Sverige på vej mod det kontantløse samfund
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sverige på vej mod det kontantløse samfund

Det bliver mere og mere normalt ikke at bruge kontanter i Sverige. Man har ikke kunnet købe busbilletter med kontanter i årevis og detailhandlere og lignende kan lovligt bestemme, at de ikke vil tage imod kontanter. Selv kirkerne vil hellere tage imod donationer digitalt. Det går så stærkt, at Sverige som det første land i verden vil være fri for sedler og mønter om 15 år, skriver det svenske videnskabsmagasin KTH Magazine.

For syv år siden var der 106 milliarder kroner i omløb som hårde kontanter. Idag er tallet 80 milliarder, hvoraf kun halvdelen reelt er i cirkulation.
I butikkerne er andelen af kontantbetalinger reduceret til halvdelen på bare fem år, og ligger nu på 20%, som er langt under verdensgennemsnittet på 75%.

Niklas Arvidsson, professor i betalingssystemsudvikling på Sveriges största tekniska universitet, KTH, i Stockholm, mener at Sverige vil være kontantløst om allerede fem år. Det underbygger han ifølge The Guardian med, at andelen af alle kontantbetalinger i Sverige sidste år var på knap 2%. Og Sveriges nationalbank, Riksbanken, regner med, at det i 2020 vil være reduceret til 0,5% af alle betalinger.

Ingen kontanter i bankerne

Allerede nu har 900 af Sveriges 1.600 banker ingen kontanter på lager, og landdistrikterne har droppet hæveautomater.
Arvidsson mener, at det begyndte i 1960’erne, hvor bankerne overtalte deres arbejdsgivere og arbejdstagere til primært at bruge digitale overførsler af løn. Betalingskort fik sit store gennembrud, da bankerne indførte gebyrer på at modtage checks i 1990’erne.
Ifølge Visa bruger svenskerne deres visakort mere end tre gange oftere end den gennemsnitlige europæer, hvilket i 2015 svarede til 207 årlige betalinger pr. kort.

Mobilbetalinger til kirker og pølsemænd

Mobil-betalings-appen Swish blev lanceret i Sverige i 2012 og har derovre opnået noget større succes end herhjemme. I manglen af MobilePay har næsten halvdelen af svenskerne taget Swish til sig, og bruger den til mere end ni millioner overførsler om måneden. Mobilepay bliver brugt af 3 millioner danskere og der var sidste år 90 millioner overførsler via denne.

Gadehandlere, pølsemænd og sælgere af hjemløs-magasiner har taget iZettle til sig. Det er et svensk system, der tillader små forretninger og sælgere at tage imod betalingskort gennem en app og en mini-kortlæser, som sættes til telefonen.

Som herhjemme har også de svenske kirker sat skilte op med deres telefonnumre, så sognebørnene efter kirketjenester kan spytte digitalt i kirkebøssen. En kirke i Stockholm modtog sidste år 85% af deres donationer på denne måde.

Elektronisk bedrageri mere udbredt

Der er selvfølgelig også betænkeligheder ved indgåelsen til det kontantløse samfund: elektronisk bedrageri er mere end fordoblet det seneste årti, og flere kritikere, herunder opfinderen af iZettle, Jacob de Greer, har spurgt, om en fuldstændig elektronisering af betalingssystemer, hvor alle betalinger registreres, ikke er en trussel af privatlivets fred.

Ældre-organisationer frygter også at de ældre, der foretrækker kontanter, fordi de ikke kan finde ud af det digitale eller fordi de finder det nemmere at styre deres økonomi ved brug af kontanter, vil blive dårligt stillede. Og der er også flere, der er bekymrede over, om unge vil bruge penge, de ikke har.

På grund af dette og flere andre sociale grunde, siger Arvidsson, er kontanterne stadig ikke udryddet. Og selv om svenskerne ikke bruger kontanter om nogle få år, vil det kræve en politisk beslutning at afskaffe kontanterne fuldstændigt.

Og vi er godt på vej.
Døren er åben for den totale monetære kontrol.
I øjeblikket med negative renter er det eneste våben borgerne har, at trække pengene ud som kontanter og stoppe dem i en boks (eller i strømpeskuffen).

Det er en torn i øjet på EZB og de andre centralbanker, for dermed er våbnet negativrente stumpt. Det er baggrunden for de voldsomme angreb på kontanter som føres af flere toneangivende økonomer.

I Tyskland er det pt. næsten umuligt at opdrive en bankboks, fordi borgerne lagrer guld og kontanter.

Bent.

  • 15
  • 1

Jeg har selv prøvet rejse med bus og tog i Danmark, der er det altså heller ikke muligt at betale med kontanter, flere tankstationer er det heller ikke muligt, de fleste supermarkedkæder har en form for mobilbetaling og selv de små kartoffelboder her i Jylland tager kun mod mobilepay eller swipp? Hvad er nyheden i Sverige siger I?

  • 11
  • 1

Hvad er nyheden i Sverige siger I?

Det står jo sådan set i artiklen: Butikkerne må selv bestemme om de vil modtage kontanter (i DK er det lovpligtigt) er en af tingene.

On topic:

Et kontantløst samfund skal i den grad have et digitalt alternativ for at fungere. Dvs. en metode til sort betaling. Det kan godt være, at politikere etc. ikke bryder sig om det, men der er en meget stor livskvalitet i "skattefri" småhandler/vennetjenester. En form for selvregulering af at SKAT ikke har nogen nedre grænse for, hvad de blandet sig i.

  • 14
  • 0