Svenskere finder de højeste giftkoncentrationer nogensinde på bunden af Østersøen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Svenskere finder de højeste giftkoncentrationer nogensinde på bunden af Østersøen

Papirfabrik i Nyhamn i 1929, hvor savværket brugte pentaklorfenol til at imprægnere træet, som gav forurening af området med dioxiner og furaner, samt PCB og PAH fra andre processer. Illustration: SGU

Papirfabrikkerne langs den svenske østkyst har udledt så enorme mængder af stort set alle kendte miljøgifte, at svenske myndigheder nu finder de højeste koncentrationer af f.eks. kviksølv og krom, der nogensinde er målt i svensk havbund.

Koncentrationerne er voldsomt høje – kategori 5 – især i de såkaldte fiberbanker, der er ophobede mængder af træ- og cellulosefibre fra papirfabrikkerne. Siden 1800-tallet har omkring 30 fabrikker masseproduceret papir i Västernorrland, nord for Stockholm, og frem til 1980’erne har de udledt millioner af ton fibermasse sammen med et hav af kemikalier.

Under fremstillingen af papir brugte fabrikkerne f.eks en såkaldt sulfat- og sulfitproces, hvor træfibre blev kogt under tryk i en væske med kalciumbisulfit eller magnefit og svovldioxid. Svovldioxiden blev ofte fremstillet ved en forbrændingsproces, hvor restproduktet var arsenik, jerndioxid, bly, kobber, zink og nikkel.

I perioden fra 1941 til 1967 brugte fabrikkerne også kviksølv til imprægnering og til blegning, og de har i denne periode ledt adskillige ton rent kviksølv direkte ud i Østersøen, skriver Sveriges Geologiske Undersøkning i en ny rapport.

Klorgas blev også anvendt i Sverige frem til 1994 for at blege papir, og i den proces måtte fabrikkerne af med restprodukter som HCB, hexachlorbenzen, dioxiner og furaner.

PCB blev benyttet direkte i papirfremstillingen især mellem 1950 og 1970, fordi der på kontorer var stor efterspørgsel efter NCR-papir (No Carbon Required), også kaldet selvkopierende papir.

I samme periode brugte plantageejerne DDT for at holde skadedyr nede.

Listen over farlige processer fortsætter i SGU-rapporten, og selvom stofferne for længst har forladt fabrikkerne, og de tilbageværende fem fabrikker kører under strenge miljøkrav, så kan historien læses i havbunden.

Bølger gnaver i giftbankerne

230 sedimentprøver og kortlægningen af 14 kvadratkilometer havbund med hydroakkustiske metoder viser, at miljøgiftene har samlet sig i fiberbankerne. Det er især et problem, fordi de ofte er udsat for erosion.

Lige netop havet ud for Västernorrlands kyster er også det sted, hvor landet hæver sig mest, mellem otte og ti mm om året. Det betyder, at fiberbankerne langsomt nærmer sig havoverfladen og bliver mere udsat for bølgeslag og strøm, der spreder giften i Østersøen.

Miljøgifte fundet i havørne

Forskerne mistænker de høje koncentrationer i havbunden for at være årsag til høje koncentrationer af selvsamme miljøgifte i havørne i området. Hos havørnene finder forskere også nye bekymrende tegn som misdannede fostre, udtørring af æggene og tynd skal, oplyser Anders Bignert, professor i økotoksikologi ved Naturhistorisk Rigsmuseum til SvD Nyheter.

Ifølge SGU vil problemerne med giftige fiberbanker formentlig også være andre steder end i Västernorrland, og SGU vil de kommende år indlede nye undersøgelser, der især har fokus på at forstå fiberbankernes udbredelse og rolle i økosystemet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den svenske vestkyst ligger da vist ikke nord for Stockholm.

Men derudover en god artikel om en skrækkelig nyhed. Hvorfor er det vi er så gode til at ødelægge alt omkring os. :-(

 • 17
 • 1

Yderligere en god grund til at sænke Østersøens niveau f. eks. 20 m og rense for gamle synder.

Mvh Tyge

 • 1
 • 15

Nogle dage kan man bare blive så stikhammerende tosset over hvor ufattelig stupidt menneskeheden til tider opfører sig.

 • 16
 • 2

Af alle former for farligt affald er det radioaktivt affald som man har behandlet med største ansvarlighed.

Alligevel folk mere bange for radioaktivt affald end noget som helst andet.

Ting som reelt er meget farligere hældte/hælder man bare ud i naturen og folk er helt ligeglade. Det er jo ikke radioaktivt, så pyt med det.

 • 17
 • 4

gik vi og troede at meget af østersøens forurening kom fra Rusland.

Meget sørgeligt at høre om den slags svineri! Jeg håber at noget vil blive gjort for at rydde op!!!

Mvh Steen

 • 9
 • 1

Tak for linket til rapporten!

Jeg er godt nok overrasket over at fødevarestyrelsen udarbejder sådan en rapport med fine grafer etc. på bagrund af at have undersøgt ..... HELE ... 15 laks!!! Burde der ikke fanges nogle flere, på forskellige steder og årstider for at konkludere noget og for at opnå nogle statistisk holdbare data? Rapporten nævner jo selv at de ikke kan forklare de lave værdier fra 2011 - det tror da pokker hvis de kun kigger på 15 fisk - så er tallene jo næsten helt tilfældige.

Sådanne undersøgelser bruges til at forbyde et stort erhverv og til frarøve bornholmere og andre deres kultur mht. røget laks - som jo er verdens bedste! Der burde være lidt mere kød på den slags rapporter IMHO!

Ok, nu da vi kender til svenskernes nye fund er der nok ikke meget håb for at kunne spise den dejlige Østersø laks - selv med en ordentlig udarbejdet rapport :-(

Mvh Steen

 • 2
 • 1

Mig bekendt blev/bliver kviksølv brugt i en elektrolyseproces hvor der fremstilles clor i gasform (Cl2) samt NaOH ud fra NaCl. Denne proces er i dag som oftest afløst af en membranproces, hvor kviksølv ikke indgår.

Det er umuligt at undgå at der slipper en smule kviksølv ud, når der håndteres tonsvis af kviksølv. Derfor er der også meget kviksølv på bunden af Københavns havn. For på sojakagefabrikken fremstillede man i mange år (midt i København!) klor ved hjælp af kviksølv.

Det betyder altså også, at der overalt i verden - fra mange hundrede cellulosefabrikker - gennem tæt på 200 år er udledt alle de ubehagelige stoffer, som omtales. Desuden har alle fabrikker, der har fremstillet NaOH og chlor udledt kviksølv.

 • 13
 • 0

er mindst giftigt? - Vildt fanget, eller oprettet fisk?

Man får jo den opfattelse, at næsten al mad er uegnet som menneskeføde. :-(

Findes der overhovedet fødevarer uden indhold af menneskeskabte, kemiske stoffer? Altså mad som vi oprindeligt er udviklet til, og med.

 • 6
 • 0

hvad der er lagret i undergrunden og som vi mennesker graver op må i vid udstrækning betragtes som giftig, da det ikke indgår i et økologisk kredsløb i det vi kalder for naturen, nemlig jordens overflade eller nærmeste overflade. En af årsagerne til liv er muligt på jorden er netop, at livsskadelige stoffer er samlet i planeten jordens undergrund og i sikkerhed for at påvirke livets udvikling - Voldsomme erosioner og vulkanudbrud kan og har gennem historien kortvarigt forrykket denne balance. Men naturen har altid genoprettet sig selv.

 • 8
 • 0

Jeg foreslår at vi bare fortsætter som om ingenting er hent, og en dag vil ny teknologi kunne fikse det hele, uden det rigtig vil koste noget, og man kan føre alle ubelejlige naturtilstande tilbage til de gode gamle forhold. Alt det med miljø, klima, bæredygtighed og så videre, det er pjat! (og dyrt!(for mig!!))

 • 3
 • 10

Den holdning har du kun til den dag du for børn og de er deforme pga. forurening eller de for store bylder efter at have leget en eftermiddag i din forurenede gift grund.

 • 6
 • 2

Ja, men så længe man ikke er barn eller barnebarn af sig selv, så kan det jo være lige meget. Og så længe man ikke er kylling/høne eller so på en dansk svinefarm, ja så gider jeg ikke købe økologi. (i øvrigt kan jeg foreslå andre som også ønsker at negligere hensyn til andre end dem selv at de ikke skal rette opmærksomheden mod disse (såkaldte) problemer. Find på undskyldninger og afskær tingene fra din synsvinkel. Det er vejen frem!)

 • 3
 • 3

Paradoksalt nok er der afbilledet 3 fisk på Västernorrlands våbenskjold. Velbekomme!

Det er jo åbenbart tale om et våbensystem, af kemisk art...

Gad vide hvordan bundforholdene er ud for de andre Østersølande?

Nu er det så svenskerne der har målt grundigt[*], men jeg kan sagtens forestille mig at der også andre steder er problemer, der bare venter på at blive opdaget.

For eksempel oplyser mine polske venner at man i deres hjemland i det 20. århundrede heller ikke holdt sig tilbage med kemien. Og en polsk vittighed går på at hvis man vil begå selvmord, så skal man bare drikke af Vistulaen.

[*] Det var jo også svenskerne som først meldte om problemer da reaktoren i Tjernobyl nedsmeltede.

 • 1
 • 0

"Hvorfor er vi så gode til at ødelægge alt omkring os". Det er fordi det er det nemmeste og billigste, og nok så vigtigt - enhver idiot kan være med på vognen, at ødelægge fordrer et minimum at hjernen.

 • 4
 • 0

@Lars Kr. Lundin: Ja, det er jeg enig i. Ikke desto mindre er de holdninger jeg repræsenterer i de foregående indlæg temmelig udbredt og ikke så lidt vægtet i den offentlige opinion. Kigger man på det politikerne (/forbrugerne) gør angående en masse u-bæredygtige strukturer (hvoriblandt mange vedrører miljø og klima) ja så (som jeg oplever det) er denne nonchalant holdning hvor der ikke tages hensyn til andre/andet yderst almindelig.

 • 1
 • 0

jeg mener at huske at pulp fremstilling er et de områder der bliver brugt mest energi på på verdens plan, så er spørgsmålet hvordan står det til i resten af verden. Sydafrika ?

 • 0
 • 0

Således har den almindelige opfattelse været i århundreder, så når skidtet sank ned under havets overflade, så troede man det var væk. For mindre end 50 år siden troede man i Aabenraa at en såkaldt diffuser kunne sprede udledningerne fra byens renseanlæg i fjordens dybe vand og således fjerne skidtet. Det nåede de vistnok aldrig at få gennemført, men mere held end forstand. Andre byer har sikkert noget lignende, så har vi fejet for egen dør inden vi kritiserer svenskerne ?

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten