Sverige har overhalet Danmark på biotek

I løbet af de seneste fem år har de børsnoterede svenske biotekselskaber fuldstændig overhalet de danske, der nu kun er halvt så meget værd som de svenske selskaber. Det skriver Børsen.

For fem år siden var værdien af de børsnoterede danske biotekselskaber 40 milliarder kroner, svarende til det dobbelte
af de tilsvarende svenske selskaber, men i dag har de danske samlet mistet værdier for 30 milliarder kroner.

Dette skyldes primært opskruede og siden mislykkede ambitioner, mens de svenske selskaber har været mere konservative og har fastholdt deres værdi på godt 20 milliarder kroner.

»Den store forskel mellem Danmark og Sverige er nok, at biotek er gået af mode i Danmark, så der er mange institutionelle investorer, der har vendt biotek ryggen, og sådan er det tilsyneladende ikke i Sverige,« siger Søren Carlsen, formand for brancheforeningen Dansk Biotek og managing partner i Novo Ventures til Børsen.

For langt mellem successerne

Han mener blandt andet, at det skyldes, at der er gået for lang tid mellem succeserne i dansk biotek.

Hos pensionskassen Industriens Pension, som over årene har investeret og tabt mange penge i dansk biotek, påpeger aktiechef Henrik Nøhr Poulsen også, at der blev bygget forventninger op til relativt få ting, som skulle lykkes, men ikke gjorde det.

»Selskaberne har haft relativt få potentielle produkter, og et-tre produkter hos hvert selskab har stået for 80-90 procent af værdien, så når sådan et produkt kommer i problemer eller må droppes, så har det væsentlig indflydelse på selskabets værdi,« siger han til Børsen.

Et eksempel er Bavarian Nordic, der netop måtte udskyde jagten på partnere til en kræftvaccine og i stedet må spørge aktiemarkedet om flere penge. Det halverede selskabets værdi i marts 2011. Det samme gjorde sig gældende for Neurosearch, der efter 20 år endnu ikke har fået et produkt på markedet og nu skal udføre yderligere forsøg med hovedmidlet.

Mediko kontra medicin

Hvis man tager de store danske medicinalvirksomheder som Novo Nordisk og Lundbeck med i regnskabet, ser det dog helt anderledes ud. Modsat Sverige har Danmark via fondsejerskabet formået at fastholde sine medicinalselskaber, mens Sverige har måttet sige farvel til Pharmacia og Astra, der blev opkøbt af internationale giganter.

Og da store medicinalselskaber i høj grad virker som fødekanal for nye mindre biotekselskaber, har det også ført til, at mange af de mindre selskaber, der siden er etableret i Sverige, har været mindre selskaber inden for medicinsk udstyr samt diagnotikselskaber, mens Danmark har en overvægt af selskaber, der beskæftiger sig med lægemiddeludvikling.

Fordi Danmark fortsat har de store medicinalvirksomheder inden for grænserne, forventer investorer og eksperter ikke, at krisen bliver enden for dansk biotek.

Dokumentation

Læs mere ved Børsen