Sverige skrinlægger DAB-radio
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sverige skrinlægger DAB-radio

De svenske planer om at begynde digitaliseringen af det svenske radionet næste år og endeligt afskaffe FM-båndet senest i 2024 er nu skrinlagt. Det er konklusionen fra den svenske regering på baggrund af en kritik fra den svenske Post- og Telestyrelse.

Læs også: Svenskerne sår tvivl om fremtidens DAB-radio

»I praksis indebærer en slukning af FM-nettet i overensstemmelse med udredningens forslag at ti mio. radioer bliver ubrugelige,« skriver den svenske minister for kultur og demokrati, Alice Bah Kuhnke, i et debatindlæg i Svenska Dagbladet.

Den svenske regering vil ikke udelukke, at planerne igen bliver aktuelle, men indtil videre afventer regeringen erfaringerne fra Norge, som for nylig har planlagt at afvikle FM-nettet i 2017 til fordel for DAB-radioer.

Læs også: Norge slukker FM-signal i 2017

Kultur- og demokratiministeren fremhæver i sit debatindlæg blandt andet, at det vil blive dyrt og besværligt at udskifte svenskernes FM-radioer, at beredskabsmeddelelser ikke er lige så sikre på at nå frem på et DAB+-net som på FM, at dækningen af hele landet kan blive svær, og at der ikke er efterspørgsel på det nye radionet.

Beslutningen møder kritik fra blandt andre Sveriges Radio, som havde hilst udviklingen velkommen.

»Dagens besked betyder, at vi fortsat sidder med en gammel teknologi, og i sidste ende er der risiko for, at Sverige, som anses for at være et at de førende radiolande i Europa, på sigt taber den position, fordi offentligheden fravælger et analogt alternativ i en ellers digitaliseret verden,« siger direktør i Sveriges Radio Cilla Benkö i en pressemeddelelse.

Hun peger blandt andet på, at teknologien er brugbar, da en række andre lande er ved at indføre den. Sveriges Radio fremhæver i pressemeddelelsen, at de norske myndigheder forventer at få bedre dækning med DAB end de havde med FM i forbindelse med kriseberedskab.

Bilradioerne er efter min opfattelse de vigtigste at få konverteret til DAB+, hvis der skal opnås tilstrækkeligt mange brugere. Det burde være et krav til godkendelse af nye biler, at de, hvis de har en radio monteret, også kan modtage DAB+.

  • 6
  • 26

Er der nogle der kender en DAB bilradio-lytter der er tilfreds med dækningen f. eks. på en motorvejstur fra KBH til Aalborg - for ikke at tale om yderområderne?

Jeg har ikke hidtil hørt om dette - men græmmes over den elendige lydkvalitet, som er ringere end de fleste MP3 filer..

Lad også DK droppe DAB.

WiFi via hubs i bilerne kunne være en afløser som kunne komme til at virke for biler, men er vist endnu ikke udviklet kommercielt.

  • 32
  • 1