Svenske Vattenfall lover dansk vind-teknologi til ny havmøllepark

De danske myndigheders store indsats for at minimere risikoen ved udbuddet, de lave vanddybder, muligheder for at bruge topmoderne havmølle-teknologi samt ’Esbjerg-faktoren’. Det er ifølge Alberto Mendez Rebollo, chef for Vattenfall Nordic Wind Power Operations, de fire hovedårsager til, at selskabet kunne byde så lavt som 77 øre pr kWh og dermed vinde retten til at bygge Danmarks sjette store havmøllepark, Horns Rev 3 på 400 MW.

Læs også: 77 øre pr. kWh: Minister jubler over milliardbesparelse på ny havmøllepark

»Der er ikke tale om rocket science, men om mange faktorer, der tilsammen gør det muligt at komme ned i pris og få ordren, som vi er meget glade for,« siger han.

Læs også: Horns Rev lærte Vattenfall lektien

Rebollo forklarer, at det for eksempel har stor betydning for prisen – set i forhold til havmølleparker i andre lande – at staten via Energinet.dk står for både nettilslutning og for at bygge den temmelig dyre transformerstation til havs.

»De danske myndigheder har hele vejen gennem udbudsprocessen arbejdet for at minimere risici på en klog og intelligent måde,« siger han.

Placeringen relativt tæt på land og på lavt vand – med vanddybder på 10-20 meter – er også en del af forklaringen. Vattenfall vil anvende monopiles, der bankes ned i havbunden, og jo lavere vanddybder, des kortere og dermed billige pæle skal man anvende:

Læs også: Rådgiver om milliarddyr havmøllepark: Horns Rev 3 er en godbid

»Og så vi vil anvende state-of-the-art-vindmøller i parken i størrelsesordenen 6, 7 eller 8 MW i effekt. Vi har ikke valgt leverandør endnu, men jeg kan sige, at det bliver dansk vindkraft-teknologi,« siger han og tilføjer, at det også medvirker til at reducere prisen.

I praksis vil det sige, at ordren på møllerne kommer til at gå til Siemens Wind Power eller Vestas. Siemens byder ind med sin gearløse havmølle på 6 MW, mens Vestas i joint venture med japanske Mitsubishi kan håbe på, at svenskerne foretrækker den nye offshore-mølle på 8 MW, som hidtil kun er solgt til Dong Energy til et projekt i Storbritannien.

Endelig er der ’Esbjerg-faktoren’, som Alberto Mendez Rebollo kalder det. Det dækker over, at Vattenfall allerede i dag har et servicecenter i Esbjerg, hvorfra selskabet overvåger og styrer mere end 1.000 vindmøller:

»Det er fantastisk servicecenter, der allerede i dag vedligeholder Horns Rev 1-parken, og hvor vi kan høste nogle synergier ved, at de også servicerer Horns Rev 3-parken,« siger han.

Læs også: Vattenfall opkøber nordjysk landsby for at bygge vindmøllepark

De 77 øre pr. kWh, som er en garantipris for 20 TWh strøm, sikrer Vattenfall en indtægt de første 11-12 år på 15,4 milliarder kroner. Resten af parkens levetid modtager Vattenfall markedspris for strømmen.

Vattenfall ejer 60 pct. af havmølleparken Horns Rev 1 og er i øjeblikket ved at opføre to havvindmølleparker i den tyske del af Nordsøen sammen med Stadtwerke München: Dan Tysk og Sandbank.

Derudover udvikler Vattenfall vindmølleparken Kentish Flats i England.

I alt ejer Vattenfall cirka 1800 MW vindkraft, hvoraf 1000 MW er offshore.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Først - tillykke til Vattenfall for at de vandt udbuddet. Frisk blod er næsten altid godt.

Anholt på samme størrelse kostede 1,2 mia. kr. at nettilslutte. Da HR3 bl.a. ligger lidt længere fra modsvarede tilslutningspunkt (Endrup/Esbjerg vs. Trige/Århus) kan man gætte på 300 mio. kr. mere, dvs. samlet 1,5 mia. kr. (tallet er sikkert at finde i Energinet.dk's hjemmeside/netudviklingsplan). Omkostningen modsvarer overslagsmæssigt 10-12 øre/kWh, hvilket gør at den samlede pris for HR3 strømmen ender på små 90 øre/kWh de første 11-12 år.

Det er godt nok billigere en Anholts ca. 120 øre/kWh inkl. nettilslutning, men stadig ubehageligt meget dyrere end landvind og ca. 60 øre mere end hvad spotprisen på el i Norden har været og må forventes at fortsat være lang tid fremover.

  • 2
  • 2

Vi har ikke valgt leverandør endnu, men jeg kan sige, at det bliver dansk vindkraft-teknologi,« siger han og tilføjer, at det også medvirker til at reducere prisen.

Om møllerne så kommer fra Kina er der vel tale om dansk teknologi - en ret morsom måde at sige ingenting på :o))

  • 0
  • 2

Energinet.dk's hjemmeside/netudviklingsplan). Omkostningen modsvarer overslagsmæssigt 10-12 øre/kWh, hvilket gør at den samlede pris for HR3 strømmen ender på små 90 øre/kWh de første 11-12 år.

citat slut

Naturgas er ca 30 øre per kWh. CO2 tro er go

  • 1
  • 8
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten