Sverige er et land fuld af sejlglade mennesker, med et af de højeste antal af registrerede lystbåde pr. indbygger i verden. Men 850.000 af disse både er drevet af benzin eller diesel, som via udstødning udslipper kulbrinter ud i vandet, som er giftige.
Kulbrinterne er såkaldte polycykliske aromatiske kulbrinter, PAH’er. De kræftfremkaldende forbindelser indeholder sod, uafbrændte olier, forsurende nitrogenforbindelser og kulilte, som påvirker økosystemerne i nogle af Sveriges mest populære sejldestinationer.
Det viser en ny rapport fra Havmiljøinstitutet, der er det svenske talerør mellem forskere, myndigheder og beslutningstagere.
Resultaterne i rapporten viser, at PAH-niveauet i overfladesedimenter er fem gange højere i tæt trafikerede arealer end i tilstødende områder med markant mindre trafik.
De belastede områder overskrider grænseværdierne af EU's vandrammedirektiv.
Og der er målt et kraftigt øget PAH-niveau hos muslinger og østers i disse områder.
I en pressemeddelelse udtaler professor i havvidenskab ved Göteborgs Universitet Kjell Nordberg, at der alligevel er al mulig grund til at udfase benzin- og dieseldrevne motorbåde.
»Lystbåde efterlader uden tvivl et aftryk i naturen. Koncentrationen af PAH i vandet er klart højere, hvor fritidsbådtrafikken er størst,« siger Kjell Nordberg.
Han har i samarbejde med kollegaer fra Göteborgs Universitet, Umeå Universitet, Sverige Geologiska Undersökning (SGU) og samarbejdsprojektet Vækst i det nordlige Bohuslän. for første gang, struktureret målt forureningen fra bådmotorer i nogle af de mest trafikerede havområder i Bohuslän.
Den nordlige del af den svenske vestkyst Bohuskysten er en af bådturisternes yndlingsdestinationer. Og farvandet gennem Bohusläns skærgård kaldes ofte for “havets E6”, da det er så stærkt trafikeret af både.
Alene ud for Grebbestad, som der er en del af Bohuslän, passerer der over 40.000 både på under en måned.
Et problem er også, at tidevandsstrømmene er svage i den svenske skærgård. Derfor er der en lav tilførsel af vand, som gør, at de forurenede stoffer lettere bliver i sedimentet, planterne og dyrene.
Et andet problem er en kombination af økonomiske interesser. Udover bådturismen er der også en stigning af muslinge- og algefarme i samme område.
Resultatet af forskningen viser, at niveauet af PAH'er i overfladesedimenter er fem gange højere i Grebbestad og Tanumstrand, hvor bådtrafikken er tæt, end i det tilstødende og markant mindre belastet Sannäs.
Det kan som nævnt måles i de skaldyr, som dyrkes og indsamles i området.
»De udstødningsrelaterede giftige stoffer er der. Men da det holder sig inden for Fødevarestyrelsens rammer, kan man i de fleste skærgårde regne med, at østers og muslinger ikke er sundhedsfarlige,« siger Kjell Nordberg.
Rapporten fastslår, at havet økosystemet bliver påvirket, men mener ikke, at det er et problem med bådturismen og akvakultur, så længe man ikke dyrker og høster, hvor trafikken er tættest.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard