Sverige overhaler Danmark på vindkraft i 2014
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sverige overhaler Danmark på vindkraft i 2014

Mens Danmark i mange år har været det førende vindmølleland i Norden, så suser vores broderland, Sverige, nu uden om os, når det gælder installeret vindkraftkapacitet og mængden af vindproduceret el.

Ved udgangen af 2013 havde svenskerne installeret 4.382 MW vindkraft mod den danske 4.900 MW, men da udbygningen i Sverige fortsætter stabilt måned for måned, som en Volvo ligger på landevejen, så vil 2014 med stor sandsynlighed blive året, hvor svenskerne har installeret mere vindkrafteffekt end Danmark.

Det skriver Nyhedsbladet Dansk Energi, der citerer fra en ny prognose fra Svensk Vindenergi.

Den forudsiger, at der vil blive rejst knap 1.000 MW vindmølleeffekt på svensk grund i løbet af i år, og at den samlede installerede effekt til nytår således vil nå op på knap 5.400 MW.

Udbygningen i Danmark går noget langsommere, og derfor bliver 2014 altså året, hvor svenskerne drøner forbi, skriver bladet.

Som nævnt slår svenskerne os ikke i antallet af vindmøller, hvor de ved udgangen af 2013 ‘kun’ havde 2.663 vindmøller stående mod vores 5.199 vindmøller.

Til gengæld ligger den svenske gennemsnitsmøllestørrelse på 1,6 MW mod det danske gennemsnit på 0,9 MW pr. vindmølle, hvilket også er forklaringen på, at de færre svenske møller kunne producere hele 10 mia. kWh i 2013 mod de danske vindmøllers 11,2 mia. kWh i 2013.

Den svenske vindkraftudbygning er indtil nu stort set foregået på land.
Kun 210 MW eller fire procent af kapaciteten var opstillet til havs ved udgangen af 2013. Men ifølge prognosen vil dette billede ændre sig de næste år.

Er det ikke procentsatsen af landets totale energibehov, som dækkes af vindenergi der er interessant?

Sverige har en befolkning som er omkring 80% større end den danske. Uden at tage dette forhold i betragtning, kan man også sige at USA har en vindbaseret energiproduktion der er lidt over 12 gange større end Danmark!. Men pr. indbygger er forholdet noget andet...

København har også massivt flere postkasser end Slagelse... Hvornår kommer der en artikel om dette?

  • 23
  • 4

Er det ikke næsten en selvfølge, at et land med hen ad dobbelt så mange indbyggere som Danmark, før eller siden vil overgå os i MW vindmøller installeret?

Underlig vinkel at lave på artiklen.

  • 9
  • 3