Svenskerne sprænger kalk i rasende fart inden tilladelsen udløber søndag
Sprængningseksperter i kalkbruddene nær Cementas cementfabrik i Slite på Gotland har haft mere end rigeligt at se til siden 6. juli, hvor den svenske Mark- och Miljööverdomstol afgjorde, at cementproducenten ikke vil få forlænget tilladelsen til at bryde kalk i bruddene ved fabrikken.
Kalk er et centralt element i produktionen af cement, og ifølge en artikel fra Dagens Nyheter har Cementa derfor sprængt kalk i dobbelt tempo den sidste måned op til tilladelsens ophør 31. oktober.
En konsekvensanalyse fra brancheforeningen Byggforetagen konkluderede i juli, at naturbeskyttelsen af bruddet og den følgende mangel på kalk ville føre til et tomt kalklager hos cementproducenten inden nytår. Brancheforeningen konkluderede desuden, at det på kort sigt er praktisk umuligt at erstatte den mængde cement, som normalt produceres på Cementas fabrik, med import fra udlandet: Cementas fabrik dækker nemlig 75 % af den svenske efterspørgsel på cement. Ifølge brancheforeningen vil infrastrukturprojekter blive ramt som de første, og derefter vil det forplante sig til resten af byggebranchen, hvor 200.000 - 400.000 job vil være i fare.
Underdrev miljøkonsekvenser
Cementa fik i første omgang godkendt sin ansøgning om fortsat kalkudvinding hos Mark- och Miljödomstolen i januar, men flere organisationer klagede over afgørelsen. I juli afgjorde den højere retsinstans Mark -och Miljööverdomstolen, at det nulalternativ, som Cementa havde brugt i sin ansøgning, var forkert, og at det havde ført til undervurdering af miljøkonsekvenserne.
På baggrund af de økonomiske konsekvenser, nedlægningen af Cementas drift ville afføde, forlængede den svenske regering derfor Cementas udvindingstilladelse i august – men forlængelsen af udvindingstilladelsen blev imidlertid omstødt af den svenske højesteret:
»Miljøkonsekvensanalysen (i Cementas ansøgning, red) vurderes at indeholde mangler, der gør, at den ikke kan bruges til at tage stilling til virksomhedens påvirkning af miljøet,« skriver den svenske højesteret på sin hjemmeside.
Ifølge flere eksperter, som fagmediet Ny Teknik har interviewet, er der risiko for, at grundvandet sænkes mere, end Cementa har beregnet, og at saltvand derfor kan trænge ind i grundvandet. Det er et alvorligt problem på Gotland, hvor grundvandsniveauerne i løbet af sommermånederne var usædvanligt lave.
Cementa forsvarer sin position i Dagens Nyheter (https://www.dn.se/ekonomi/cementa-raknar-dagarna-snart-upphor-tillstandet/) med henvisning til, at virksomheden oprindeligt ansøgte om at bygge et vandrensningsanlæg og lave en dæmning om til et drikkevandsreservoir. Ifølge virksomheden selv vil dæmninger og kalkbrud på sigt være velegnede til vandlagring, som ellers er en mangelvare på Gotland.
Ifølge en rapport fra Rambøll bestilt af den svenske regering vil det imidlertid være meget dyrt, logistisk svært og mere miljøbelastende – i hvert fald på kort sigt. Forsyningsmulighederne ser dog bedre ud, hvis man ser fire til 10 år ud i fremtiden. Med den tidsramme kan import erstatte svensk cementproduktion, men det vil gøre cement dyrere og øge miljørisici.
