Svenskere vil presse sunde olier ud af alger og skåne fiskene

I et stort drivhus i Skåne er en svensk forsker i gang med at dyrke mikroalger, som skal ende med at blive til olie.

Algeolien indeholder de eftertragtede omega-3-fedtsyrer, som man normalt får fra fed fisk. Men med algerne undgår man overfiskeri, fordi man springer fisken over og går direkte til kilden til de sunde fedtsyrer.

»Der går 600 sardiner til at fremstille en enkelt krukke fiskeoliekapsler,« siger Frederika Gullfot i en artikel på Den Kongelige Tekniske Højskoles (KTH) hjemmeside.

»Men det er de samme nyttige fedtsyrer, DHA og EPA, der findes i algerne, for det er fra algerne, de fede fisk får sin omega-3,« forklarer forskeren, der er tidligere studerende ved skolen for bioteknik på KTH i Sverige.

Læs også: Ingeniørhøjskolen i Århus vrøvler i pressemeddelelse om fiskeolie

Fiskeolie, der anses for at være gavnlig for hjerte-kar-systemet og hjernen, er ‘big business’ med en global produktion på cirka 100.000 ton fiskeolie om året, og efterspørgslen stiger ifølge Frederika Gullfot med otte procent om året. Derfor ser hun sig nærmest som en miljøaktivist.

»Overfiskeri og ødelæggelsen af verdenshavene er et enormt og overset miljøproblem,« mener Frederika Gullfot, der sammen med en kollega fra Lunds Universitet har startet algedyrkningen gennem sin virksomhed Simris Alg.

I dag findes algeolie allerede i cirka 90 procent af al den modermælkserstatning, der sælges på verdensplan, men Frederika Gullfot ser det ikke underligt gerne udbredt til flere typer omega-3-produkter, fordi fordelene er mange.

I forhold til andre dyrkede afgrøder, giver alger 22 gange så meget olie, men tager ikke jord fra fødevarer ligesom eksempelvis raps. Desuden er råolien fra alger ifølge forskeren meget lig fossil råolie.

»Præsident Barack Obama sagde for nylig, at hele 17 procent af al olieforbrug i USA kan hentes fra alger i fremtiden. Og allerede i dag har flere lande lavet testflyvninger med algebaseret brændstof og sejlet med tunge transportskibe på diesel fra algeolie,« siger hun.

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej.

Mig bekendt kan man allerede købe "fiskeolie", der er lavet af alger.

På samme måde kan man købe flere produkter med "fiskeolie", der er lavet på krill.

Jeg skriver "fiskeolie" i gåseøjne fordi at det jo ikke er fiskeolie, når det er lavet på alger eller krill. Det indeholder blot de 2 vigtige n-3-fedtsyrer EPA og DHA, som også findes i fiskeolie.

Jeg tror ikke, at der er samme solide videnskabelige dokumentation bag alge-produkterne og krill-produkterne, som der er bag fiskeolie-produkterne. Fiskeolie har jo været på markedet i betydeligt omfang i meget længere tid end krill- og alge-olierne.

Så når man indtager n-3-fedtsyrerne EPA og DHA via alge eller krill, er det ikke sikkert, at man oplever nøjagtig samme gavnlige effekter og eventuelle bivirkninger, som hvis man indtager fiskeolie. Det er ihvertfald min mening.

Jeg ved ikke, om det passer. Men jeg har læst, at der ikke sker overfiskning ved al produktion af fiskeolie.

Jeg har i en længere periode skrevet til nogle producenter og bedt om oplysninger vedrørende stabilitet af deres fiskeolie. Jeg har fået oplyst peroxid-, anisidin- og derved totox-værdier. Og jeg har været i kontakt med flere fagfolk.

På baggrund af dette bruger jeg fiskeolie-kapsler af mærkerne Eskimo 3 og "Matas Fiskeolie".

