Svenskere finder vækstfaktor for aggressiv brystkræft
Mens hovedparten af kvinder med brystkræft har god gavn af hormonterapi efter operationen, virker behandlingen ikke på 10-15 procent af tilfældene.
Nu er et tværfagligt, internationalt hold af kræftforskere med Lund Universitet i Sverige i spidsen i gang med at udvikle et lægemiddel, der kan manipulere de aggressive kræftceller, så de også bliver følsomme og reagerer positivt over for ’standardbehandlingen’, skriver Lund Universitet i en pressemeddelelse.
Forskningsresultatet er netop offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine.
Vækstfaktoren PDGF-CC.
Kræft skyldes mutationer og andre genetiske ændringer, der sætter kroppens vækstkontrol over netop kræftceller ud af spil.
Læs også: Kræftlæge: Finanslov kan øge viden om immunterapi på meget syge
Ved kræft kommunikerer kræftcellerne med andre celler i det omkringliggende væv, blodkar og immunsystemcellerne, og det gør det muligt for kræften både at danne tumorer, sprede sig og være modstandsdygtig over for behandling.
Forskerne fra Sverige, Tyskland og Australien har gennemgået cirka 1400 brystkræfttumorer og fundet ud af, at kommunikationen mellem brystkræftceller og cellerne i det omkringliggende bindevæv sker gennem en vækstfaktor kaldet PDGF-CC.
Og jo højere niveauer af PDGF-CC i kræfttumorerne, jo dårligere reagerer patienterne på behandlingen. I stedet skal de patienter have mere intensiv kemoterapi, der er hård for kroppen og forbundet med kraftige bivirkninger.
Ny behandlingsstrategi
Gennem museforsøg har forskerne set, at de ved hjælp af et nyt biologisk stof kan påvirke PDGF-CC-aktiviteten, så kommunikationen mellem tumorcellerne og bindevævet bliver blokeret. Og derved bliver den ellers modstandsdygtige tumor mere følsom over for standardbehandlingen.
Læs også: Ny teknologi lyn-evaluerer kræftbehandling
»Vi har således udviklet en ny behandlingsstrategi for aggressive og vanskelige tilfælde af brystkræft, så de får genoprettet følsomheden overfor hormonterapi. Disse resultater har store konsekvenser i udviklingen af mere effektive behandlinger til patienter med aggressiv brystkræft,« fastslår kræftforsker og professor ved Lund Universitet Kristian Pietras.
Det internationale forskerhold fortsætter udviklingen af lægemidlet, og der er et stykke vej, før det er klart. Men man har altså en ny strategi for måden at gribe aggressiv brystkræft an på.
Se Lunds Universitets egen præsentation af projektet i videoen herunder.
