Svenskere vil bygge verdens største enkeltstående havvindmøllepark

Hvis projektet godkendes skal Vindmølleparken Aurora efter planen ligge i Østersøen. Illustration: OX2

Den svenske vindmølle- og solcellevirksomhed OX2 søger om tilladelse til at bygge verdens største enkeltstående havvindmøllepark.

Det forventes, at vindmølleparken vil få en samlet installeret kapacitet på 5,5 GW, og at den vil producere ca. 24 TWh om året, hvad der svarer til cirka fem millioner husstandes elforbrug årligt eller cirka 17 procent af Sveriges samlede elforbrug.

Det fremgår af en artikel fra Electrek.

Havvindmølleparken Aurora

Ifølge Electrek slår OX2’s vindmøllepark Ørsteds Hornsea i Nordsøen, som der godt nok har en samlet kapacitet på 7,5 GW, men består af fire separate havvindmølleparker. Derudover overgår den også de 4,8 GW, der er kapaciteten på Dogger Bank-havvindmølleparken ud for Yorkshires kyst i Storbritannien.

Havmølleparken skal efter planen hedde Aurora, og den skal placeres i Østersøen, i den svenske økonomiske zone. Cirka 20 kilometer fra øen Gotland, og 30 kilometer fra øen Öland.

Her skal der opsættes 370 vindmøller, med en maksimal højde på 370 meter. OX2 angiver dog ikke, hvilke vindmøller der er tale om. Electrek indskyder derfor, at de højeste møller tilgængelige lige nu, kun er 242 meter høje, og de er fremstillet af MingYang Smart Energy.

Væsentlig del af Sveriges elproduktion

OX2 Sveriges landechef Hillevi Priscar fortæller i en pressemeddelelse, at Aurora kan komme til at udgøre en væsentlig del af elproduktion i Sverige.

»Vi tager nu næste skridt for at realisere Aurora vindmølleparken. Sammen med vores øvrige offshore-projekter udgør de tilsammen en væsentlig del af den elproduktion, som Sverige har brug for, dels for at nå de høje klimamål, dels for at sikre Sveriges elproduktion og selvstændighed,« siger Hillevi Priscar.

Projektet er fortsat i en tidlig fase.

Hvis byggeprojektet bliver godkendt, er planen, at Byggefasen skal begynde i 2028, og Aurora forventes at producere energi i 2030.

Den er en del af OX2s svenske vedvarende el-projekter, der ved udgangen af første kvartal 2022 udgjorde i alt 11.7 GW.