I den nordsvenske by Kiruna har det statslige mineselskab LKAB fundet mineraler med store forekomster af de såkaldte sjældne jordartsmetaller.
Omfanget kan overstige en million ton, hvilket angiveligt er det største fund på europæisk jord.
På sigt kan de bruges i produktionen af blandt andet permanente magneter.
Metallerne er en kritisk ressource og er kernekomponenter i alt fra vindmøller til en lang række elektroniske komponenter.
LKAB kalder det gode nyheder, ‘ikke kun for LKAB, regionen og det svenske folk, men også for Europa og klimaet’.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvis det er den samme sag jeg tænker på, er det korrekt at deres ansøgning blev afvist fordi de ansøgte om bare at dumpe tailings ved siden af minen, uden nogen tiltag der skulle sikre mod jordskred, udvaskning osv.</p>
<p>
Så det er lidt en red herring, at det er pga. "atomaffald"..?
Det gav heller ingen mening. Men det behøvede det heller ikke at gøre.
Jeg har i hvert fald hørt, at neodynium produktion i USA ikke har kunnet opnå tilladelse, fordi de knuste klipper indholder thorium, så det var radioaktivt affald...
Hvis det er den samme sag jeg tænker på, er det korrekt at deres ansøgning blev afvist fordi de ansøgte om bare at dumpe tailings ved siden af minen, uden nogen tiltag der skulle sikre mod jordskred, udvaskning osv.
Bortset fra Promethium der er radioaktiv, forefindes de fleste af disse grundstoffer i mere end ti gange større mængder end Uran i jordskorpen.</p>
<p>
Det er dem, der er henfaldsprodukter fra Thorium, ikke sandt?
Jeg har i hvert fald hørt, at neodynium produktion i USA ikke har kunnet opnå tilladelse, fordi de knuste klipper indholder thorium, så det var radioaktivt affald... (suk...)
Skal du ikke regne med.. området de skal bryde i er ret godt beskyttet og modsatt DK så tager svenskerne faktisk naturbeskyttelse ret alvorligt, læg dertil at områderne er græsnings områder for rener.. så forvent ikke at det går specielt hurtigt. Og så er der lige hele logistikken der skal på plads for at få det fragtet ud.. pt. via en et sporret jernbane til Narvik som i forvejen er tæt på max belastet med jernmalm.
Er der nogen, der ved
Tjah.... her er et par links til artikler i de to grønlandske medier, Sermitsiaq.ag (fra april 2021) og KNR (fra oktober 2021):
https://sermitsiaq.ag/node/228391
https://knr.gl/da/nyheder/corona-forsinkede-tanbreez-men-nu-er-direkt%C3%B8ren-i-gr%C3%B8nland
Siden da har der mig bekendt, ihvertfald udadtil, været stille om REE-forekomsten på Kringlerne, der ligger SØ for Kvanefjeldet. De to forekomster er begge en del af den såkaldte Ilimmaasaq-intrusion, der breder sig på hver sin side af Tunulliarfik, der engang var mere kendt under navnet Skovfjorden.
Med tanke på Sveriges satsning på batteriteknik og nuværende regering samt nærheden til en allerede eksisterende mine. Kan det godt ske, at der kommer turbo på udvindningstilladelserne.
Man har vist længe at de var der og ved at der er meget af det i slaggerne efter jernmalm udvindingen men dett er pt. ikke økonomisk rentabelt at trække dem ud af det. Det nye er at der er nok af disse jorarter til der for alvor er penge i at bryde dem og rafinere dem.
Der er flere (4?), der er fundet nær Ytterby i Sverige og alle opkaldt efter Ytterby. Yttrium, Terbium, Ytterbium og Erbium. Holmium er derimod opkaldt efter Stockholm.
Man skal ikke sætte sit lys under en skæppe.
Er der nogen som ved hvilke sjældne jord arter der er fundet?
Den særsklte REE forekomst syd for Kvanefjeldet i Grønland - 28 mio ton ressource REE-oxider - fik udnyttelsestilladelse sidste år, med frist til årsskiftet 2022/23 til godkendelse af udnyttelses- og nedlukningsplan https://govmin.gl/da/2020/08/tanbreez-faar-meddelt-en-udnyttelsestilladelse/. Er der nogen, der ved om det er lykkedes dem at få godkendelse?
Vel ikke så overraskende at de findes i Sverige. Flere af dem har navne efter steder i Sverige, vel fordi de er opdaget der. Ytterbium, Holmium, og vel også Terbium
Fordelen er, at udtrykket er så banket fast, at alle (sådan da) har hørt om dem. Jordart er også et spøjst udtryk for grundstoffer.
Men hvis nogen kan finde på et bedre udtryk, så går det nok. Emanation er da forsvundet fra kemien for ikke så længe siden.
Tja, vi kunne jo kalde dem Lanthaniderne men det lyder jo lidt kedeligt.
Jeg synes at vi kunne kalde dem "Fabulous 4" ... eller hvad med "4 Future" elementerne?
-Eivind
"eodymium" Er det et nyt grundstof
Tror der menes Dysprosium grundstof 66. Velegnet til at lave stærke magneter med - (er dog ikke helt sikker)
Det er på høje tid navnet "sjældne jordarter" bliver droppet, for der er absolut intet sjældent ved dem når det kommer til stykket.
Bortset fra Promethium der er radioaktiv, forefindes de fleste af disse grundstoffer i mere end ti gange større mængder end Uran i jordskorpen.
Billedet ovenpå viser ikke metallerne men metaloxiderne.
Det er meget sjældent. Det hører til latinmetallerne.Er det et nyt grundstof man aldrig har hørt om
Skriv til journalisten. ;-)
"eodymium" Er det et nyt grundstof man aldrig har hørt om eller er der blevet spist et "N"?