Svenskere: Vi kan umuligt konkurrere med DSB's milliardtilskud

Det svenske jernbaneselskab SJ har klaget over, at DSB har vundet den prestigefyldte kontrakt på at drive Kystbanen i Nordsjælland, øresundstogene og en række linjer i Sydsverige.

DSB snuppede sammen med skotske First Group milliardkontrakten foran topmotiverede konkurrenter, mellem dem SJ.

Det svenske selskabs administrerende direktør, Jan Forsberg, har svært ved at fatte, hvordan DSB kan være hele 30 procent billigere end hans eget bud.

»SJ er et af Europas mest effektive togselskaber, men vi kan umuligt konkurrere med selskaber, som får milliarder i statsstøtte,« siger han i en pressemeddelelse.

Jan Forsberg henviser til, at DSB er anmeldt til EU-Kommissionen på grund af statsstøtten.

»Det er et principspørgsmål. Skal der være konkurrence på jernbanen, må den ske på lige vilkår,« siger Jan Forsberg, som påpeger, at konkurrenternes priser på øresundstogene lå på omtrent samme niveau.

Også Arriva har ifølge Berlingske Tidende klaget over DSB's sejr, selv om direktør Johnny Hansen tidligere har afvist at ville bruge ressourcer på en opslidende klagesag.

Gösta Ahlberg, direktør for Skånetrafiken, der sammen med Trafikstyrelsen vurderede de indkomne tilbud, erklærer sig forundret over klagerne.

Skånetrafiken skriver i en pressemeddelelse, at den ikke finder DSB's tilbud for bemærkelsesværdigt lavt. DSB's tilbud er, konstaterer Skånetrafiken, »noget lavere end dagens aftaler, men det er den prisforskel, man må forvente, når trafikken for første gang bliver udbudt i konkurrence«.

Dokumentation

SJ's pressemeddelelse
Skånetrafikens pressemeddelelse