Jeg mener, at man kan købe fiskeolie, der ikke er harsk.

Jeg tjener ingen penge på at nævne de 2 førnævnte produkter. Og jeg ved ikke, om de 2 produkter er gode , når det kommer til uønskede stoffer fra forurening. Dette har jeg nemlig ikke undersøgt.

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul (og Projekt Trafiksikkerhed)

 • 0
 • 0

EPA og DHA er EPA og DHA. Kroppen er fuldstændigt ligeglad med hvor de kommer fra så længe at det er EPA og DHA.

Tilgengæld kan det forstyrre optagelsen hvis man samtidigt indtager store mængder af andre typer fedtsyrer som feks omega 6. da det er samme system der behandler de forskellige fedtsyrer. Kan man "optage" systemet med at optage omega 6, sådan at omega 6 fortrænger omega 3. Dette er i hvertfald en nyere teori omkring optagelsen af fedtsyrer, om det er bevist kan jeg ikke sige dig.

Derfor nytter det ikke særligt meget feks. at indtage omega 3 fra feks. grønsager osv. fordi de samtidigt har et stort indhold af omega 6.

Så det er vigtigt at "algeolie" ikke samtidigt indeholder mange andre fedtsyrer og at man desuden ikke indtager det samtidigt med at man har spist et stort måltid.

 • 0
 • 0

Hej.

A. PRODUKT MED ALGE-OLIE:

Forbrugerne kan nu vælge mellem alger, krill eller fisk som kilde til n-3-fedtsyrerne EPA og DHA.

Nordic Naturels har sendt alge-produktet "Algae Omega" på markedet. Denne er måske god til vegetarer og veganere, dersom selve kapslen ikke er lavet af gelatine fra dyr.

B. HARSK ALGE-OLIE ELLER HVAD:

Algeolie kan vel også harske ligesom fiskeolie. Hvor harsk overstående produkt er, ved jeg intet om. Måske er det kun lidt harsk.

C. RASMUS HJUL:

Hej Rasmus. Du skriver ordret: "EPA og DHA er EPA og DHA. Kroppen er fuldstændigt ligeglad med hvor de kommer fra så længe at det er EPA og DHA".

Det har du da sikkert ret i. Alligevel er det - efter min mening - ikke sikkert, at der er helt samme effekt og samme eventuelle bivirkninger, som der er ved fiskeolie.

Det er mig bekendt fiskeolie - og ikke algeolie - der er bedst videnskabeligt undersøgt. Derfor tør jeg som privatperson ikke skifte min fiskeolie ud med alge-olie.

Hvorfor mener du, at man ikke bør indtage n-3-fedtsyrerne EPA og DHA samtidig med, at man spiser et stort måltid?

Jeg indtager betydelige rapsolie via en oliemargarine. Producenten har nemlig svaret mig m.h.t. dens forhold mellem n-6- og n-3-fedtsyrer. Og dette forhold er godt i denne oliemargarine. Jeg bruger det som smørelse på brød, til stegning og til bagning.

D. CLAUS MADSEN:

Hej Claus. Jeg er imod sådan planter, da de er gensplejsede. Om der er nogen miljømæssig eller sundhedsmæssig risiko ved disse planter, ved jeg ikke. Men jeg bryder mig ikke om det. Det er ikke min kop the. Men det er bare min holdning.

Venlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 0

Det er sjældent efterhånden at det er fiskeolie der benyttes i videnskabelige studier. Nu benyttes oftest veldokumenterede sammensætninger af EPA og DHA. Desuden er EPA og DHA indholdet vist korreleret til effekten af fiskeolie.

Mht fedtsyrer fra alger er produktions metoden vigtig.der har været sager om kemikalie rester i modermælkserstatning som stammer fra ekstraktion af olier fra alger, dog primært i USA. Alligevel har vi her i huset kun benyttet det engelske mærke Aptamil da olie kilden deri er fiskeolie.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten