Svenske rådgivere snupper to store danske tegnestuer

10. januar 2018 kl. 10:00
Svenske rådgivere snupper to store danske tegnestuer
Onsdag morgen offentliggjorde Sweco Danmarks adm. dir. Dariush Rezai sammen med sin direktørkollega Torben Klausen fra Årstiderne Arkitekter, at Sweco overtager arkitektfirmaet. Dagen før overtog rådgivningsfirmaet ÅF Gottlieb Paludan Architects. Sideløbende har både Cowi og Rambøll opbygget store arkitektafdelinger, for nogle kunder vil gerne simplificere byggeprocessen ved kun at have ét firma til at levere hele design- og projekteringsydelsen. Illustration: Sweco.
Tirsdag blev Gottlieb Paludan købt af ÅF, og i dag bliver Årstiderne Arkitekter overtaget af Sweco. Samlingen af arkitekter og ingeniører mindsker kundernes risici og sikrer holistiske løsninger, lyder argumentet
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er ikke længere nok for ingeniørrådgiverne at kunne regne, projektere og have helt styr på ståbierne. Kunderne efterspørger i stigende omfang arkitektydelser sammen med de tekniske kompetencer.

Læs også: Danske rådgivere har nu flere ansatte i udlandet end i Danmark

Sådan begrunder den administrerende direktør i Sweco Danmark, Dariush Rezai, rådgivningsvirksomhedens opkøb af den over 300 mand store arkitektvirksomhed Årstiderne.

»Byggeriets værdikæde har gennem mange år været genstand for en diskussion om, hvordan man forbedrer produktiviteten og undgår de negative effekter af de faglige skel, som kendetegner branchen. Man har forsøgt forskellige metoder til organisering og forskellige incitamentsordninger, men den ultimative løsning er jo at sørge for, at der ikke er noget skel, ved at integrere ingeniør- og arkitektydelserne hos ét firma.«

Danmarks største integrerede arkitektafdeling

Hvis konkurrencemyndighederne godkender opkøbet, vil Årstiderne blive lagt sammen med den lille arkitektafdeling, som Sweco allerede har i Danmark. I dag er der 25 ansatte - men fremover vil der være 250 arkitekter, så opkøbet giver koncernen flere kræfter og flere specialister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rådgivere satser på arkitektur

Sweco
Omsætning (2016): 12,5 mia. kr.
Overskudsgrad (2016): 7,6 pct.
Antal ansatte: ca. 14.500
Antal arkitekter: ca. 1.200
Antal ansatte i Danmark: ca. 1.300

Rambøll
Omsætning (2016): 10,6 mia. kr
Overskudsgrad (2016): 3,2 pct.
Antal ansatte: 13.000
Antal arkitekter: ca. 200
Antal ansatte i DK: ca. 3.100

ÅF
Omsætning (2016): 8,4 mia. kr.
Overskudsgrad (2016): 8,7 pct.
Antal ansatte: 9.133
Antal arkitekter: Ikke oplyst
Antal ansatte i DK: 400

Cowi
Omsætning (2016): 5,9 mia. kr
Overskudsgrad (2016): 3,9 pct.
Antal ansatte: ca. 6.600
Antal arkitekter: ca. 100
Antal ansatte i DK: ca. 3.100

»Det er et markant gearskifte. Vi kunne godt have fortsat med at vokse vores arkitektforretning organisk, for de har gjort det godt. Men med opkøbet opnår vi med et slag både den bredde og den dybde i kompetencer, som der skal til for at løfte os op blandt landets førende rådgivningsvirksomheder, hvor vi gerne vil være.«

Med en 250 mand stor arkitektafdeling ud af samlet 1.300 ansatte får Sweco Danmarks største integrerede ingeniør- og arkitektvirksomhed. Samtidig kan arkitekterne trække på kollegerne i andre lande. Ud af Sweco-koncernens 15.000 ansatte er der nemlig omkring 1.200 arkitekter. Kombinationen af arkitekter og ingeniører har altid været udgangspunktet for Sweco, som blev grundlagt som en tegnestue. Men andre rådgivningsvirksomheder går samme vej.

Rådgivere vil også slå stregerne

I går kunne den ligeledes svenske koncern ÅF, der i Danmark har etableret sig via opkøb af først Hansen & Henneberg og i 2016 Midtconsult, nemlig afsløre, at virksomheden har købt Gottlieb Paludan Architects. De 90 arkitektansatte bliver en del af ÅF's flerårige satsning på at supplere virksomhedens omkring 10.000 ansatte med arkitekter i både Sverige, Norge og Danmark.

Men også de danske rådgivningsfirmaer Rambøll og Cowi er med på tendensen. Cowi har omkring 100 arkitekter ansat i koncernen, mens Rambøll har købt flere arkitektvirksomheder, så der er i dag er omkring 200 arkitekter ansat på kontorer i Danmark, Gøteborg og Oslo.

Mindre risiko for kunderne

Både Rambøll og Sweco fremhæver, at integrationen af ingeniør- og arkitektydelser mindsker kundernes risici og kompleksiteten i byggeprojekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Rambøll køber arkitektfirma

»Vi vil gerne gøre det så ukompliceret som muligt for vores kunder. Og når vi fjerner de faglige skel, bliver det lettere for vores kunder at samarbejde med Sweco fremover. Kunderne vil selvfølgelig stadig kunne få enten ingeniør- eller arkitektydelser, som de plejer, men når man integrerer ydelsen, er man sikker på, at de beslutninger, der bliver truffet, og den rådgivning, der bliver givet, tager udgangspunkt i en holistisk tilgang til projektet, så det er det samlede projekt, der bliver optimeret, og ikke bare ud fra et arkitektonisk eller et ingeniør/designmæssigt perspektiv,« siger Dariush Rezai.

ÅF og Sweco har ambitiøse vækstmål og har varslet flere opkøb i de kommende år. Men Dariush Rezai vil ikke blive mere konkret.

»Vi vil gerne vokse via opkøb. Målet er at vokse betragteligt og hurtigere end markedet. Vi er så privilegerede af vores ejerstruktur, at størrelsen af vores opkøbsmål ikke er en begrænsende faktor. Men det handler meget om timing: Kan du finde en virksomhed, der er et godt match? Et godt kulturelt fit? Og er den så til salg? Så det er meget svært at planlægge,« siger han.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger