Sverige plages af avanceret vindmølletyveri

Illustration: Siemens Wind Power

Mindst tre indbrud har svenske vindmølleejere været udsat for i Blekinge og Kalmar siden august. Tyvene har stjålet højspændingskabler, der har en høj markedsværdi på grund af kobberindholdet.

Svensk politi er endnu på bar bund i sagen, hvor tyverne tilsyneladende bryder ind i vindmøllerne, hvorefter de klatrer mindst 80 meter op og skærer højspændingskablerne af. Efterfølgende spændes de tonstunge kabler på en lastbil, trækkes ud ad møllen og køres væk.

Livsfarligt tyveri

»Indbrudstyvene udsætter sig selv for en stor fare og har stjålet for meget store værdier,« siger efterforskningsleder ved svensk politi Bert-Ola Mayskär, i en pressemeddelelse. Han kalder indbruddene for 'avancerede at gennemføre' og fastlår, at tyvene er sluppet væk med værdier for i omegnen af 400.000 danske kroner. Derudover vil det koste ejerne over en halv million danske kroner at udbedre skaderne.

Svensk politik efterlyser nu øjenvidneberetninger eller tip fra lokalbefolkningen, der har set mistænkelige lastbiler omkring vindemøllerne.

»Ved hvert indbrud stjæles der kabler, som vejer flere ton. Så tyvene må have en lastbil af en slags med sig,« siger efterforskningslederen og opfordrer lokale til at ringe, hvis de ser noget mistænkeligt.

Overrasket dansk vindmølleforening

Hos Danmarks Vindmølleforening kender man til flere episoder med tyveri af højspændingsledninger – men ikke nær så risikofuldt og avanceret som i det svenske eksempel.

»Den type røveri har vi ikke oplevet i Danmark, men vi kender til røveri af højspændingskabler. Hvis en vindmølle pilles ned og skilles ad, så kan vi ikke lade kablerne ligge natten over – for så er de væk. Vi kan lade alt andet ligge, men kablerne vil forsvinde,« siger Strange Skriver, der er teknisk konsulent i Danmarks Vindmølleforening. Han sammenligner de danske eksempler med de tiltagende kabeltyverier langs DSB’s tognet.

Tyvene går efter de tykke kobberkabler, der er monteret langs møllens tårn og op til nacellen, også kaldet møllehuset. Strange Skriver kender ikke den nøjagtige værdi af kobberkablerne. Men ifølge DSB har kablerne langs det danske jernbanenet en værdi af cirka 40 kroner kiloet.

Følger udviklingen i Sverige

Den tekniske konsulent i Danmarks Vindmølleforening undrer sig over, hvordan nogen skulle kende til, at en vindmølle bliver pillet ned og gætter på, at tyvene må kører rundt i områderne og holde øje.

»I Ægypten har man set eksempler på, at tyve bryder ind i vindmøllerne, inden de bliver tilsluttet strøm. Her kapper de kablerne og prøver at trække så meget af dem med i biler, inden de kører væk. Tyvene må selvfølgelig kende nogen i eksempelvis elselskabet, der har videregivet dem informationer om, at der ikke er sat strøm til vindmøllerne.«

I Polen har lignende tyverier betydet, at flere vindmølleejere har installeret tyverialarmer i møllerne. Og selvom Strange Skriver ikke er afvisende over for ideen, maner han i første omgang til besindighed.

»Jeg kan godt forestille mig, at tyverialarmer kan blive en løsning, hvis problemet skulle opstår i Danmark – men før vi har set eksempler på det, vil vi ikke gøre noget.«

Han pointerer, at danske vindmøller ofte er tættere på bebyggelse, end tilfældet er i Sverige, hvor afstandene er større.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi har tidligere set tyveri af kobberkabler langs banelegemet i Danmark. Nu ser vi tyveri af kobberkabler fra vindmøllerne i Sverige. Så vare det nok ikke længe før det kommer til Danmark. Derfor bør man udskifte kobberkabler med jerntrådskabler, da jern er så billigt at ingen gider bukke sig efter det. Selv aluminium er nok værd til at det er i risiko for at blive stjålet. Da jern er en dårligere leder end kobber skal kablerne være tykkere og de ska også være vand- og fugttætte, da jernet ellers ruster, men man er sikret mod tyveri og det er da sikkert en del billigere end kobberkabler.

 • 3
 • 26

Da jern er en dårligere leder end kobber skal kablerne være tykkere og de ska også være vand- og fugttætte, da jernet ellers ruster, men man er sikret mod tyveri og det er da sikkert en del billigere end kobberkabler.

Jern leder 6 gange dårligere end kobber, og skal derfor have 6 gange så stort tværareal for samme ledningsevne. Kablet vil komme til at veje ca 5 gange så meget.

Aluminium ville være langt mere oplagt. Det bruges også til højspændingskabler. Kablet skulle så have 70% større tværareal (svarende til 30% større diameter), men det ville kun veje det halve af kobberkablet.

Jeg kunne også bedre forestille mig at bruge kulfibre, som leder 1,5 gange så godt som kobber, og vel næppe har nogen anseelig skrotværdi.

Anyway - skulle det nogensinde blive et reelt problem i Danmark, så findes der nok masser af måder at tyverisikre kablerne på, som er langt billigere end at gå over til alternative materialer, med lavere skrotværdi.

 • 24
 • 0

Når man nu ved at det er et problem, hvorfor har man så ikke bare sat et alarmsystem op i vindmøllen?

 • 2
 • 0

"Derfor bør man udskifte kobberkabler med jerntrådskabler, da jern er så billigt at ingen gider bukke sig efter det............"

Det er virkelig spild af andres gode tid, at komme med sådanne forslag og udsagn. Der kan jo være flere tusinde, som læser debatsiderne, som helst skulle gøre en lidt klogere.

Artiklen er interessant nok, men alt for ofte bliver der i den efterfølgende debat stillet spørgsmål og luftet synspunkter af en art, så man spørger sig selv, om vedkommende nogen sinde har frekventeret en ingeniørskole af en slags eller gået lidt mere end 7 år i skole.

De her kabler - jern eller kobber - har med den mest elementære fysik at gøre. Man behøver da ikke så åbenbart lufte sin uvidenhed lige op i hovedet på offentligheden........

 • 11
 • 2

Et kamera med bevægelsessensor og alarm via internettet koster under 500kr...

»Jeg kan godt forestille mig, at tyverialarmer kan blive en løsning, hvis problemet skulle opstår i Danmark – men før vi har set eksempler på det, vil vi ikke gøre noget.«

"Derudover vil det koste ejerne over en halv million danske kroner at udbedre skaderne."

 • 1
 • 0

Hvis det er muligt at få dem ud så let må de jo nærmest hænge frit i tårnet. Nu er det sikkert hamrende dyrt at efterspænde kabler, men man kunne vel indtænke en lidt bedre forankring af kablet ind i fremtidige designs således at tyverimetoden vil knække kablet tæt ved bunden. Dermed falder fortjenesten jo. Måske kunne man endda med vilje indføre et eller flere svage punkter nær bunden.

 • 2
 • 0

Med så dyre kabler og kostbart udstyr iøvrigt, kan det undre at forsikringsselskabet ikke kræver en simpel alarm med med sms, evt. tilkoblet en tågekanon. Mig bekendt en udgift indenfor 10.000 kr. Et er at få stjålet for 40-50.000 kr kobberkabler, måske mere, men reetableringen må da løbe op i anderledes størrelser. ps: selv om man hedder Ørsted til efternavn, er det jo ikke ensbetydende med man ved ret meget om selv simpel fysik :-)

 • 1
 • 2

På grund af Sveriges natur så står rigtigt mange vindmøller i meget øde områder hvor der sjældent kommer mennesker. Det giver tyvene en noget nemmere opgave end i det tæt befolkede Danmark. Til gengæld er der sjældent ret mange valg med hensyn til vej ind og ud. Det burde gøre det overkommeligt at overvåge det.

