Svenskere 3D-printer elguitar der ikke kan smadres

Illustration: Sandvik Coromant

Pete Townsend fra rockbandet The Who var en af de første guitarister der blev kendt for at smadre sin elektriske guitar under en koncert tilbage i midten af 1960'erne. Senere fik Jimi Hendrix opmærksomhed, da han satte ild til en guitar ved tre koncerter i 1967. Siden har tusindvis af kendte og ukendte rockmusikere afsluttet koncerter med at kaste guitaren ind i forstærkeren eller ned i gulvet, så halsen på guitaren knækker. Fremover kan rockmusikere udføre det trick uden at skulle investere i nye guitarer.

For med 3D-printet titanium og en patenteret sandwich-struktur har den svenske værktøjsmaskinproducent Sandvik Coromant udviklet og fremstillet en elektrisk guitar der stort set er umulig at ødelægge.

»Vi har designet en guitar, der ikke er til at smadre, på nogen som helst tænkelige måder. Den ingeniørmæssige udfordring ligger i det kritiske led mellem halsen og kroppen som typisk knækker på en guitar,« siger Henrik Loikkanen, udvikler hos Sandvik Coromant.

De svenske ingeniører er kommet omkring den udfordring, ved helt at fjerne leddet mellem hals og krop på guitaren. I stedet har de fræset hals og gribebræt i et samlet stykke genanvendt rustfrit stål. Ifølge Sandvik er den konstruktion ikke set før på en guitar. Både hals og gribebræt er udvidet med en rektangulær ‘hub’, der når langt ind i guitarens krop.

Guitaren er udviklet i samarbejde med den engelske guitar designer Andy Holt fra Drewman Guitars, som er kendt for at bygge aluminiums-guitarer.

Læs også: I Høje Taastrup printer de elektronik med nanoblæk af kobber

3D-printet i titanium

Selve kroppen på guitaren er 3D-printet i titanium, ligesom guitarknapperne også er 3D-printet.

»Additiv fremstilling(3D-print, red.) gør os i stand til at skabe lettere, stærkere og mere fleksible komponenter med interne strukturer der er umulige at fræse på traditionel vis. Og så er det mere bæredygtigt, fordi du kun bruger det materiale, du behøver til komponenten og dermed minimerer affald,« siger Amelie Norrby, additiv fremstillings-ingeniør hos Sandvik.

Alle materialer på guitaren er fremstillet af metal, og derfor har det også været en opgave for værktøjsproducenten at undgå forvrængninger, også kendt som distortion, på de aflange slanke flader som hals og gribebræt.

»Præcision var kritisk. Vores software er bygget på årevis af erfaring fra vores værktøjsmaskiner, og det gør os i stand til at fræse gribebrættet ned til en tykkelse på millimeterniveau,« siger Henrik Loikkanen.

Læs også: Maskinfabrik tester: Er 3D-metalprint blindgyde eller genvej?

Sandwich-struktur udviklet til energilagring

For at opnå en kombinationen af en stærk, stiv og let struktur på guitaren har Sandvik brugt en ny letvægtsstruktur, som de kalder Isotropic Lightweight Structure (ILS) af såkaldt hyper-duplex stål.

Strukturen minder om et sandwich-mønster, og er egentlig udviklet til at opbevare eksempelvis gas i køretøjer eller til at lagre brint som overskudsenergi fra havvindmøller. Men den design-struktur har altså vist også at fungere godt til guitarer.

Her kan du se en 3D-animation af guitaren

At strukturen er isotopisk betyder, at strukturen kan modstå pres fra alle leder og kanter, inklusiv indersiden.

Da guitaren var fremstillet forsøgte Sandvik-medarbejderne at smadre guitaren på værktøjet, ligesom de gav et eksemplar til den svenske guitar-legende Yngwie Malmsteen, som tog guitaren med til en koncert i Florida, hvor han gjorde et ihærdigt forsøg på at ødelægge guitaren.

Om den nye holdbare 3D-printerede guitar overhovedet bliver sat i serieproduktion, om lyden er god, og hvad prisen eventuelt vil være er uvist. Det melder Sandvik Coromant ikke noget om.

Læs også: Rock’n roll: Pedalfabrikant udskifter DSP med ARM-chips

Emner : 3D print
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvad vil de egentlig vise med det stundt. Vil Pete Tovnshed vælge sådan en guitar at smadre?

 • 2
 • 1

Hvad vil de egentlig vise med det stundt

Det er markedsføring og det virker for du læser om det. Nu om dage er det ufatteligt svært at få opmærksomhed. Reklamer virker ikke, product placement mister sin effekt. Jeg talte med mine børn om det (16 og 19 på daværende tidspunkt). Næste generation kan tune anmeldelser fra influencers ud. Med dette stunt siger Sandvik: "Vi er mere end skærende værktøj. Vi beskæftiger os med avancerede materialer". Det vidste jeg faktisk ikke før nu... :-)

 • 10
 • 0

Well lige som George Mallory svar til 'Why climb the mountain?', 'because it is there'.

Der er jo ikke nogen rationel grund til at lave den guitar, men de får publicity for det og der er sikkert nogen ingeniører der har moret sig en del undervejs.

 • 1
 • 0

Er det ikke en vigtig egenskab de fjerner? Det er da vigtigt at man kan smadre guitaren på senen , eller har jeg misforstået noget? Men selvfølgeligt kan den bruges til at ødelægge noget andet med, det er jo ok.

Og så: af titanium fremstillet af hyper- duplex stål? Det er da i det mindste noget nyt! Og genanvendt rustfrit stål. Genanvendt hvordan?

 • 0
 • 0

Og genanvendt rustfrit stål. Genanvendt hvordan?

Det er noget marketing har fundet på.

Marketing: Er der ikke noget miljøvenligt over den guitar? Ingeniør: Tjoh, uhm... Marketing: Er der anvendt genbrugsmaterialer eller noget? Ingeniør: Tjah, næsten alt stål er jo gensmeltet stål. Så det er jo helt normalt. Markedting: Ok, så stort set hele guitaren er af genbrugsmaterialer? Ingeniør: Jo, men det er næsten alt stål jo, Det er billigere på den måde. Markedting: Super det skal med. 100% grønt genbrug. Wow det er en nyhed.

 • 6
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten