trafik/09%20Publikation%20Kollektiv%20trafik/Timemodel%20Marts%202011.ashx
Derefter kuppede de oppositionen ved at gennemføre alternativ A med tilhørende finansiering og frækt nok bagefter spørge dem hvilket alternativ de nu kunne tænke sig at gennemføre.
Så derfor synes jeg ikke du burde frremhæve det alternativs gennemførelse som et eksempel på Københavns velvilje mod provinsen, især da du straks bagefter antyder at det ikke burde være udført.
Sundhed, uddannelse, veje, jernbaner og kommunikation er et moderne samfunds life support system - infrastrukturen må vedligeholdes ellers bliver vi kvalt i alle slags trængsler.
I Sverige har man tradition for omtanke og besindighed, Moderaterna har p.t. regeringsmagten og har haft den i 8 år. For at vinde 3. gang må de naturligvis tilgodese traditionelle socialdemokratiske projekter. De bliver interessant om vælgerne køber den. Hvis regeringen taber valget er det nok ikke på ønsket om at fremme beskæftigelsen ved at udvikle infrastrukturen.
Norge burde forbinde Oslo med civilisationen og baner til Göteborg og Stockholm.
Europa har interesse i at støtte udviklingen af veluddannede, demokratiske samfund med høj levestandard, som vi kan handle med. Kortsigtet udbytning ved at eksportere egne arbejdspladser er næppe i længden vejen frem. Det ville være bedre sammenhæng i at vi eksporterer viden, erfaring og teknologi.
Vi skal ikke konkurrerer med Kina til ære for købmændene, men hjælpe hinanden med at lave hver vores, så der kan være baggrund for levedygtige samfund for begge parter.
Udfodringen ligger i at finde plausible argumenter - ud over de indlysende - for at nytænke en mere langsigtet tilgang til det globale samarbejde.
[Kineserne] har givetvis også et lidt mere afslappet forhold til at ekspropriere jord til det formål, end vi har.
Du ville overraskes, hvis du satte dig ind i retstilstanden for ekspropriation i Danmark. I Aarhus er der eksproprieret jord, der ligger 5-7 km fra domkirken til det nye supersygehus til en pris på 22-23kr pr m2 - fordi de mener det er landbrugsjord - i fri handel koster jord med den beliggenhed over 200kr pr m2. Retssagerne har stået på i over 10 år med svimlende advokatudgifter for de eksproprierede, som har knækket flere økonomisk og dermed tvunget dem til at opgive kampen.
For at føje spot til skade, så er al jorden fra sygehusbyggeriet deponeret i et gigantisk bjerg til skade for landskabets udseende.
Ontopic: Gad vide om svenskerne har droppet tunnel-ideen udenom Danmark: https://ing.dk/artikel/sverige-bestiller-forundersoegelse-af-100-km-lang-tunnel-direkte-til-tyskland-156889
Skinnebreden er vidst den samme, så bortset fra hastighed burde der ikke være et problem. Kørestrømmæssigt er det dog en anden sag, da Sverige og Danmark benytter hver sin type kørestrøm - og du får nok ikke nogen af landende til at udskifte alle de elektriske anlæg og tog.....ingen tænker på tale om skinne typer og strøm og om nu Danmark også vil lægge nye skinner, om de kan blive enige om en fælles standard , det burde jo ens over det hele,
Hvis man sammenligner med det jernbanebyggeri som er i gang i København lige nu, så er det vanskeligt at forestille sig at andre kunne have et mere afslappet forhold til arbejdsmiljølove.For ikke at snakke om et mere afslappet forhold til arbejdsmiljølove.
Den danske togfond...
er en cigarkasse, proppet med usikre forventninger, valgflæsk og meninger, og har mindre beholdning af kgl. dansk mønt end kaffekassen hos mit lokale bedefirma ;)
For ikke at snakke om et mere afslappet forhold til arbejdsmiljølove.De har givetvis også et lidt mere afslappet forhold til at ekspropriere jord til det formål, end vi har; og formentlig også et lidt mere afslappet forhold til partshøringer og al den slags demokratisk utøj, end man har her til lands.
Som Bent ganske rigtigt nævner i første kommentar, så er der et rigsdagsvalg på plakaten i Sverige. Det kunne artiklen måske lige blive opdateret med?
Når det er sagt, så er der netop nu stort fokus på togstrækningerne i Sverige. Der blev sidste år lovet flere rettidige tog, status lige nu er det modsatte. Store problemer med skinnebrud, nedfaldne køreledninger osv osv.
Lad kineserne bygge anlæg for højhastighedstog her i DK. De ved hvordan man gør, og de kan gøre det på ganske kort tid. Så kaster man heller ikke gode penge efter dårlige penge.
De har givetvis også et lidt mere afslappet forhold til at ekspropriere jord til det formål, end vi har; og formentlig også et lidt mere afslappet forhold til partshøringer og al den slags demokratisk utøj, end man har her til lands.
Lad kineserne bygge anlæg for højhastighedstog her i DK. De ved hvordan man gør, og de kan gøre det på ganske kort tid. Så kaster man heller ikke gode penge efter dårlige penge.
Hvem er det der ønsker en ny bro over Vejlefjord? ikke folk der bor i og nær Vejle men folk der vil spare 5 min på turen fra Århus til København, ved at køre uden om en større gruppe kunder. Hurtigere tog til Aalborg hjælper ikke meget når der skal skiftes i Århus og der rejses tvivl om det nu er fornuftigt at sætte strøm til jernbanen nord for Århus. Bane til Billund - Se lukke munden på provinsen
Ny bane på vestfyn er jo kun at rette op på et voldsomt efterslæb, forbedringer på lokal og mindre strækninger er jo samme efterslæb der nu skal indhentes.
Storstrømsbroen er jo grundet for stor spareiver på vedligehold, Femeren hvad tjener den forbindelse landet som helhed? den ligger i et hjørne af en udkant, til noget der nemt i dag kan nåes med færger, modparten ønsker den ikke. Det er en politisk ønsket forbindelse fra politiker på Christiansborg, noget de kan "prale" af og klippe snore ved og så er svenskerne jo vilde med den.
Hvor er støtten til vedligehold af broer rundt om i landet? Mindes stadig en bro over limfjorden der blev tilladt at bruge grotesk tid før den var lavet, var samme sket med langebro i København? nok næppe. Hvor er støtten til offentligt trafik i de tyndt befolkede områder? Vejbelægninger uden for motorvejene?,
Desuden er den danske togfond jo ikke en sikkerhed, det er en række lovede ting uden der er lagt penge i kassen til at få det lavet, jeg tvivler på at det bliver lavet det hele, der skal nok blive skåret og sparet på de lovede ting, og ikke mindst skal det nok blive trukket i langdrag og begravet i papir og udvalg der lige skal tage stilling til hvad de nu skal mene.
.....omkring København og gud forbyde hvis man er tvunget til at ofre penge til andre dele af landet som investeringer, penge til projekter så provinsen holder sig i ro skal jo "desvære" bevilliges men heller ikke andet....
Det var det mest fordomsfulde vrøvl, vi længe har ser her. Den danske togfond indebærer en
- bro over Vejle fjord
- ny jernbane på vestfyn
- bedre skinner for hurtiger tog til Aalborg
- en række forbedringer på mondre og/eller lokalstrækninger
- bane til Billund
- og meget mere, der bestemt ikke ligger i København.
Investeringer skal være rentable, og man kan faktisk mere kritisere, at man overinvestere i de fjerneste områder.
Og så glemte jeg den helt økonomisk tvivlsomme Femernforbindelse og en ny Storestrømsbro.
Lars :)
her hjemme sparer vi røven ud af bukserne og gør alt for at gøre det besværligt for iværksættere og virksomheder. offentligtansatte bliver fyret, for at få penge fra en anden offentlig kasse istedet.
Danmark rykker tilsyneladende automatisk i Korsbæk tilstand - når vi møder spændende forslag fra især vores broderfolk mod nordøst! Det er trods alt 200 år siden vi sidst var i krig.
Vi burde kunne høste betydelig mere gavn af naboskabet - ved at være imødekommende og konstruktive. Her tænkes ikke blot på trafikale tiltag - men også på jagerfly og meget andet godt fra Sverige.
Kan se at Svenskerne gør som i Danmark. Intet nyt nord for hovedstaden, det man vel kan kalde udkants Sverige. I DK handler det jo om at samle det omkring København og gud forbyde hvis man er tvunget til at ofre penge til andre dele af landet som investeringer, penge til projekter så provinsen holder sig i ro skal jo "desvære" bevilliges men heller ikke andet.
Hvis de kære svenskere vil have en forbindelse mere til Sjælland så må de jo også være villige til at betale, både forbindelsen, materiel og de ting som de måtte medføre på dansk side, for Danmark som helt land får jo ikke noget ud af at de kan komme hurtigere til Tyskland..
Citat: "Sverige smider trecifret milliardbeløb i skinner til højhastighedstog"
.......og går til Riksdagsvalg til september!