 • 1
 • 0

Det kunne man vel godt kalde alle former for tyverier af el-kabler. Togene kan ikke køre. Vindmøllerne laver ikke strøm til de toge, der stadig har køreledninger. Sæt lighedstegn med samfunds skadelig virksomhed = terrorisme Bekendtgør at terrorisme giver ubetinget isolations fængsel, uden telefonopkald, uden offentlig retssag og lignende. Altså at man forsvinder ud af verden Måske det ville hjælpe bedre end en tyverialarm...

 • 0
 • 5

Hvorfor ikke bare dødsstraf uden rettergang, nu du har bukserne nede.

Uagtet forbrydelsens karakter, så lever vi altså et retssamfund, og det skal vi holde fast ved.

Ikke nødvendigvis af hensyn til kobbertyvene, men for at undgå et generelt skred mod middelalder standretter uden demokratisk kontrol.

Det burde ikke være nødvendigt at citere Niemöller igen!

 • 3
 • 1

Kablerne hænger og skal faktisk hænge temmelig frit i tårnet. Det skyldes at møllehatten drejer med vinden og kablerne skal følge med. s.v.j.v. skal hatten og dermed kablerne kunne dreje sig 7 omgange i hver retning før systemet maskinelt retter sig op.

 • 3
 • 0

Uagtet forbrydelsens karakter, så lever vi altså et retssamfund, og det skal vi holde fast ved.

Det er svært at opretholde et retssamfund, når nogle af forbryderne intet har at miste udover liv og førlighed, og fængselsopholdet er klasser bedre end det de ville kunne opnå ved at arbejde.

Løsningen er naturligvis at afvise den slags mennesker ved grænsen, men det går imod EU's regler for fri bevægelighed af tyve og tyvekoster over EU's indre grænser.

 • 1
 • 6

Det er svært at opretholde et retssamfund, når nogle af forbryderne intet har at miste udover liv og førlighed, og fængselsopholdet er klasser bedre end det de ville kunne opnå ved at arbejde.

Sådan vil det jo altid være når man lever i en velfærdsstat og et retssamfund... Måske skulle man overveje om fængsel virkelig var den bedste måde at straffe/opdrage voksne mennesker på...

Løsningen er naturligvis at afvise den slags mennesker ved grænsen, men det går imod EU's regler for fri bevægelighed af tyve og tyvekoster over EU's indre grænser.

I gamle dage, før indvandring åbenbart var et problem, oplevede man aldrig nogen former for kriminalitet. Mennesker elskede hinanden og alle var lykkelige... Hvis nogen gjorde noget der kunne virke forkert på andre, så satte man sig i en rundkreds, delte en kop te og alle var lykkelige... Eller var virkeligheden en anden? Uanset om grænserne er åbne eller lukkede, så vil der leve nogen i de socialt lave lag og de vil begå mere kriminalitet end de bedre stillede. Eneste forskel på før og nu er at vi har fået en ny social klasse som middelklassen kan forsøge at hakke på således at deres egen håbløse situation ser lidt bedre ud...

 • 2
 • 0

Kabeltyveri, som det det forsinkede i tusindvis af S-togspassagerer, fandt ikke sted før subsistensløse "rumænere" uhindret kunne rejse ind, rundt i, og ud af Danmark.

Bare fordi et tiltag kun virker 95% skal man ikke undlade at gennemføre det.

Er man lalleglad EU-naivist skal man naturligvis tro på at der altid vil være en vis mængde som vil blive begået, uanset hvem der er i landet (Hvis det overhovedet giver nogen mening at tale om lande, når grænserne er imaginære)

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten